Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Bygg et uterom - ikke bare en terrasse

Et sikkert vårtegn er at kilometervis med terrassebord flyr ut av hyllene hos byggevarebutikkene landet rundt – det er nemlig den tiden på året der vi bygger nye og utvider eksisterende terrasser i stort omfang.

Når du skal sette i gang med et terrasseprosjekt, er det fort gjort å tenke snevert og bare være opptatt av selve terrassebyggingen. Da kan du faktisk å gå glipp av muligheter som ligger og venter på deg. For å få flere perspektiver og å se nye muligheter i prosjektet ditt, anbefaler vi at du heller legger til grunn at du skal bygge et uterom i tre. Da blir det blant annet mer naturlig å tenke på avgrensning i ulike soner, lage eller sittebenker, levegger og liknende. Det er det ikke sikkert du klarer å tenke på hvis du «bare» skal bygge en terrasse.

- Vi har over noen år sett en trend der mange flytter stua til uterommet, for å si det på den måten. Flere og flere tenker ut av boksen, både når det gjelder hvilke treprodukter de bygger med og hvordan de ønsker å bruke uterommet. Dette har forsterket seg veldig i korona-tiden da det har vært tidvis strenge restriksjoner på hvor mange som kan være samlet innendørs. Vi ser at flere bygger uterommet på en måte som innbyr til bruk hele året, slik som nedsenkede sitteplasser med bålpanne i midten. Det finnes til og med eksempler på at TV´er og prosjektorer flyttes ut for å lage utekino, sier Hege Voll Midtgaard, som er miljø- og merkevaresjef i Bergene Holm.

Hos Moelven merker de også at betydningen av uterommet har blitt større for boligeierne.

- Ute har blitt det nye inne, og vi ser at mange investerer mye penger i uterommene sine. For å definere en egen stil blir dessuten elementer som tradisjonelt hører til innemiljøet, tatt med ut. Det dreier seg både tepper og andre typer tekstiler, samt grønne planter, sier marketingsjef i Moelven Wood, Anne-Marie Ulven.

Konstruksjonsvirke stikker seg frem og terrenget får bestemme

Et mer helhetlig perspektiv på uterom har ført til at tradisjonelt konstruksjonsvirke, slik som impregnerte lekter, rekker og bjelker i furu, får større betydning. Normalt «gjemmes» dette bort bak andre materialer, men i uterommet får de skinne i form av sittebenker, levegger, rekkverk og ulike typer tak eller overbygg til uteplassen. Det har også blitt populært å bruke konstruksjonsvirke til å forskjønne elementer som grå og kjedelige murer i hagen. Når det gjelder tak og overbygg er særlig pergola i vinden for tiden – og mange velger å bruke overbyggene sine som et sted der klatreplanter kan boltre seg. Det er både pent og danner en fin plantevegg over tid.

bgh_pergola-hk_006.jpg

Bergene Holm har utviklet en rekke gode byggeguider til uterommet. Deres Signatur pergola er en av de mest populære og gir en solid, fleksibel pergola og standard impregnerte materialer. Terrassegulvet er gråbeiset impregnerte terrassebord i en litt bredere dimensjon (28x145).

Hege Voll Midtgaard i Bergene Holm legger også til at et fokus på å bygge uterom, gjør noe med hvordan vi vurderer tomta og lokasjonen vi skal bygge på.

- Det er tydelig at folk har blitt flinkere til å bruke terrenget når de bygger utendørs. Der det tidligere ble brukt mye søyler for å utjevne høydeforskjeller og lage svære terrasser, ser vi nå at flere og flere velger å følge terrenget, sier hun.

Ved å følge terrenget får du muligheten til å lage naturlige soner i uterommet, samtidig som du sparer deg for tungt arbeid med å lage søyler og fundamentering for å få hele byggverk på samme plan. Uansett om du har en kupert eller forholdsvis plan tomt kan du ta utgangspunkt i terrenget når du bygger - det handler om å se mulighetene som finnes på akkurat din tomt og bruke dem til å lage et flott uterom.

Hvilke terrassebord vil du ha?

I dagens marked finnes det et stort utvalg terrassebord å velge mellom. Hos Moelven finner du for eksempel termofuru og royalimpregnerte terrassebord. Termofuru er vanlig furu som har gjennomgått en spesiell varmebehandlingsprosess, som gir treverket en rekke nye egenskaper som økt tverrstabilitet, mindre sprekk og flising. Termofuru er et godt alternativ for dem som vil ha terrassebord med minst mulig vedlikehold.

- Varmebehandlingen gjøres kun med varm damp og innebærer ikke bruk av impregneringsvæske eller olje – dermed er termofuru et av de aller beste miljøvalgene til terrassen. Termofuru får ganske raskt en flott, grå patina og holder seg pent svært lenge, sier Anne-Marie Ulven i Moelven.

35086-terrassebord-i-termofuru.jpg

Termofuru får en flott, grå patina i løpet av seks til tolv måneder og holder seg pent svært lenge. Foto: Einar Breen/Moelven.

Royalimpregnerte terrassebord gjennomgår en litt annen behandling da de først trykkimpregneres for å gi råtebeskyttelse, og deretter kokes i linolje. Dermed får du et stabilt terrassegulv som sveller og krymper minimalt, samt at du ikke trenger å behandle bordene. Uten behandling vil bordene imidlertid blekne, men dette kan friskes opp med egnet royal-olje. Moelven fører også terrassebord i termoask, som er et hardt og tilnærmet kvistfritt treslag. De er brune i utgangspunktet, men gråner over tid dersom de ikke behandles. Brunfargen kan bevares ved å bruke termolje fra OSMO.

Det er likevel ikke til å komme unna at de klassiske, trykkimpregnerte terrassebordene fremdeles er folkefavoritten. Det skyldes trolig at de både har svært lang holdbarhet og er forholdsvis rimelige i innkjøp. Dagens impregnerte terrassebord er dessuten et godt miljøvalg. De er laget av kortreiste materialer og har holdbarhetsklasse 1. Uten etterbehandling vil impregnerte terrassebord gråne naturlig og du må kun forsegle kuttplater og endeved. De fleste velger å etterbehandle dem og da må du påregne vedlikehold i form av jevnlig oljing eller beising. Velger du å olje beholder du du den opprinnelige gløden i treverket, mens terrassebeis gir et helt annet utvalg i farger. Er du ute etter en mørk terrasse, bør du merke deg RÅ fra Bergene Holm. De er overflatebehandlet på 3 sider med en gråbrun oljebasert, vannfortynnbar terrassebeis og deretter trykkimpregnert på vanlig måte.

bhi-hytteprisen_2016_fjellro_rooth_0002.jpg

Uterommet har blitt viktigere også på hytta. Bildet er fra tidligere vinner av Hytteprisen fra Bergene Holm, og viser impregnerte terrassebord i dimensjon 28x120

Tenk i nye dimensjoner

Valg av terrassebord handler ikke bare om hvordan de er behandlet, men også om dimensjoner. 21*95 mm. var standarddimensjon i lang tid, mens standardproduktet i dag er 28*120 mm. Dette er imidlertid også i endring, og både Moelven og Bergene Holm tilbyr i dag terrassebord i dimensjonen 34*145 mm.

- Med så grove dimensjoner får du et eksklusivt uttrykk, samtidig som det gir nye muligheter. Tykkelsen gjør blant annet at bordene kan stikke en god del utenfor bjelkelaget uten å svaie når du går på dem. Dermed kan du for eksempel lage buer og kurvede former på terrassen din. Det er både pent og bidrar til at terrassen glir mer naturlig inn i omgivelsene. En terrasse trenger absolutt ikke være rektangulær eller kvadratisk, understreker Hege Voll Midtgaard i Bergene Holm.

Og nettopp det er det mange som ser ut til å ha oppdaget.

- Flere og flere lager terrasser som formskjæres til terrenget eller andre organiske former. Termofuru egner også seg svært godt til dette ettersom varmebehandlingen gjør treverket mer stabilt og mindre utsatt for oppsprekking eller flising i endene. Generelt ser vi også at mange ønsker å kombinere tre, stein og andre naturmaterialer, avslutter Anne-Marie i Moelven Wood.

35093-terrassebord-i-termofuru.jpg

Termofuru egner seg svært godt til formskjæring og er lekkert i kombinasjon med andre naturmaterialer. Foto: Einar Breen/Moelven

PS! Midt i all inspirasjonen og valgene du skal ta, er det et par viktige ting å huske på:

- Sjekk hva du har lov til å bygge og sørg for å følge reglene. Bruk gjerne Direktoratet for byggkvalitet sine nettbaserte veiledere.
- Husk at et solid sluttresultat er avhengig av tilstrekkelig telesikring og god fundamentering. Hva slags fundamentering og telesikring som kreves avhenger av lokale forhold – spør gjerne oss i Byggtorget til råds.
- Er terrassen høyere enn 50 cm. over bakken må du ha rekkverk. Dette må tilfredsstille flere krav til utforming, slik som slik som høyde og maksimal bredde på åpninger mellom spiler o.l.

Vi snekres!