Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Gulv med personlig preg

Velg to parketter i samme farge og materiale, men med ulik bredde på bordene. Da kan du blande breddene med hverandre slik at du får en variasjon av brede og smalere bord i gulvet.

Tør du å kombinere ulike farger eller uttrykk på gulvene i stua og på kjøkkenet, får du enda en mulighet til å sette ditt personlige preg på huset og gi rommene sin egen karakter. Det trenger heller ikke være så skummelt som du kanskje tror.

Enkle tips for å gi gulvet karakter

Børge Hannås Lindland hos Odde Sagbruk på Evje kan tipse om en ganske enkel måte å gjøre det på:

Du kan for eksempel velge gulv med samme farge, men som er laget av ulike materialer, sier han.

Dessuten kan du legge gulvet i én retning i det ene rommet og motsatt retning i det andre. Det gir ikke bare en kontrast, men kan også være smart av andre grunner. Kommer dagslyset fra en annen retning i et av rommene kan det nemlig være grunn til å endre leggeretningen slik at lyset ikke skinner på langsidene av bordene og fremhever skjøtene.

Rommets utforming i seg selv kan også tilsi en annen leggeretning – for med dette kan du påvirke hvorvidt det fremstår som større, lengre eller bredere.

Gulvparkett med en vri

Evelyn Schedelberger, Marketing Manager hos Boen Parkett, har dessuten et godt tips til dem som vil gjøre en vri.

– Velg to parketter i samme farge og materiale, men med ulik bredde på bordene. Da kan du blande breddene med hverandre slik at du får en variasjon av brede og smalere bord i gulvet, sier hun.

Hvis du vil kan du velge brede bord i ett rom og smalere i et annet. Du bør bruke gulv fra samme leverandør for å være sikker på at de passer sammen og har lik finish.

Valget av gulv er ditt, men husk på dette

Kombinasjoner av ulike gulv kan være spennende og du bestemmer selvsagt akkurat hva du vil gjøre i ditt eget hus. Samtidig er det litt upløyd mark. Har du en åpen stue-/kjøkkenløsning kan helheten i rommet bli vanskelig å få til. Gulvet er stort og dominerende i boligen og fargen du velger har konsekvenser for andre fargevalg.

– Fargen på gulvet bør bestemmes først, da dette har mye å si for fargene på vegger, møbler og liknende. Et kirsebærgulv har for eksempel rødtoner i seg, mens transparent eik har et gulskjær. De to gulvtypene harmonerer ikke nødvendigvis med de samme veggfargene, sier Evelyn i Boen parkett.

Er du for vågal med kontrastene i gulvet kan det altså bli krevende å skape et helhetlig og sammenhengende sluttresultat på alle flater i en åpen stue-/kjøkkenløsning.

Overgang mellom ulike gulv

Med stue og kjøkken som adskilte rom er det enklere å skape helhet. Dessuten kan du skjule overgangen mellom de ulike gulvene under dørterskelen og du slipper overgangslister. Husk at det skal være 8 – 10 mm. klaring mellom gulvene i rommene slik at de kan trekke seg sammen og utvide seg i takt med variasjoner i temperatur og luftfuktighet.

Er du nysgjerrig på mer om gulv og hvilke muligheter som finnes? Byggeriet er aldri langt unna og vi er alltid klare for en hyggelig prat.