Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

God isolasjon og varme til kjølige høstkvelder

Når sommeren har blitt et tilbakelagt kapittel og det både blir kaldere og mørkere, er det ikke til å komme unna at det blir mer innetid for de aller fleste. I løpet av et år bruker vi faktisk så mye som 90 % av tiden vår inne og mye av denne tilden tilbringes naturlig nok i våre egne boliger. Med korona-pandemien og stadig oppmerksomhet rundt smittevern, er det heller ingenting som tyder på at andelen innetid i egen bolig blir noe særlig mindre denne høsten og vinteren.

Men innetid er jo på ingen måte negativt – snarere tvert imot. Med tussmørket utenfor vinduet og regn i lufta kan du holde deg inne med god samvittighet og bare kose deg med det du liker aller best. Så lenge du ikke fryser for fælt, da.

Vil du ha et det varmt og godt i den kalde årstiden, er det to ting som er spesielt viktig. For det første må du ha oppvarmingskilder som gir deg den varmen du trenger. For det andre er det viktig at boligen er godt isolert slik at du ikke fyrer for kråkene.

Etterisolering for reduserte utgifter og bedre komfort

Det er for eksempel mange hus som kun har 10 cm. isolasjon i ytterveggene. Øker du denne tykkelsen til 25 cm. over et areal på 100 kvadratmeter kan du kutte strømregningen med nesten 3000 kroner i året. Når det gjelder komfort vil du oppleve at huset holder en jevnere temperatur gjennom døgnet, slik at du slipper å stå opp til iskaldt hus om morgenen eller når du kommer hjem fra jobben om ettermiddagen. Monterer du ny vindsperre vil du dessuten oppleve færre kuldebroer og mindre kald trekk.

Å øke isolasjonstykkelsen i ytterveggene er imidlertid en forholdsvis stor jobb og er ikke noe du gjør på et par ettermiddager. Da er det langt enklere å starte med loftet. Har du et kaldtloft som er sparsommelig isolert eller ikke isolert i det hele tatt, er det mye å hente på å legge inn noen dagers jobb for å gjøre noe med det. La oss si at du går fra 10 til 30 cm. isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter, er det faktisk mulig å kneppe inn så mye som 2000 kroner i året på strømregningen.

En viktig ting å huske på hvis du gjør en slik jobb, er at loftet blir kaldere. Og det skal faktisk ikke mer enn 2-3 grader lavere temperatur til før det kan oppstå kondens og fukt. For at det ikke skal utvikles til fukt- og råteskader over tid er du avhengig av god lufting på loftet, for eksempel ved at du monterer lufteventiler i gavlveggene. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett.

Maksimal kos med levende flammer

Det finnes mange ulike oppvarmingsprodukter på markedet. Panelovner som både er energieffektive og pene, ulike typer gulvvarme og flyttbare radiatorer er blant valgene du kan ta. Likevel er det ingen av disse alternativene som kan konkurrere med en peis eller ovn når det gjelder stemning og kos. Det er nemlig lite som slår et levende bål i stua eller på kjøkkenet når utendørstemperaturen kryper nedover eller vinden uler rundt husveggene.

Dessuten er en peis eller ovn et flott møbel som gir en ekstra dimensjon til rommet den står i. Det skal i alle fall ikke stå på utvalget da du både får tak i tradisjonelle ovner i støpejern, peiser som passer et moderne hjem og innsatser som kan bygges inn på de fleste tenkelige måter. Uansett hvilke behov og ønsker du har for vedfyringen, finnes det en modell som passer for deg.

Har du en eldre vedovn i dag, kan du dessuten hente ganske mye på å bytte den ut med en rentbrennende modell. Gamle vedovner slipper nemlig ut unødvendig mye partikler i både hjemmet ditt og til omgivelsene. Strengt tatt varmer de ikke spesielt bra heller. Faktisk går omtrent halvparten av varmen fra veden ut gjennom pipa. Med en rentbrennende ovn, derimot, får du tilbake ca. 80 % av energien i veden som varme i rommet. Med mer effektiv forbrenning blir det også mindre soting på glassene, og det finnes modeller med såkalt luftspyling. Da sørger luftekanaler i front av brennkammeret for å spyle luft nedover glasset slik at røykgassene ikke kommer i kontakt med glasset og soter det ned. De fleste vil jo tross alt bruke minst mulig tid på å vaske glassene i ovnen.

En peis eller ovn er selvsagt heller ikke avhengig av strøm – så lenge du har ved kan du alltid holde varmen. Det er en kjekk egenskap å ta med seg ettersom vi opplever mer og mer ekstremvær som har en lei tendens til å føre til strømutfall.