Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

UTEMILJØET – Bruk murprodukter til uteområdet

Vi nordmenn liker å tilbringe så mye tid som mulig utendørs om sommeren, og de fleste drømmer om en perfekt uteplass hvor man kan samle familie og venner til gode måltider, fest og avslapning. Med en porsjon arbeid og de riktige produktene er det faktisk ikke så mye som skal til for å løfte inntrykket på uteplassen.

Lek deg med lettklinkerblokker

De fleste forbinder nok lettklinkerblokker, ofte ensbetydende med Leca, med muring av vegger, grunnmurer og andre ting som ikke skal ha en spesielt fremtredende rolle. Da er det faktisk på høy tid at du får øynene opp alle andre muligheter som finnes med denne typen blokker. For eksempel alle mulighetene som åpner seg dersom du tar dem i bruk i hagen.

Lettklinkerblokker er nemlig svært enkle å kutte og tilpasse, slik at du kan lage de fleste tenkelige former og vinkler. Det er med andre ord et fleksibelt og mangfoldig materiale. Eksempler på ting du kan bruke blokkene til, er å bygge plantekasser, lage vannspeil, fontener og mindre murer som deler av og lager soner i hagen.

For å kutte blokkene brukes typisk et eller flere av følgende verktøy:

  • Bajonettsag med spesialblad for kutting i mur og lettbetong
  • Alligatorsag
  • Vinkelsliper
  • Leca-klipper

De tre førstnevnte verktøyene gir de peneste snittene, mens en Leca-klipper gir en litt røffere kant. Har du ikke tilgang på noen av disse verktøyene, kan du også bruke en øks for å hugge blokkene til ønsket form. Det krever litt håndlag, men er fullt mulig å få til. Det finnes faktisk egne økser beregnet på nettopp denne typen bruk.

Gjør det skikkelig

Hvis du vil at byggverkene i hagen skal vare lenge og gi deg så lite behov for vedlikehold som mulig, er du helt avhengig av å gjøre et skikkelig grunnarbeid. Det innebærer for eksempel å telesikre bakken slik at telen om vinteren ikke løfter på konstruksjonen og fører til sprekker eller andre ødeleggelser. Telesikring kan både gjøres ved å fundamentere på frostfri dybde eller å markisolere med egnede isolasjonsprodukter.

Hvis byggverket ditt kommer til å bli utsatt for vann og fuktighet, er det dessuten lurt å sørge for at vannet ikke trenger inn der det ikke skal. Aktuelle løsninger for å tette mot vann er å bruke slemmemørtel, knotteplast og ulike former for blikk.

varesortiment_utemiljø_weber-800x600.jpg

Bilde: Gjør grunnarbeidet skikkelig, så har du nærmest en vedlikeholdsfri hage år etter år. Bruk knotteplast, slemmemørtel og blikk for å hindre at vann trenger inn der det ikke skal. (Foto: Weber)

Bruk farger

Det er trolig ganske få som ønsker å ha synlige overflater av lettklinker i hagen, så du bør absolutt pusse blokkene når byggverket er ferdig. I dag finnes det puss som er ferdig farget, og mange velger å gå for en grå farge. Rødt, grønt, oransje og lilla er imidlertid også fine farger i hagen, så det er ingen grunn til å velge det samme som alle andre.

Er du blant dem som synes at pussede lettklinkerblokker gir litt for mye funkis-uttrykk? Da skal du vite at det ikke er noen i veien for å bruke blokkene som mur og dekke dem til med for eksempel skifer. På den måten får du et mer tradisjonelt uttrykk.

varesortiment_utemiljø_vannfall-800x600.jpg

Bilde: Her er vannfall fra rehabiliteringparken ved Sørlandets rehabiliteringssenter i Eiken. (Foto: Weber)

Bruk kombinasjoner av materialer

Det er selvsagt ingenting i veien for å kombinere materialer når du jobber med utendørsprosjekter - snarere tvert imot. Leca og andre typer lettklinkerblokker kan blant annet fungere utmerket som støttemateriell for andre typer materialer, slik som tre, naturstein og skifer.

For å lage et lettstelt inngangsparti som tåler alle årstider, kan du eksempelvis bruke en kombinasjon av stein i betong og Leca-blokker. Det finnes for eksempel mange ulike blokker og egne trappeelement i betong å velge mellom, som skaper trapper som er gode å gå i. Da får du et topp resultat som du vil ha glede av i mange år

Som rekkverk på en slik trapp kan du mure opp lettklinkerblokker som pusses og dekkes med skifer eller naturstein på toppen. Produkter for trapper finnes i flere ulike farger, og i kombinasjon med ferdigfarget puss til Leca-blokkene er det mange muligheter for å sette sitt eget preg på et slikt inngangsparti.

En stor fordel med belegningsstein i betong, er at det er et tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ. Det eneste som kreves for å holde steinen pen, er litt feiing og spyling fra tid til annen. Det er dessuten svært holdbart og slitesterk. Vinterstid er det for eksempel en stor fordel at du kan måke snø uten å risikere å skade underlaget, slik du fort vil oppleve når du måker en trapp eller platting bygget i tre. På sommeren magasinerer dessuten betong varme fra herlige sommerdager og bidrar til en lun følelse utover kjølige norske kvelder.

Gjør noe med murene

Å gjøre uteområdene fine, trenger ikke alltid å bety at du må lage noe nytt. Kanskje grunnmuren trenger en liten oppfriskning, eller du har andre murer på tomten som trenger litt kjærlighet? En ettermiddag med murerbøtten og stålbrettet kan faktisk løfte inntrykket av huset og uteområdene ganske betraktlig. Er du litt smart, bør du velge produkter som slår flere fluer i samme smekk, slik som Hey’di Fiber Hvit. Den er nemlig ferdig farget og gjør at du ikke trenger å gå vente på at pussen skal tørke og deretter gå på med malerkosten. Så snart pussmørtelen er på muren, er du faktisk ferdig med arbeidet.

varesortiment_utemiljø_hage-800x600.jpg

(Foto: Hey'Di)

Hey’di Fiber Hvit har dessuten det som kalles Waterseal, som vi si at den er vanntett og pustende. Det betyr at den både holder vannet ute fra muren, samtidig som den slipper ut eventuell fukt fra innsiden. Dermed slipper du å bruke tid og penger på andre produkter som skal gjøre bygget vanntett. Det hører også med til historien at et tørt bygg bruker mindre energi enn et vått bygg, så her kan du også få et positivt bidrag til energiregnskapet i boligen.

Hey’di Fiber Hvit kan brukes på lettklinker, sementbaserte underlag og isolasjonsmaterialer som mineralull, EPS- og XPS m.m. Overflaten må ha tilstrekkelig styrke som pussbærer. Produktet påføres og behandles på samme måte som annen pussmørtel, som vil si at du trekker den på veggen med et stålbrett. For å gi overflaten tilstrekkelig styrke, er det imidlertid viktig å bruke armeringsduk. Duken skal jobbes inn i det første laget med puss mens det fremdeles er vått, og senere dekkes av et nytt lag. Dermed blir duken liggende midt i pussen. Når pussen har satt seg kan du enten bruke kost eller filsebrett for å få den finishen du selv ønsker.

varesortiment_utemiljø_muring-800x600.jpg

(Foto: Hey'Di)

Husk på dette

Selv om du bygger i din egen hage, er det ikke nødvendigvis fritt frem for å gjøre akkurat hva du vil. Derfor er det viktig at du setter deg inn i regelverket og finner ut hva du har lov til å gjøre og ikke. For eksempel er det strenge regler for å sette opp vegger. Husk også at de fleste vil ha privatliv og ly, så det er viktig å legge vekt på dette.

Et par praktiske tips du også bør ta med deg på veien:

  • Plantekasser bør bygges så store som mulig - gjerne så store at du knapt trenger å tenke på vanning.
  • Følg instruksjonene for produktene du bruker - leverandørens anvisninger gjelder alltid.

Våre leverandører

Glava

GLAVA® er et kompetansemiljø som består av merkevarene Glava Isolasjon, Weber og Gyproc, og er en av Norges ledende byggevareprodusenter innen isolasjon, mørtler og gipsplater. Som betydelig aktør innen byggebransjen har de et ansvar for å bidra til at Norge skal nå sine klimaforpliktelser – og utvikle bedre bygg for fremtiden.

Gjennom et bredt produktspekter leverer de helhetlige løsninger som tilfredsstiller behovene i de fleste byggeprosjekter. Glava jobber fremtidsrettet – utvikling og miljø utgjør kjernen i vår virksomhet.

Hey’di

Hey’di startet sin virksomhet i 1968. 50- års erfaring med å utvikle, produsere og selge produkter for det nordiske klima. Det opprinnelige produktspekter omfattet primært vanntett overflatebehandling av mur og betong, senere har en kontinuerlig aktiv produktutvikling ført frem til dagens sortiment som omfatter sementbasert dekorpuss, sparkel- og avrettingsmasser, flislim og fugemasser, membransystemer, støpemasser og en rekke spesialprodukter til forskjellige formål innen bygg og anlegg.

Hey’di er også den første bedrift med svanemerkede produkter innen sitt vareområde i Norden. Det offisielle, nordiske miljømerket Svanen garanterer at alle de svanemerkede produktene inneholder minimalt med helse- og miljøskadelige stoffer som kan fremkalle allergi eller kreft, skade reproduksjonsevnen vår eller som er giftig for planter og dyr. For Hey’di er det viktig å få en uavhengig gjennomgang av hvordan våre produkter presterer på miljø. Derfor var det naturlige å merke produktene med det strengeste miljømerket i Norden.

Vartdal plast

Vartdal Plast leverer produkt og løsninger innenfor bygg, næringsmiddel og industri. Konsernet har hovedkontor på Vartdal i Ørsta kommune og er i dag en av markedslederne i Norge innenfor ferskfiskemballasje, teknisk emballasje og bygningsisolasjon. Selskapet har fire heleide og fire deleide fabrikker langs norskekysten.

Vartdal Plast har produksjonsavdelinger knyttet til bygg på Vartdal, Ualand, Biri og Bodø. Med dette er selskapet landsdekkende og kan håndtere kunder i hele Norge. I tillegg har Vartdal Plast logistikksenter i Straumgjerde og på Vartdal. Fabrikken på Vartdal er den største i Skandinavia når det gjelder formstøping av EPS. Isolasjonsplater blir produsert både på Vartdal, Ualand, Biri og Bodø. Fabrikken lokalisert på Biri produserer i tillegg spesiallagede og skreddersydde løsninger innenfor bygg. På alle fabrikkene lagerføres handelsvarer og Vartdal-produkter.