Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Friske opp uterommet? Tenk nytt og kreativt

Hva som er et godt uterom, er i de fleste tilfeller en personlig sak og det er ikke alltid så enkelt å gi et fasitsvar som gjelder for alle. Det finnes derimot en del generelle tips og råd du kan ta med deg i planleggingen. De sikrer nemlig at du får tenkt deg om, og gjør de riktige vurderingene før du setter spaden i jorden eller starter å bygge terrasse.

Ta deg tid og lag soner

Et av de viktigste tipsene er faktisk å bruke litt tid før du bestemmer deg for hvordan du vil ha det. Bli kjent med uteområdene, finn ut hvor det er mest sol, hvor skyggene faller og hvor du best liker å oppholde deg. Selv om det klør i fingrene etter å gå i gang, kan det altså være veldig smart å ta tiden litt til hjelp for å finne de beste løsningene.

Et annet råd er dele uteområdet inn i soner, litt på samme måte som du tenker rominndeling innendørs. For også utendørs gjør vi forskjellige aktiviteter som krever litt forskjellige egenskaper. Det dreier seg for eksempel om ting som innsyn, utsyn, skjerming, overbygg og lys. Som en ekstra bonus blir et uteområde med ulike soner mye mer spennende enn et uteområde der du ser alle elementer ved første øyekast.

Talgø, som produserer MøreRoyal®, har følgende eksempler på aktuelle soner:

  • spiseplassen
  • grillplassen
  • hvileplassen
  • solingsplassen

På solingsplassen vil du trolig ha minst mulig skygge, men kanskje en liten levegg som skjermer for sjenerende innsyn og vind, mens hvileplassen bør gi øynene fri fra solen og mulighet til å lese en bok uten å myse. Et pergola-byggesett i MøreRoyal®-materialer kan for eksempel være et godt valg for deg som ønsker en hyggelig hvileplass.

Når det gjelder spiseplassen vil du fort merke at den norske sommeren kan være lunefull. Mange har nok opplevd å fyre opp grillen i strålende solskinn, bare for å måtte flykte inn på grunn av regnvær en halvtime senere. Du får ikke gjort noe med været, men investerer du i et tak eller overbygg på terrassen er du reddet selv om regnet skulle komme. Sjekk for eksempel ut Talgø PlusConcept, elementbaserte hagestuer i vedlikeholdsvennlig MøreRoyal®, som du enkelt setter opp selv. I kolleksjonen finner du også praktiske og flotte boder du kan bygge i ulike størrelser. Du kan velge en standardmodell, eller bygge din helt egen variant i den enkle byggmodulen.

Tenk nytt og vær kreativ med belegningsstein

Med ulike soner er det også naturlig å gjøre bruk av ulike typer materialer. Der du har utemøblementet og spiseplassen passer det kanskje best å ha terrasse. Hva med å tenke litt nytt rundt terrassedekke, i stedet for å velge tradisjonelt? Det siste på markedet er såkalte lektegulv, der du bruker firkantlekter som dekke. De leveres i to ulike dimensjoner, miks dem gjerne om hverandre for å skape spill og variasjon, eller bruk én dimensjon for å skape en mer homogen flate. Uansett får du et strammere, renere og mye mer moderne uttrykk enn med de mer tradisjonelle terrassegulvene.

I andre soner passer det kanskje bedre med andre typer underlag, og det er ingenting i veien for å kombinere materialbruken. For eksempel kan underlaget til en pergola være belegningsstein eller steinheller. Kombinasjonen av MøreRoyal®-materialer i varme toner og steinmaterialer er godt utprøvd, og ser smakfull og pen ut. Du kan også oppnå spennende kontraster på andre måter, eksempelvis der terrassen eller plattingen går over i en hagegang av belegningsstein, eller om du bruker stein for å markere nivåforskjeller på terrassen. Belegningsstein kan dessuten brukes som kantstein rundt bed og liknende – her er det ganske enkelt mange muligheter.