Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Takplater eller takstein – hva velger du?

Enten du bygger nytt eller skal bytte tak på et eksisterende hus, er det viktig å bruke litt tid for å ta de riktige valgene. Aller viktigst er selvsagt å ha et tett tak som beskytter huset mot vind, regn og snø, men utseende og estetikk er også et avgjørende på husets femte fasade.

I dagens marked finnes det en rekke forskjellige typer taktekking å velge mellom, men likevel faller mange ned på tradisjonelle takstein, takplater eller takpanner som ser ut som takstein.

Takstein er tradisjon med lang levetid


Innen takstein finnes både tegl- og betongtakstein. Om du velger det ene eller det andre avhenger både av økonomi, personlig smak og ønsker om forventet levetid. Takstein av tegl har en forventet levetid på 75 år eller lenger, mens betongtakstein har en forventet levetid på 50 år eller lenger. Tegl er imidlertid dyrere enn betong, men husk at materialkosten i et typisk takprosjekt som settes bort til proffer kun utgjør ca. en tredjedel av totalprisen. Så det er ikke nødvendigvis valget av takstein som velter budsjettet.

Både betong- og teglstein finnes i en rekke farger og med ulike typer overflatebehandling. Uansett om du vil ha en ru, glatt eller glasert type, finnes det en takstein som passer ditt behov. Ifølge Henning Ødegaard hos Byggtorget Kaare Ødegaard er det både være fordeler og ulemper med de ulike typene overflatehandlingene:

- En ru takstein kan for eksempel ha en bremsende effekt på snø, så det kan være du slipper unna snøfangerutstyr inntil til viss takvinkel. Samtidig klorer mosen seg gjerne bedre fast på slike steiner, sier han.

Derfor er det lurt å sette seg inn i fordelene og ulempene ved de ulike typene overflatebehandling før du tar et valg.

Når det gjelder form på takstein, velger mange såkalt dobbelkrum med to bølgeformer, men enkelkrum med én bølge er også en mulighet. Enkelte produsenter leverer kun betongtakstein som dobbelkrum og teglstein som enkelkrum. I tillegg får du flate takstein i både tegl og betong.

shutterstock_796611067.jpg

Takplater – veier lite og lette å montere


Et annet populært valg på taket er takplater eller takpanner. De finnes i en rekke utførelser og profiler, enten du vil ha stramme og moderne linjer, bølgeblikkinspirert tak eller noe midt imellom. Takpanner er en fellesbetegnelse på takplater som imiterer takstein, fås i en rekke farger og med ulike typer overflatebehandling.

Et fellestrekk for plater og panner fra alle produsenter er at de både er uknuselige, beskyttet mot korrosjon og festes på en slik måte at de tåler det meste av vær og vind uten å rikke på seg. De leveres dessuten i større format enn takstein og derfor går monteringen ofte raskt unna. Den lave vekten gjør dem også enkle å håndtere og sluttresultatet er et tak som kun veier en sjettedel av et tak med takstein.

Vekten kan faktisk ha direkte betydning for valget av plater eller panner fremfor takstein. Henning hos Byggtorget Kaare Ødegaard forklarer nærmere:

- Mange tak er bygget for en lett type taktekking som plater eller shingel og tåler ikke vekten av flere tusen taksteiner. Så dette er svært viktig å sjekke, forteller han.

shutterstock_1415247911.jpg