Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Disse verktøyene trenger du når du skal bygge terrasse

At riktig verktøy er halve jobben, har nærmest blitt som en floskel å regne. Det er imidlertid ikke til hinder for at poenget både er riktig og viktig. Har du det riktige verktøyet til jobben du skal gjøre, kommer arbeidet både til å gå raskere og enklere unna. Nå som våren står for døren er det trolig mange som skal bygge seg terrasse, og her får du våre beste tips til hvilket verktøy du trenger i de ulike delene av byggeprosessen.

Vater og laserverktøy

De viktigste verktøyene i starten av byggeprosessen er ulike typer måleverktøy, finne ut hvor stort byggverket blir og planlegge innkjøp av materialer. Både tommestokk og målebånd fungerer fint, men det enkleste er som regel å bruke en lasermåler. Da får du nøyaktige mål over lange avstander, og de fleste lasermålere legger sammen målene og gir deg antall kvadratmeter uten at du trenger å regne selv. Det kan også være lurt å bruke laserverktøy for å bestemme høyden på terrassen.

– Det beste å bruke en laser med mottaker. Da står selve laseren på en fast plass, så flytter du deg rundt med mottakeren for å ta ut og markere høyder de stedene du trenger, sier verktøyekspert i Luna Group Norge, Per Veiby.

En annen fordel med å bruke lasere med mottaker, er at de alltid fungerer i utendørsomgivelser. Laserlinjer fra lasere uten mottaker fungerer selvsagt også, men utfordringen er at laserlinjene kan være vanskelige å se i dagslys. Det gjelder i særlig grad røde laserlinjer.

limit-cube-laser-green-_close-2.jpg

Bilde: Grønne laserlinjer er enklere å se for øyet – det er en fordel når du jobber i opplyste områder eller utendørs. (Foto: Luna Group Norge.)

Frem med spade, trillebår og betongblander

Skal du grave ut til betongfundamenter, trenger du en god spade og en trillebår for å frakte bort jorden du graver ut og for å fylle på med pukk før du støper fundamentene. Vil du ikke grave, er det også mulig å bruke jordbor for å lage hullene til fundamentene. Betongen du skal støpe med kan også blandes med samme spade i trillebåren, men dersom du skal blande mye betong er det bedre å bruke murerbøtte og betongblander med visp – alternativt en tvangsblander.

Den ferdige terrassen bør ha litt fall for at vann skal renne av den, og det må du ta høyde for når du fundamenterer. Det enkleste er å legge en rettholt på bærebjelken og ut til det ytterste fundamentet. Så legger du et vater oppå og justerer søyleskoen til du har tilstrekkelig fall.

– Her anbefaler vi å bruke et vater med graderinger som forteller deg når fallet er tilstrekkelig, slik som Luna CLP. Det har graderingsstreker på hver side av libellen, og de ytterste strekene markerer 2 % fall, sier Per i Luna Group.

Du må ha drill og sag

En god drill, samt en kapp-og gjærsag er uunværlige verktøy i de fleste byggeprosjekter, og terrassen er selvsagt ikke noe unntak. Med kapp- og gjærsagen er det fort gjort å kappe både bjelker, terrassebord og rekkverksdeler helt vinkelrett og i riktig lengde. Vi anbefaler også at du at bruker et sagbord for å få sagen opp i behagelig arbeidshøyde. Ettersom slike bord har uttrekkbare sidestøtter, vil dessuten lange materialer ligge stabilt når du skal kappe dem.

Drillen brukes både til å feste bærebjelker til husveggen og fundamentene, til å skru sammen bjelkelaget og til å montere terrassebord. Vi anbefaler at du bruker en drill av det litt kraftige slaget, slik at du kan bruke den til samtlige oppgavene som krever skruing. Alle driller klarer å skru terrasseskruer uten problem, men de svake drillene får fort litt problemer med franske treskruer og grove skruer som brukes til bærekonstruksjonen. Skal du bruke en slagtrekker til å skru med, har Per Veiby dessuten et tips til deg.

– Bruk en bitsholder beregnet for slagdrill. Vanlige bitsholdere er ofte laget av mykt stål, og slagtrekkeren slår såpass hardt at bitsene rett og slett setter seg fast i holderen, sier han.

Når vi er inne på bits, vil vi også anbefale deg å investere i kvalitet. Med et forbruk på ca. 35 terrasseskruer per kvadratmeter blir det fort et stort antall skruer som skal skrus inn. Da bør du velge kvalitetsbits som ikke slites ut underveis i jobben. For eksempel Luna Bits Prime – som ikke viser et eneste tegn til slitasje selv etter å ha blitt brukt til å skru inn 1000 skruer. Så lenge du ikke roter bort bitsen, kan du være ganske sikker på at én holder til hele jobben.

luna-prime-bits-brukt-og-ny.jpg

Bilde: Bitsen til venstre er ubrukt og den til høyre er brukt til å skru inn 1000 skruer – uten tegn til slitasje. (Foto: Luna Group Norge)

Vi vil også anbefale at du har en sirkel- eller dykksag tilgjengelig. Da kan du la terrassebordene stikke utenfor kanten av bjelkelaget og heller kappe alle sammen i én fei når samtlige er montert. Det sparer du en del tid på, samt at sluttresultatet blir helt strøkent. Du kan selvsagt også bruke en skarp håndsag til denne jobben, men det litt lenger tid og krever litt mer innsats.

Avslutningsvis har Per Veiby også et knippe andre verktøytips til deg som skal bygge terrasse:

  • Bruk en hurtigvinkel som avstandsstykke for å sikre riktig mellomrom mellom terrassebordene
  • En hammer er hendig for å banke bjelker på plass, og et brekkjern kan brukes for å bøye kuvede materialer tilbake i rett form
  • Ettgrepstvinger kan hjelpe deg å holde ting på plass når du skal skru – praktisk og nyttig hvis du jobber alene.
luna-tools-hurtigvinkel.jpg

Bilde: En hurtigvinkel har en hake som fungerer utmerket som avstandsstykke mellom terrassebordene. Den har også en rekke andre nyttige bruksområder. (Foto: Luna Group Norge.)

PS! Vil du ha en terrasse uten et eneste skruehull bør du gå til innkjøp av en skrumal for skjult innfesting av terrassebordene.

Vi snekres!