Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Bygg en vinterhage som krever lite vedlikehold

Kanskje det endelig er på tide å realisere drømmen om en vinterhage eller hagestue? Da kan du nemlig forlenge sommeren og å nyte uteområdene selv om det blåser rundt hushjørnet og regnet hamrer mot vinduene. Eller hva med å sitte ute om vinteren med en god bok og en kopp te omringet av masse grønne planter og deilig vintersol? Velger du riktig kledning til vinterhagen din, kan du dessuten vente lenge med etterarbeid og vedlikehold.

Men før du fordyper deg i de ulike kledningstypene – husk at du skal sette opp et forholdsvis lite byggverk. Da kan Cato Flygind hos Byggtorget på Rena komme med et smart tips.

– På små bygg passer det ofte best å bruke smalere kledningsbord enn du gjør på et stort hus. Velger du en kledning som har samme uttrykk som på huset får du likevel god sammenheng, forteller han.

Impregnering uten sidestykke

I dagens marked finnes det flere typer kledning som krever lite vedlikehold, men holder seg svært godt over tid. Ett eksempel er MøreRoyal-kledning, som både er trykkimpregnert og kokt i olje under vakuum. Det gir treverket meget bra holdbarhet og råtebeskyttelse – faktisk så bra det kvalifiserer til den aller beste råteklassifiseringen som finnes. MøreRoyal-kledning kan stå i 10-20 år uten at du trenger å gjøre noe form for etterbehandling.

Vil du ha et værbitt utrykk på vinterhagen din, bør du vurdere NORD-kledning fra Bergene Holm. Den impregneres med et organisk og råtehemmende middel som trykkes 1-3 millimeter inn i trevirket. I behandlingen tilsettes det dessuten fargepigmenter og en forsterker som blir liggende på utsiden av kledningsbordene. Ifølge Hege Voll Midtgaard, som er merkevaresjef hos Bergene Holm, passer NORD veldig godt til hagestuer og vinterhager som er plassert i terrenget.

– Den værbitte fargen passer spesielt godt her da den glir godt inn sammen med de naturlige fargene rundt, forteller hun.

artikkel_dm_k6_toppbilde_998x522px.png

Byggesett i MøreRoyal ©Talgø

Varmebehandlet treverk og naturlig impregnering

Andre vedlikeholdsvennlige kledninger du bør være klar over, er termoask, termofuru, Malm 100, sedertre og sibirsk lerk fra Moelven. Malm 100, sedertre og sibirsk lerk leveres faktisk ferdig beskyttet og impregnert fra naturens side. Malm 100 har for eksempel 100 % kjerneved –treverk hentet fra den innerste delen av trestokken som er mettet med harpiks. Det gir en naturlig beskyttelse mot råte og gjør at treverket ikke trenger noe form for overflatebehandling etter montering. I løpet av noen år får kledningen en sølvgrå overflate, men et slikt uttrykk kan du også oppnå umiddelbart ved å behandle den med jernvitrol.

Termoask og termofuru er materialer som utsettes for høy temperatur og vanndamp. Varmebehandlingen fører til at trevirkets råte- og værbestandighet forbedres og at det blir mer dimensjonsstabilt. Den høye temperaturen fjerner også kvaen i trematerialet. De største forskjellene mellom termoask og termoforu er at termoasken er tilnærmet kvistfri, mens termoforu har en del kvister. Termoask er dessuten mørkere i fargen og fremstår nesten sort, mens termofuru er mer kastanjebrun.

Fabrikkmalt for mindre malingsjobb

Vedlikeholdsvennlige kledninger har utvilsomt mye for seg, men er ikke det du bør gå for hvis du vil male eller beise. Da anbefaler vi heller at du går for kledning i furu eller gran som er fabrikkmalt med grunning og mellomstrøk. Det eneste du trenger å gjøre for å bli ferdig er å sveive over med toppstrøket. Ettersom vinterhager og hagestuer som regel ikke er de største byggverkene og du gjerne har ett eller flere store vinduer, tar det ganske kort tid da det tross alt ikke er så mye kledning som skal behandles.

Fabrikkmalt kledning kan leveres både beiset og malt i alle typer profiler. Velger du HEFTIG kledning fra Moelven kan du faktisk vente hele 5 år fra montering til toppstrøket påføres, og du trenger heller ikke å male over spikerhodene ved montering. Det eneste du må huske på er å behandle endeved og kuttflater.

PS! Ikke vær redd for å være litt leken når du skal bygge deg en vinterhage. Hege Voll Midtgaard i Bergene Holm har for eksempel følgende forslag:

  • Gå for en kombinasjon av stående og liggende kledning for å skape variasjon og lage soner. Med en kledning som kan monteres begge veier kan du ofte utnytte kapp til dette.
  • Bruk kontrastfarger på møbler, interiør og karmer for å spreke opp kledningen.
  • Ikke se deg blind på treverk – du kan også bruke stein eller andre materialer utvalgte steder.