Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Bruker du moment når du monterer ekspansjonsbolter?

I en verden der du ofte støter på betong eller andre typer mur, har du helt sikkert vært borti ekspansjonsbolter - et av de beste valgene for solid innfesting av alt fra konsoller til bjelker i betong eller naturstein.

Måten en ekspansjonsbolt funker på, er egentlig veldig enkel. I toppen er den gjenget og har en skive og mutter. I bunnen er den konet og har en liten hylse. Når du har banket bolten inn i det forborede hullet og begynner å stramme på mutteren, presses hylsen mot enden av bolten. Da utvider hylsen seg og sørger for at bolten sitter som støpt.

Men på akkurat samme måte som når du legger om dekk på bilen, er det veldig viktig at du verken trekker til for hardt eller for løst. Trekker du for hardt til risikerer du faktisk at hylsen sklir av bolten. Om du trekker for løst til utvider ikke hylsen seg nok til at du får godt feste. Ingen av delene er spesielt ålreit.

Bruk riktig moment

To ting er viktige for å gjøre jobben riktig. For det første må du finne ut av hva som er anbefalt tiltrekkingsmoment for bolten du skal bruke. Hos seriøse produsenter finner du det oppgitt i newtonmeter (Nm) i de tekniske dataene. For det andre må du bruke riktig verktøy.

- Ekspansjonsbolter bør ikke dras til med en muttertrekker, forteller Håvard Aune hos Byggtorget på Hell. Han har lang erfaring med festemidler og vet godt hva han snakker om.

I stedet bør du bruke en helt vanlig momentnøkkel. Bruker du en momentnøkkel har du god kontroll over tiltrekkingen – og det går faktisk ikke så mye tregere enn å bruke elektrisk verktøy.

Husk at ikke alle ekspansjonsbolter skal dras til med samme moment. Det varierer nemlig med størrelsen på bolten. På de minste holder det kanskje med 10 Nm, mens de største kan kreve helt opp til 150 Nm. Det kan faktisk også være ulike krav til moment på bolter som helt like i størrelse, men der den ene er i syrefast A4-kvalitet og den andre er blankforsinket.