Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Gjør grillen og terrassen klar til sommeren

I et land med mye mørke, kulde og innendørstid, vet vi å sette pris på de lyse årstidene. Så fort bakken tiner opp og solen starter å varme, trekker vi ut på terrassen eller andre uteplasser rundt huset. Men før du inntar avslappingsposisjonen foran grillen bør du gjøre uteplassen sommerklar.

Terrassen bør for eksempel få en skikkelig rengjøring for at den skal bli ren og pen etter høsten og vinteren. Det første du gjør er å feie eller spyle bort alt av bøss, blader og liknende. Deretter gir du den en ordentlig vask. Hva en ordentlig vask egentlig vil si, avhenger av hva slags materialer terrassen er bygget med.

Har du bygget med såkalt vedlikeholdsvennlige materialer, skal du ofte bare bruke vann og ikke noen former for vaskemidler eller kjemikalier. Dette må du sjekke ut før du starter. Har du derimot en terrasse med trykkimpregnerte materialer, kan du fint bruke husvask eller andre milde former for vaskemiddel.

Siv Anne Nedrevåg hos Byggtorget Nedrevåg har dessuten et godt tips til når du bør vaske:

- Det beste er å vaske en dag det regner eller i det minste er overskyet, er hennes klare råd.

Vasker du terrassen i sol risikerer du nemlig at vannet og såpen tørker for fort. Da får du ikke vasket godt nok og terrassebordene kan bli skadet.

shutterstock_1353344222.jpg

Muskelkraft eller høytrykk?

Det går helt fint å vaske en terrasse med en god gammeldags børste montert på et forlengerskaft. Med børste kan du både jobbe effektivt og det er minimal risiko for å gjøre skade på treverket. Forlengerskaftet gir deg både mer kraft og å bidrar til å skåne ryggen.

Vil du bruke høytrykksspyler, anbefaler Siv Anne at du bruker den sammen med en terrassevasker:

- Da er det enkelt å justere ned trykket slik at du ikke skader treverket på terrassen, sier hun.

Selve terrassevaskeren er utstyr med både spyledyser og en roterende børste som gjør vaskejobben effektivt og raskt. Du skal imidlertid passe på å holde den i bevegelse hele tiden. Lar du den stå stille eller svinger den frem og tilbake på små områder kan du risikere ringer i overflaten eller at du lager andre typer skader i treverket.

Hvis du skal behandle terrassen etter vaskingen, er det dessuten lurt å legge inn enda et lite steg:

- Stryk lett over med sandpapir slik at du får bort trefibre som har reist seg, tipser Siv Anne hos Byggtorget Nedrevåg

Hun legger også til at det er viktig å la terrassebordene tørke godt opp før du setter i gang med overflatebehandlingen.

shutterstock_1077948236.jpg

Den viktige grillen

Gassgrillen er ofte midtpunktet på terrassen, og det er smart å holde den ren og pen både av hensyn til matlagingen og utseendet.

For å rengjøre grillristen kan du enkelt og greit fyre opp grillen og legge på lokket. Når du ser at det slutter å ryke fra grillen har restene blitt forkullet og du kan ta av lokket for å skrape risten ren med en grillbørste. Du kan også vaske ristene med spesialmiddel fra produsenten.

Du bør også skrape bort mat- og fettrester fra grillboksen, altså området under ristene. Det er dessuten svært viktig å tømme eller bytte fettoppsamleren, der det samles fett som renner ned fra grillen. Blir denne full risikerer du at fettet tar fyr, og dette er faktisk den mest vanlige årsaken til brann i gassgriller.

Utvendig kan du vaske grillen med en fuktig klut og et mildt oppvaskmiddel, eventuelt spesialmiddel fra produsenten.