Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Hjelp kunden å velge et tak som tåler røffe forhold

Klimaendringene fører med seg mange konsekvenser, og én av dem er at vi trolig må forholde oss til at været kommer til å bli våtere, villere og røffere. Dermed kommer også fasader og tak i det ganske land til å bli satt på strengere prøver enn vi er vant til. Endringene i klimaet får med andre ord en helt direkte konsekvens for alle som eier hus eller hytter.

Da kan det lønne seg for kunden å tenke på hvilke typer taktekking som gir best mulig stormsikring. Her er det selvsagt mye å velge i, men et av de mest holdbare og stormsikre valgene er utvilsomt takplater i stål. Denne typen taktekking har lange tradisjoner i Norge, og har blitt brukt til å beskytte bygninger mot vær og vind i hundrevis av år. Plannja, som har drevet med takplater siden slutten av 1960-tallet, fremhever blant annet følgende fordeler med denne typen taktekking:

  • Platene veier lite og kan monteres på de aller fleste hus uten problemer. Det forenkler også monteringsarbeidet på taket.
  • Er det tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ
  • Platene er uorganiske og binder ikke fuktighet. Dermed reduseres risikoen for fuktskader og soppangrep, som er positivt både med tanke på holdbarhet og utseende.
  • Kunden får et tak med en lavere totaleffekt på klimaet enn mange andre taktekkinger. Materialet i platene kan dessuten resirkuleres mange ganger uten at det mister sine positive egenskaper

For deg som skal gjøre monteringsjobben, er det også et poeng at selve monteringen går forholdsvis raskt unna, selv på store tak. Innen landbruket er det eksempelvis gode muligheter for prosjekter med denne typen plater. Mange driftsbygninger og låver har gamle tak som kunne trengt en overhaling, og med TP20-plater fra Arcelormittal lar en slik overhaling seg gjennomføre effektivt og med et pent sluttresultat.

Full valgfrihet og komplett tilbehørssortiment

Takplater finnes dessuten i en rekke ulike utforminger og design. Enten kunden vil ha et stramt og moderne uttrykk med et flott linjespill eller et utseende som ser ut som klassiske takstein finnes det varianter å velge mellom hos Plannja og Arcelormittal. Det er selvsagt også stor valgfrihet når det gjelder farger, slik som svart, brunrød, grå, irrgrønn og teglrød. Ulike platetyper har imidlertid litt forskjellig utvalg farger, men det er uansett fullt mulig for kunden å finne akkurat den fargen som passer. Begge leverandører kan dessuten levere takplater i lange lengder, slik at det er mulig å bruke hele plater i de fleste tilfeller. Dermed blir det færre skjøter, som både er bra for effektiviteten i monteringsarbeidet og tettheten på sluttproduktet.

img_5017.jpeg


Foto: Din Handverkar AS. Plannja Trend i vakre men utfordrende forhold på Sunnmøre.

Det skal også nevnes at begge leverandører har et utvalg takplater i aluminium i stedet for stål. Fordelen med aluminium er det står seg godt i allslags vær, og ikke minst, saltholdig sjøluft langs kysten. Ifølge Plannja har aluminium også gode egenskaper med tanke på fukt og regn som inneholder salter eller sur forurensning med lav pH-verdi, slik det vil kunne være i storbyer og nær industriområder. Aluminium kan med andre ord være noe å anbefale kunder som skal tekke om taket på et hus som ligger i aggressive eller spesielt utsatte miljøer. Siste nyhet fra Plannja er forresten at bestselgeren Trend 475 nå er lansert i aluminium. Dette er en plate som gjør seg veldig godt på både tradisjonelle taktyper og på nyere funkishus – og når gir den altså enda bedre beskyttelse mot vær og vind.

Et tak er imidlertid ikke komplett uten at alt tilbehør er på plass, og her tilbyr leverandørene alt som kreves for å få et funksjonelt og flott sluttresultat. Det inkluderer både blikk, beslag, takrenner, nedløp, taksikring og luftehatter.

c-plannja-trend-takavvattning-standard-pl15.jpgFoto: Plannja. Plannja Trend med matchende takrennesystem fra Plannja i mørk sølv metallic.

Tilbehøret finnes i selvsagt i farger som matcher takplatene, og bidrar på den måten til et pent og helhetlig uttrykk. Plannjas Trend 475 i aluminium finnes blant annet i akkurat de samme fargene som Plannjas aluminiumstakrenner for å kunne oppnå perfekt match mellom takplater og takrennesystem.