Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Fabrikkmalt kledning gir mer fornøyde kunder

Tiden der det var helt normalt å bruke ubehandlet kledning som både måtte grunnes og males med to strøk, kan stort sett sies å være over. I dag er det som regel fabrikkmalt kledning som gjelder, og det byr på en rekke fordeler både for deg som snekker og for kunden.

For deg som snekker betyr fabrikkmalt kledning mer fleksibilitet. Ettersom kledningen er behandlet fra fabrikk, er den nemlig beskyttet før den monteres. Dermed kan du gjennomføre kledningsprosjekter året rundt, og er ikke avhengig av været. Det vil altså si at du får mer fleksibilitet og trolig også mulighet til å gjennomføre flere prosjekter i løpet av året. Det lønner seg dessuten rent økonomisk – ganske enkelt fordi du har større marginer og kan øke inntjeningen dersom du får kunden til å velge fabrikkmalt kontra ubehandlet kledning.

For kunden er det også spare penger på å velge fabrikkmalt kledning – noe som særlig blir tydelig dersom alternativet er å leie inn malere til å gjøre etterbehandlingen. Prisforskjellen på fabrikkmalt og ubehandlet kledning er nemlig ikke større enn at kostnadene til maling og arbeid kan velte regnestykket ved å gå for ubehandlet. Hasås kan også fortelle at fabrikkmalt faktisk kan bli like billig, om ikke billigere, dersom alternativet er at kunden går for ubehandlet og gjør hele malingsjobben selv.

Bedre sluttresultat

Sluttresultatet blir også bedre med en fabrikkmalt kledning på husveggene. For det første er kledningen laget for industriell påføring av maling. Overflaten på kledningsbordene er mer homogen, har mindre fiberreisning og gir god vedheft for malingen. For det andre er selve den industrielle påføringen av malingen en stor fordel.

- Man sikrer riktige påføringsmengder under kontrollerte forhold der vær og vind ikke er avgjørende for sluttresultatet. Det eneste man må passe på før kledningen monteres er riktig lagring, slik at man ikke monterer kledning med et for høyt fuktinnhold, sier Lars Gulbrandsen, som er produktsjef byggtre i Bergene Holm.

Overlflatebehandlingen gjøres dessuten med en nøyaktighet som få, om noen mennesker kan matche. Hasås kan blant annet fortelle at overflatetemperaturen på hver enkelt bord måles før behandling for å sikre best mulig kvalitet, og dersom temperaturen er for lav blir bordene forvarmet. Med kledningsbord som både er grunnet og påført mellomstrøk fra fabrikk er det heller ingen fare for at umalte striper dukker opp når bordene krymper litt over tid. Det er spesielt viktig dersom kunden velger en mørk farge på kledningen, men ifølge Hasås er det da viktig at kunden velger en grunning i samme farge som malingen.

I sum betyr fordelene med fabrikkmalt kledning at du kan levere fra deg et bedre sluttresultat som kunden høyst sannsynlig blir mer fornøyd med. Det er en stor fordel i seg selv, men vel så viktig er kanskje at risikoen for feil og reklamasjoner blir mindre for den som monterer kledningen. Det er også verdt å nevne at fabrikkmalt kledning fra både Bergene Holm og Hasås kan leveres i de fleste farger, og hos Hasås kan du for eksempel velge mellom alle Jotuns utendørsfarger. I tillegg er det fullt mulig å få kledningen beiset i stedet for malt. Det er selvsagt heller ingen begrensninger når det gjelder kledningstyper og profiler. De fleste valgmuligheter er med andre ord åpne for kunden.

Fabrikkmalt betyr ikke ferdigmalt

Stadig flere byggevarer leveres ferdigmalt, og dette har blitt spesielt vanlig på produkter som innvendig panel, listverk, utforinger, dører og vinduer. Når det gjelder kledning, er vi imidlertid ikke der enda. Fabrikkmalt er med andre ord ikke det samme som ferdigmalt. Lars Gulbrandsen hos Bergene Holm, understreker at det er viktige detaljer som må passes på både under og rett etter montering.

- Det er svært viktig at kuttflater, endeved og spikerhull behandles straks etter montering for å få et skikkelig sluttresultat. Endene av bord som er endepløyde må også behandles på samme måte. Det gjelder uavhengig av om man kjøper grunnet eller grunnet og mellomstrøk, sier han.

Det er som regel mest praktisk at den som monterer kledningen, gjør denne jobben. Grunnen er selvsagt at det kan være vanskelig å komme til for å gjøre det etter at monteringen er ferdig. Det kan være smart å diskutere dette med kunden før jobben settes i gang – så unngår du kjedelige diskusjoner om ansvaret i etterkant.

vegg_kledning_sta-èende_dobbelfals-rett-med-spor_148mm_dekkende-grunning-hvit.jpg

Foto: Med fabrikkmalt kledning kan kunden være sikker på at påføringen av maling eller beis er gjort til punkt og prikke både når det gjelder grunning og mellomstrøk. På bildet sees dobbelfalset kledning med spor fra Bergene Holm som er grunnet fra fabrikk.

Varierende etterbehandlingsintervaller

Kledning som er grunnet, må dessuten både males med mellom- og toppstrøk før jobben er helt ferdig. Dersom kledningen både er grunnet og malt med ett strøk fra leverandøren, må toppstrøket påføres for å komme helt i mål. Hvor lenge ulike typer kledning kan stå før etterbehandlingen må gjøres, vil variere litt, så det er viktig å opplyse kunden om dette.

- De fleste seriøse aktørene som leverer fabrikkmalt kledning her i Norge leverer gode malingssystemer, selv om det er noe variasjon i etterbehandlingsintervallene, forteller Gulbrandsen i Bergene Holm.

Når det gjelder Bergene Holms kledning, forteller Lars at etterbehandlingsintervallene er forholdsvis lange.

- Vår standard grunning fra Teknos inneholder mye soppmidler og pigmenter, og selv om vi anbefaler at en overmaling påføres så raskt som mulig etter montering, kan denne grunningen faktisk stå inntil 2 år mange steder. Påfører vi i tillegg ett malingsstrøk i fabrikk anbefaler vi at kledningen vedlikeholdes med overflatebehandling innen 5 år sier han.

Hasås´ Kjernekledning, som både er grunnet og påørt ett strøk Drygolin Nordic Extreme fra fabrikk også stå inntil 5 år før toppstrøket tas. Kuttflater, endeved og skader må imidlertid behandles umiddelbart.

Det er likevel ikke slik at det maksimale intervallet nødvendigvis bør være regelen. Det er alltid en fordel å gjøre nødvendig etterbehandling så raskt som mulig. Ved å vente for lenge blir det blant annet mer jobb med å vaske før siste strøk kan påføres.

Fabrikkmalt kledning er som regel lagerført i utvalgte profiler med hvit farge, men stikker du innom oss i Byggeriet kan vi bestille akkurat den fargen kunden måtte ønske.