Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Bruk riktig kniv til riktig oppgave

Det finnes en hel haug med forskjellige typer kniver, og da snakker vi ikke om kniver du kan ha med deg på tur i skogen. Kniver laget for håndverkere finnes i mange forskjellige varianter. Setter du pris på tiden din og vil være mest mulig effektiv, bør du med andre ord passe på å velge riktig type.

Smarte kniver

Er du maler, bør du for eksempel ha en malerkniv i beltet. Den kan selvsagt brukes som en helt vanlig kniv, men har også en sporskrutrekker i tuppen av bladet. Perfekt for å skru inn en skrue hist og her, eller snekkeren har vært litt sløv med monteringen av gipsplatene. Den er dessuten fin å ha for å skru av deksler på stikkontakter. En malerkniv har også en boksåpner som gjør det enkelt å åpne malingsspann.

Jobber du med ulike typer rør, bør du skaffe deg en VVS- eller rørleggerkniv. En del av bladet på slike kniver er nemlig laget som en fil. Så da trenger du ikke rote rundt etter en egen fil når du skal ta gradene på enden av røret etter du har kappet det.

Kniver som tåler juling

Driver du som snekker, bruker du helt sikkert et stemjern innimellom. Da kan det være greit å vite at det også finnes stemkniver. De er slipt som et stemjern både på tuppen og på den ene langsiden. Det gjør stemkniven mer allsidig enn et vanlig stemjern. Den tåler dessuten en trøkk og du kan uten problem slå på den flate siden av en bladet med hammeren.

Bruker du ofte kniven til å hakke, bryte og bende bør du velge en grovkniv. De har litt tykkere blad som gjør at de tåler hardere bruk enn vanlige kniver uten å bli ødelagte.

Trenger du rett og slett bare en god allround-kniv som kan brukes til litt av hvert, bør du gå for en håndverkskniv. Med den får du gjort de fleste oppgaver du trenger en kniv til.

Noen andre typer kniver for håndverkere er:

- Taukniver som er perfekte til å kutte bånd av ulike slag, åpne emballasje, kutte papp – og selvsagt tau.

- Redningskniver, som gjør mye av det samme som taukniver, men er enda bedre å holde i når det er vått. Dessuten har redningskniver som regel en avrundet spiss av hensyn til sikkerhet.

- Presisjonskniver med smalere knivblad for bedre kontroll og lettere tilgang på trange plasser