Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Hvilken etterisolering monner mest?

En god håndverker bør også være en god rådgiver. Ikke bare på byggetekniske løsninger, bruk av materialer, hvilke produkter som er best og alt sånt. Det er nemlig heller ikke feil om du har litt peil på hva kunden kan spare på etterisolering – og hvilke tiltak som monner mest for lommeboka.

Tre tiltak bør alltid vurderes når det er snakk om etterisolering:

- Bjelkelag mot kalde loft

- Gulv mot kjellere og kryperom

- Yttervegg

Dessuten er ofte etterisolering som brikker et domino-spill – det ene drar ofte med seg det andre. Når ytterveggene skal etterisoleres er det lurt å anbefale nye vinduer og ytterdører. Og kanskje også anbefale en ny type kledning. Kanskje gå fra stående til liggende eller motsatt – eller bytte fra tømmermannskledning til en profilert kledning?

Kalde loft gir mest for pengene

Har huset kaldt loft bør du sjekke hvordan det er isolert. Ved å gå fra 10 til 30 cm. isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter er det mulig å kneppe ganske mye inn på strømforbruket. Kunden kan faktisk spare over 2000 kroner i året på dette.

Husk at det kan bli behov for bedre lufting på loftet. Loftet blir nemlig kaldere med mer isolasjon. Det er nok at det blir 2-3 grader kaldere for at det skal oppstå problemer med kondens og fukt. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett.

Kjellere og kryperom

Mange eldre hus har kalde kjellere og kryperom som gjør at gulvene i første etasje blir kalde og strømregningen høyere. Går man fra 10 til 20 cm. isolasjon på 100 kvadratmeter flate er det faktisk så mye som 1500 kroner å spare i året.

Selve jobben er ofte mer komplisert enn å isolere på loftet, men i en del tilfeller er det mulig å gjøre jobben fra kjelleren. Da kan det også være smart å montere nye stubbeloftsplater, som både er vind- og fuktavvisende.

Gjøres jobben fra oversiden og gulvet uansett skal rives opp, er det forresten ikke noe i veien for å anbefale et lunt og komfortabelt heltregulv. Det trenger jo ikke alltid være parkett eller laminat på gulvet.

Yttervegger og muligheter for støtte

Mange hus har kun 10 cm. isolasjon i veggene, og det kan ofte være mye å hente på å etterisolere ytterveggene. Økes tykkelsen til 25 cm. over et areal på 100 kvadratmeter er det mulig å kutte strømregningen med nesten 3000 kroner i året. Og med ny vindsperre blir det dessuten færre kuldebroer og mindre kald trekk.

Husk at Enova har ulike støtteordninger. Hvis kunden skal gjøre større oppgraderinger av hele huset er det faktisk mulig å få inntil 150 000 kroner i støtte. Det er mye penger, så det kan være lurt å tipse kunden om det.