Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Gode råd når du skal velge nytt gulv

Vurderer du å legge nytt gulv? Parkett vs laminat er bare et av valgene du står overfor – her er guiden som hjelper deg å velge.

Hos Byggeriet kan du få hjelp og veiledning av våre eksperter på gulv, og noe det kan være lurt å ha tenkt igjennom er hvor stor slitasje gulvet vil bli utsatt for.

Nyetablerte med små barn eller folk med husdyr anbefales å velge laminat eller herdet tregulv. Mens parkett og heltre er et godt valg for de voksne.

Hvis du ikke er helt sikker på hvilket gulv du bør legge hjemme eller på hytta, kan disse rådene hjelpe deg litt på vei:

Sjekkliste for deg som skal velge nytt gulv til din bolig

  • Hvilket rom skal gulvet ligge i? På kjøkken og i yttergang kan du med fordel vurdere et slitesterk laminatgulv, mens parkett eller heltregulv gjerne gjør seg best i stua, på soverom og i andre oppholdsrom.
  • Vurder bruk og slitasje: Går det kaldt nedover ryggen din når stolben skraper mot gulvet, og du stadig er redd for riper? Et laminatgulv av høy kvalitet kan være riktig valg for deg.
  • Hvilken følelse er du ute etter? Ekte tregulv i parkett eller heltre gir en mer naturlig og lun følelse enn laminat. Et ekte heltregulv avgir mye varme og vil derfor føles varm og god å gå på.
  • Hvilket interiørstil er deg? Vil du ha mye eller lite kvist, et naturlig, rustikt eller moderne uttrykk? Både parkett, laminat og heltregulv kommer i mange ulike farger og overflater, 1-stavs, 3-stavs eller ulike mønstre.
  • Hvem skal legge gulvet? Skal du legge gulvet selv, kan det være fordel å velge en klikklaminat eller -parkett fremfor et heltregulv som er langt mer komplisert å legge.

Bruksområder og slitestyrke

Miljøbilde_Grand Avenue_Berry Alloc-800x600 (1).jpg

Bilde: Kjøkkengulvet kan få hard medfart, velg et gulv som tåler det! På bildet ser du et laminatgulvet Grand Avenue Broadway fra Berry Alloc. (Foto: Berry Alloc)

Ulike bruksområder har ulike behov når det kommer til gulv. Hvor gulvet skal ligge og hva slags slitasje det vil bli utsatt for, er viktige spørsmål du bør stille deg selv før du velger et nytt gulv.

Er det mye tråkking frem og tilbake? Utsatt for vannsøl eller annet søl? Har du dyr eller barn som kan forårsake ekstra slitasje? Da kan et slitesterkt alternativ som høytrykkslaminat være et godt valg. Høytrykkslaminat er uten sidestykke når det gjelder styrke, det tåler stor belastning og er meget motstandsdyktig mot riper og slitasje. Perfekt for en travel hverdag med mye aktivitet.

Laminatgulv er et godt valg i for eksempel kjøkken og gang. Vil du ha et 100 prosent vannbestandig gulv som kan legges de fleste steder, bør du vurdere vinylgulv.

Parkett kan legges i alle rom i huset, unntatt badet og yttergangen. Husk at parkett er et naturmateriale, så du må ikke la vann ligge og selvtørke på overflaten. Velger du en lakkert parkett blir gulvet enklere å vedlikeholde. Med olje får du på den annen side frem den fine strukturen og fibrene i treet, og fremhever den naturlige fargen.

Hva slags vedlikehold kreves?

For et normalt hjem er ikke parkett mer krevende enn andre gulv når det kommer til vask og vedlikehold. Den generelle rengjøringen gjør du enkelt ved å støvsuge eller sveipe over med moppen.

Det enkleste vedlikeholdet får du ved å velge en lakkert parkett. Lakken forsegler treoverflaten og gjør både renhold og vedlikehold enkelt. Bruk lite vann og et syntetisk vaskemiddel som ikke inneholder fett når du vasker. Unngå bruk av grønnsåpe da det etterlater en hinne som gjør at gulvet ser skittent ut over tid.

Lakkert parkett trenger forresten ikke være skinnende blank, slik mange kanskje tror. Boen leverer eksempelvis lakkert parkett med en ultramatt, naturlig og varm overflate. Visste du dessuten at gulv med matt eller helmatt lakk er varmere å gå på enn gulv med blankere lakktyper?

Parkett som er oljet gir en naturlig matt glans og fremhever strukturen i treverket, det gjør gulvet godt og behagelig å gå på. Et slikt gulv trenger noe vedlikehold for å friske opp overflaten og legge på et nytt beskyttende lag. Dette gjøres enkelt med vedlikeholdsvoks, som også kan brukes punktvis på mer trafikkerte områder. Oljede gulv bør rengjøres med såpe som inneholder fett.

Ønsker du et gulv som trenger minimalt med vedlikehold? Da er høytrykkslaminat et sikkert valg. Her får du et gulv som ser ut som ekte treverk, men som verken trenger sliping eller olje. En fuktig klut eller mopp og litt vaskemiddel er alt du trenger for at gulvet skal se like fint ut år etter år.

Dette er de mest populære gulvtypene

Parkett – naturlig, lunt og ekte

Parkett er for mange valget som klinger best. Det er både klassisk og populært, og kommer i mange varianter og prisklasser.

Gulv_Eik_Andante_Live_Pure_Plank_Boen-800x600.jpg

Bilde: Eik Andante Live Pure 1-stav/plank, børstet, naturlig matt lakkert. (Foto: Boen)

Parkett er laget av ekte treverk og gir et gulv med et lunt og varmt utseende som er mykt å gå på. Eikeparkett er en klassiker i norske hjem. Eik er en hard tresort som tåler mye, og eikeparkett kommer i et bredt utvalg fargenyanser og ulike overflatebehandlinger som passer til de fleste interiørstiler. Med parkett kan du velge mellom 1-stavs og 3-stavs avhengig av om du vil ha et eksklusivt treuttrykk eller mer livlig uttrykk. Parkett har et naturlig utseende, føles lunere under bena og er mange nordmenns foretrukne valg av gulv.

Byggeriet fører både 1-stavs og 3-stavs parkett i eik, ask og andre treslag i flere ulike farger og overflater. Kom innom oss for å se og føle på de ulike typene parkett. Trenger du en vareprøve, kan du låne med deg en hjem.

Laminat – slitesterkt og bruksvennlig

Når stolbena skraper mot gulvet, barna leker, hunden løper og gjestene skritter inn med høyhælte sko, kan det gå kaldt nedover ryggen på enhver eier av et nytt gulv.

Selv om overflatebehandlingen gjør mange parkettgulv svært slitesterke og ripefaste, kan de av oss med dyr eller små barn med fordel velge laminat når gulvet skal fornyes. Laminat har en hard og slitesterk overflate som tåler mer enn tradisjonelle tregulv. Spesielt på kjøkkenet eller i yttergangen vil en slitesterk laminat ha klare fordeler når det kommer til vann- og annen væskesøl.

Laminat har utviklet seg svært mye de senere årene. Der man tidligere solgte mest av laminat med 6 mm tykkelse, er det vanligste nå 10 mm og oppover. For ekstra god slitestyrke kan du dessuten velge høytrykkslaminat, med ekstra hard og slitesterk overflate. Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. Tar man egenskapene til laminat i betraktning, vil mange helt klart lande på laminat som det foretrukne valget av gulv.

Grand-Avenue-Champs-Elysees-8541-RSH1.jpg

Bilde: Laminatgulv har god slitestyrke og er enkelt å montere. Her vises Berry Alloc sin Grand Champs Elysèes, 1-stav/plank. (Foto: Berry Alloc)

Heltregulv – eksklusivt og klassisk

De senere årene har gulv i heltre gjort seg mer og mer gjeldende på det norske markedet. Heltregulv er naturlig, har et solid og klassisk utseende, gir en god og naturlig følelse og fungerer støydempende.

2a gulv Heltregulv furu Etna – Moelven.jpg

Bilde: Gulv i heltre er blant annet et populært alternativ på hytta (Foto: Moelven Wood)

Gulvplankene kan være både brede og smale, lyse eller mørke, avhengig av overflatebehandlingen. Overflaten kan være glatt eller børstet, ubehandlet, lakkert eller hardvoksoljet. Et solid heltregulv av god kvalitet kan holde seg pent i generasjoner, og er virkelig luksusvarianten når det kommer til gulv. Det kan slipes ned og behandles på nytt etter slitasje.

Heltre stiller imidlertid helt andre krav til både montering og vedlikehold, og er dermed ikke det opplagte valget for alle. Hos Byggeriet har vi eksperter på gulv som kan hjelpe deg vurdere om heltregulv er det som passer for ditt hjem.

Velger du furu eller eik?

Tenk over bruken av rommet før du velger treslag. Furu er et mykere treslag enn eik, og oppleves også som mykere å gå på. Furu passer utmerket i rom uten for mye slitasje, for eksempel soverommet.

Et hardere treslag som eik kan gjerne velges til rom med hard bruk. Hardvoksbehandlede gulv er svært motstandsdyktige mot flekker og smuss.

Farger og design på gulvet

Til sammen leverer våre leverandører flere hundre ulike gulv med tanke på farger, dekor og struktur. Bare innenfor høytrykkslaminat leverer for eksempel Pergo over 60 forskjellige dekorer fordelt på 3 ulike serier.

Valget du tar har en stor innvirkning på hvordan rommet oppfattes. Et mørkt gulv «sluker» mye lys, men det gir også en følelse av varme og hygge. Et lyst tregulv reflekterer lyset og får rommet til å virke større. Husk at naturlig lys, størrelsen på vinduer, annen belysning og lysets retning også påvirker hvordan gulvet oppfattes.

Som hovedregel legger man gulvet på langs i rommets lengderetning. Hvis rommet ikke er for smalt og vinduene er plassert på langsiden, kan du vurdere hva som er viktigst å fremheve – formen eller lyset.

MIljøbilde_Gulv_Eik Sand_Boen-800x600.jpg

Bilde: Retningen på plankene er med på å gjøre at rommet føles større. Bildet viser gulvet Eik Sand plank fra Boen. (Foto: Boen)

1-, 2- eller 3-stavsparkett?

En annen avgjørende faktor er hvordan treet er kuttet. Ulike typer parkett har forskjellige lengder, bredder og mønstre. Vi snakker blant annet om 1-, 2- eller 3-stavs gulv og mønstrede parketter.

Det er viktig å være klar over at gulvbordenes bredde, lengde og antall staver påvirker følelsen av plass i et rom. En tommelfingerregel er å velge 1-stavs- eller 2-stavsgulv til store rom og 3-stavs til mindre rom. Brede og lange bord er best egnet til store arealer, men husk at ingen regel kommer uten unntak!

Det er dessuten viktig å huske på at et gulv som regel ikke byttes ut alene, men som en del av å pusse opp et helt rom. Derfor bør du tenke over hvordan du vil at hele rommet skal se ut og hvilket uttrykk du vil skape. Det riktige gulvet vil understreke stilen din.

Våre gulvleverandører har også tilbehøret som setter prikken over i-en, slik som fargetilpassede sokkel-/fotlister, trappeneser og t-lister som bidrar til en perfekt avslutning. Ved å bruke fotlister og trappeneser i samme materiale som gulvet, får du en helhet i rommet. Fotlistene gjør at gulvet blir «dratt opp på veggen» slik at rommet føles større.