Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Har du et sunt forhold til hammeren din?

Selv om du har bilen full av elektriske verktøy som driller, sager og spikerpistoler, har ikke håndverktøyene blitt utdaterte av den grunn.

Sammen med meterstokken og blyanten, er hammeren sannsynligvis det viktigste håndverktøyet du har. Men har du noen gang tenkt over hvilken belastning du utsetter kroppen din for når du slår med hammeren?

Her er det nemlig mye kraft ute og går, og alle kreftene forsvinner slettes ikke ned i spikeren. En del av dem får du i retur – det kan gjøre skade på både skulderen, hånden, håndleddet og albuen. Det skumle med en del av disse skadene er at du ofte ikke merker dem på kroppen med det første – noen ganger kan det ta uker eller måneder før du merker symptomer. Er du litt uheldig kan du faktisk risikere skader som må opereres for at du skal bli bra igjen. Det gjelder særlig skader i håndleddet.

Velg en lett hammer

- Noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå skader, er å bruke en så lett hammer som mulig, sier Bent Noreng hos Mathisen & Mathisen i Narvik.

Logikken er veldig enkel – jo mindre hammeren veier, jo lettere er det å svinge den. Selv om du ikke merker det selv, belaster du musklene mindre med en lettere hammer.

Og sannsynligvis går det like fort å slå inn spikerne selv om du bruker en lettere hammer enn du har brukt før, men med mindre belastning for kroppen.

Ergonomisk utforming og vibrasjonsdemping

Det skal ikke være slitsomt eller ubehagelig å bruke hammeren. Derfor bør du velge en som er ergonomisk utformet og med et grep som reduserer friksjon slik at hammeren er god å holde i. Mange hammere leveres også med skaft i flere størrelser – prøv deg frem for å finne den som passer dine hender best.

- Det er viktig å velge en hammer som ligger godt i hånda og som er god å holde i. Mange snekkere har et personlig forhold til hammeren, så dette er ofte er veldig viktig, sier Bent hos Mathisen & Mathisen

De beste hammerne har dessuten vibrasjonsdemping. Poenget er selvfølgelig å hindre så mye som mulig av vibrasjonene fra hammerslagene i å overføres til kroppen. Ingen hammere kan stoppe alle vibrasjonene, men i det lange løp kan det være stor forskjell på å bruke en som har vibrasjonsdemping sammenliknet med en som ikke har det.

For selv om du ikke merker vibrasjoner like godt på en hammer som på en multikutter eller borhammer, er det altså ingen grunn til å velge hammeren med dårlig eller ingen vibrasjonsdemping.