Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

TAK – Hva slags tekking velger du?

Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår.

Hvis skal gjøre et grovt skille mellom de mest vanlige taktekkings-produktene på markedet i dag, kan vi si at det enten dreier seg om tekking som lektes opp og tekking som ikke lektes opp.

Eksempler på førstnevnte er takstein i betong eller tegl, samt takpanner. Eksempler på sistnevnte er takshingel og andre typer overlagsbelegg. Her er fem ting du bør tenke på når du velger nytt tak:

 • Takpanner gir et lett, men sterkt og solid tak
 • Glatt tekking gir større risiko for at snøen sklir av og forsterket behovet for snøfangere
 • Ru eller bestrødd tekking er mer utsatt for mose og begroing
 • Shingel og overflatebelegg er enkelt å legge for selvbyggeren
 • Flate takstein er i vinden – kan det være noe for ditt hus?
Varesortiment_tak_Aerodek-800x600.jpg

Bilde: Takpanne Aerodeck (Foto: BMI)

Tradisjon med takpanner

Mange tenker nok at takpanner eller takplater er et nytt fenomen, men det er faktisk ikke tilfelle. Takpanner i stål har nemlig vært en benyttet til taktekking i Norge i lang tid. Det gjelder særlig langs kysten, hvor vær og vind ofte kan gi store utfordringer for taktekkingen. Da er takpanner, som er uknuselige og utviklet for å tåle ekstreme mengder regn, vind og snø, et svært godt valg. Med dagens utvalg av profiler og overflatebehandlinger, har imidlertid takpanner blitt et populært valg i alle deler av landet. I dag får du både takpanner med klassiske bølgeprofiler som ser ut som tradisjonell takstein og takpanner med mer moderne utførelse.

Rent teknisk har takpanner har en kjerne av stål som er behandlet for å gi lang levetid. Tidligere, og på rimeligere varianter kan dette være galvanisert stål, mens i dag er det som oftest aluzink, som noen ganger er tilsatt magnesium for å heve levetiden ytterligere. Stålkjernen er beskyttet med en grunning, og deretter enten lakkert eller bestrødd med granulat for å gi ønsket utseende og farge. Lakkerte plater kan både leveres i høyglanset og matt utførelse.

Bestrødde eller lakkerte takpanner?

Forskjellene på bestrødde og lakkerte plater er ikke veldig store, og valget mellom ulike overflatebehandlinger i første rekke et spørsmål om smak og behag.

Bestrøingen på granulerte plater gjør imidlertid at platen får noe bedre beskyttelse og dermed noe lenger levetid. Med granulerte plater kan det også være at du ikke trenger snøfangere, da snøen ikke sklir så lett av dem. Med lakkerte plater bør du ha snøfangere fra 3o takfall, mens man på granulerte plater klarer seg med snøfangere fra ca. 27o takfall.

Lakkerte plater reduserer på sin side utfordringer knyttet til mose og grønske. Da den lakkerte overflaten er så glatt er det ganske enkelt mindre fare for at sporer setter seg, samt at de skylles lettere av ved nedbør.

Varesortiment_tak_Skarpnes-800x600.jpg

Bilde: Dobbelkrum takstein. (Foto: Skarpnes)

Fås med lydisolering

Mange tenker nok at stålplater gir opphav til mye lyd når det regner, men med moderne ståltakpanner trenger det ikke å være slik. På granulerte plater vil faktisk ikke lyden av regn skille seg nevneverdig fra f.eks. takstein eller takshingel.

På lakkerte plater vil du kunne få en trommelyd, men i nyere hus med tykke isolasjonslag er dette sjelden plagsomt. Bor du i et eldre hus med mindre isolasjon, eller bare vil sikre deg, skal du vite at det finnes ståltakpanner med lyddemping. Velger du slike får du en lydprofil tilsvarende granulerte plater.

Varesortiment_takshingel_mataki-800x600.jpg

Bilde: Takshingel fra Mataki. (Foto: Mataki)

Enkel montering med shingel og overlagsbelegg

Takshingel er enkelt forklart laget av en type asfaltpapp som er bestrødd med mineralstrø, og kan sies å være en taktekkingsløsning med fokus på enkel montering. Det er imidlertid ikke et mindreverdig produkt, for det er en type taktekking som er utviklet for nordisk klima. Det betyr blant annet at den er svært kuldeelastisk. Den harde skiferoverflaten gir taket lang levetid ved at både overflatebelegget og fargene har svært god holdbarhet. Den ru overflaten holder snøen på taket og behovet for snøfangere vil dermed begrenses.

Shingel finnes i flere ulike farger og med ulike utforminger. Vi kan blant annet nevne shingel med dråpeform som ser ut som skifer eller rektangulær shingel med et moderne uttrykk.

Takshingel kan både legges på nye tak eller som omtekking av gamle shingeltak. Vil du legge ny shingel oppå gammel, er det fullt mulig. Du bør imidlertid kontakte leverandøren for å høre hvilke krav de stiller i slike sammenhenger. I en del tilfeller stilles det også krav om underlagsbelegg i tillegg til shingelen, typisk når takfallet er under et visst antall grader eller i værharde strøk.

Takshingel er enkelt å montere selv, og alt som trengs er:

 • hammer
 • pappstift 25x2,8 (må være lang nok til å gå gjennom taktro)
 • pappkniv
 • snor
 • asfaltlim
 • takfot og møneplater

Hvis taket har kilrenne, må du også ha kilrennebelegg.

Enkelte av shingelproduktene på markedet leveres med et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det mindre og enklere arbeid, og ikke minst, betydelig mindre avfall.

I forholdsvis nær familie med shingel, finner vi ett-lags selvklebende belegg, også kalt overlagsbelegg. Denne typen belegg er elastiske og sterke, med SBS-asfalt og en kraftig glassfiberforsterket polyesterstamme. SBS-asfalten gir god brukervennlighet selv ved lave temperaturer og gir bedre vedheft for overflatestrøet. Beleggene leveres med dimensjon 1 x 7 meter.

Overlagsbelegg kan legges på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp, og egner seg spesielt godt til enklere prosjekter som boliger, garasjer, småhytter, boder og lekestuer. Altså enkle prosjekter hvor huseier monterer selv. De kan legges på tak med fall helt ned mot 3 grader, og på terrasse med så lite som 1,5 grader fall. Montering skjer ved bruk av taklim og pappspiker eller skruer – sjekk leverandørens monterinsanvisninger.

Varesortiment_Skarpnes_Domino_800x600.jpg

Bilde: Takstein Domino. (Skarpnes)

Takstein – det klassiske valget.

Selv om takpanner har vært mye brukt i store deler av Norge, er det ikke til å komme unna at takstein anses av mange som det mest klassiske valget av taktekking. Og aller mest klassisk er takstein laget av tegl. Med tegl på taket får du et rent og svært slitesterkt naturmateriale som velges i prosjekter der kvalitet, estetikk og holdbarhet er viktig. Tegltakstein har en forventet levetid på 75 år eller mer, og blir bare vakrere med årene. Steinen verken blekner, ruster eller mister fargen, og ligger stabilt på taket.

Selv om tegl er et tradisjonelt materiale, har det også foregått mye produktutvikling, slik at du i dag får teknisk taktegl med falser som sørger for tette og værbestandige tak. Takstein av tegl kan fås i en rekke ulike farger, og med engobert, glasert og naturell overflate. Det gjør det enkelt å finne taket som vil gi fasaden et løft i flere tiår.

Varesortiment_tak_solcelle_skarpnes-800x600.jpg

Bilde: Solsteinen er en flat takstein med integrerte solceller. (Foto: Skarpnes)

Gjennomfarget kvalitet med betong

De siste tiårene har det også blitt mer og mer populært å velge takstein av betong. Denne typen takstein er noe rimeligere enn takstein av tegl, men kan skilte med svært gode kvaliteter når det gjelder å tåle norske værutfordringer, slik som byr regnfylte høststormer, barske vintre og høye sommertemperaturer. Betongtakstein er dessuten gjennomfarget uansett hva slags farge du velger, og gir deg en taktekking med forventet levetid på 50 år eller mer.

Både betongtakstein og takstein av tegl kan fås i flate varianter, og flate takstein er faktisk i vinden som aldri før. I utgangspunktet passer denne typen stein ypperlig på moderne bygg, men ryktet forteller at flate takstein også kan være et godt valg på mer tradisjonelle hus. Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Solsteinen, som den kalles, har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk, samtidig som de lager strøm.


Pass på vekten

Har du shingel eller plater på taket i dag, men vil bytte til takstein av betong eller tegl? Da skal du vite at begge typer takstein tilfører svært mye vekt til taket ditt, og det er ikke sikkert at takkonstruksjonen tåler det. Før du går videre med planene om å legge takstein, bør du derfor kontakte fagfolk får å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.

Våre leverandører

BMI Group

BMI Group (tidligere Icopal og Zanda) er verdens største og mest komplette leverandør til tette bygg. De leverer alt, til alle typer tak og på alle bygg.

Det viktigste målet for BMI er å utvikle og dele kunnskap. Taket er den viktigste delen av bygget, og den fasaden som beskytter våre største verdier; på jobb og hjemme. Kunnskap om trygge og tette tak er derfor noe av det viktigste en håndverker bør ha.

BMI kan tilby:

 • Et stort sortiment med alle typer produkter til alle typer tak
 • Gode garantier
 • Et stort salgs- og serviceapparat
 • Trygge råd som ikke kompromisser på kvalitet eller kompetanse
 • Bærekraft og smart ressursbruk - våre tak skal ligge i generasjoner
 • Levering til de fleste byggeplasser på under 24 timer

BMIs produkter foretrekkes av en lang rekke flinke fagfolk; de som vet hva som skal til for at taket skal vare, berike og begeistre i mange tiår.

Isola

Takprodukter fra Isola har beskyttet norske bygg mot vær og vind i mer enn 60 år. Et tøffere klima, nye forskriftskrav og endret byggeskikk har bidratt til stadig bedre, mer effektive og tryggere løsninger. Isola er en norsk produsent av takprodukter og har høyt fokus på kvalitet, levetid og miljø.

Isola leverer produkter både til skrå tak, flate tak og terrasser. I sortimentet inngår takbelegg, takshingel, takpanner i stål og undertak og underlagsbelegg for torvtak, skifertak, platetak og takstein. I tillegg leverer Isola et bredt utvalg av taktilbehør, taksikring, takrenner og beslag.

Både Isola Takshingel og Powertekk Takpanner i stål er populære produkter som har stor markedsandel på det norske markedet. Powertekk leveres enten med klassiske bølgeprofiler i utgaven Nordic og Exlusive eller i en flat og moderne design i varianten Plano. Innenfor de tre utgavene er det flere valg på overflate, - fra farget steingranulat til glatt overflateflate med høyglans eller matt lakk. Taktilbehøret kan leveres i samme farger som takpannene.

Isola Takshingel er testet av SINTEF og har Norges beste regntetthet ifølge slagregnstester som er gjort i forbindelse med Teknisk Godkjenning. Takshingel leveres i flere ulike varianter og fargekombinasjoner og kan også fås som Premium med en krystallsort bestrødd overflate.

Mataki

Virksomheten ble startet i 1904 under navnet Malmö Takpappfabrik. Hovedproduktet på den tiden var enkel takpapp belagt med steinkulltjære. Navnet MATAKI tilkom i 1933, og var en forkortelse for den noe omstendelige benevnelsen Malmö Tak pappfabrik och Kemisk Industri.

I samarbeid med kunder utarbeider MATAKI® morgendagens produkter som er sikrere for miljøet og bedre for alle som skal arbeide med dem. Høy fagkunnskap kombinert med kreativitet, gode leverandører og et teknisk avansert laboratorium, gjør MATAKI® til en innovativ partner for både arkitekter, entreprenører, byggere, bestillere og huseiere.

Varesortiment_Tak_overflatebelegg-800x600.jpg

Bilde: Overflatebelegg Mataki Super Safe Xtra. (Foto: Mataki)

Deres produkter omfatter både undertak/membraner, ståltakpanner av typen Decra og Metrotile, shingel og overflatebelegg. Det nyeste produkter fra MATAKI® innen overflatebelegg, Mataki Super Safe Xtra, er faktisk det enkleste og raskeste overlagsbelegget å montere:

 • Unikt klebesystem med umiddelbar klebing
 • Markering for skrufeste sikrer alltid korrekt innfesting
 • Innfesting utenfor klebestripe gir høyere kvalitet på skjøten
 • Inntrukket klebefelt 120 mm gir 100 prosent klebefelt
 • Innfesting med bare 27 skruer pr. rull gir mye raskere montering

Skarpnes

Med røtter tilbake til 1919, er Skarpnes Norges eldste taksteinsbedrift. I over hundre år har bedriften vokst fra å være et lite lokalt støperi til å bli en moderne, automatisert industribedrift. Som eneste helnorske leverandør av takstein kan du være sikker på at du får produkter med høy kvalitet og lang levetid.

Taket er den delen av huset som er mest utsatt for klimatiske påvirkninger. Et tett, robust tak er husets viktigste beskyttelse mot fuktighet og kulde. Da er det godt å vite at hvis du velger en av våre løsninger, får du tilgang til all den takkunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom hundre år.

Skarpnes leverer alt til taket, betongtakstein, teglstein, stålpanner, undertak og tilbehør. Alle våre tak har 30 års produktgaranti på tetthet, styrke og frostsikkerhet