Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Hvilken ytterdør passer ditt inngangsparti?

Inngangspartiet og ytterdøren er det første du møter når du kommer hjem og det siste du ser når du forlater huset.

Det er dessuten en langsiktig investering, for som Terje Flaa hos Birkenes Byggsenter sier:

– Du skal tross alt hilse på døren flere ganger om dagen de neste 15 til 20 årene, så det er viktig å gjøre et riktig valg.

For mange handler valget først og fremst om å finne en dør som passer til huset. I moderne boliger med minimalistisk preg vil en dør med rene og stramme linjer være et passende valg. Enda mer stilrent blir det om du går for en dør med integrerte hengsler.

Mer tradisjonelle hus fortjener typisk dører som henter inspirasjon fra det forrige århundreskiftets arkitektur. Her snakker vi om dører med klassiske fyllinger, glassfelt med sprosser i ulike varianter eller forseggjorte profiler og utsmykninger.

Samtidig er det ikke til å komme unna at mange hus har et mer anonymt preg, der det kanskje ikke er så enkelt å finne en dør som passer perfekt. Da er det faktisk ikke noe i veien for å tenke omvendt og ta utgangspunkt i interiøret for å finne den perfekte døren.

puccini-grey-sidelight-scenery-11.jpg

Pass på vær og vind

Terje Flaa, hos Birkenes Byggsenter, er også opptatt av de mer praktiske tingene knyttet til valg av ytterdør:

– Har du et inngangsparti uten overbygg, kan det være lurt å legge noen ekstra kroner i en dør med kompaktlaminat som tåler vær og vind bedre, sier han.

Han legger også til at mørke dører ikke bør monteres på vegger som vender mot syd eller vest. Det er Tara Liv Hall, produktsjef i Jeld-Wen, helt enig i:

– Der skinner solen så mye at temperaturforskjellen mellom utvendig og innvendig overflate på dørbladet kan bli så stor at det kuver. Da kan det både bli vanskelig å lukke og låse døren, forteller hun.

Ytterdørene blir mer fargerike

Selv om tradisjonelle farger, som hvit og sort, fremdeles dominerer ytterdørene våre, er det flere og flere som velger andre farger. Ifølge Tara Liv hos Jeld-Wen, vil vi sette vårt eget preg på inngangspartiet:

– Mange har blitt mye modigere når det gjelder fargen på ytterdøren, og vil ha et inngangsparti som skiller seg ut og står frem. Særlig på funkis-inspirerte hus, ser vi at mange velger sterke og tydelige farger, som oransje og grønt, sier hun.

Også Harmonie merker at fargetrendene er i bevegelse, og skriver på sine nettsider at det mer enn noen gang velges dører med farger.

sca-external-doors.jpg

Sikkerhet og lydisolering

Når du velger ny dør, bør du ikke bare tenke på utseende. Sikkerhet og lydisolering er også viktig.

Sikkerheten påvirkes av flere faktorer, der låsen selvsagt er helt avgjørende. Det beste er å gå for en lås med hakereile, som gir en koblet forbindelse mellom dør og karm. I tillegg er det viktig at karmen har solid innfesting i veggåpningen, og at hengslene har bakkantsikring. Solid innfesting gjør det vanskeligere å bryte opp døren med brekkjern, og hengsler med bakkantsikring gjør at det ikke er mulig å få opp døren, selv om hengslene løsnes eller skjæres av.

I en tid der flere og flere bor i urbane strøk og vi utsettes for stadig mer støy, blir dessuten lyddemping viktigere. Statens Vegvesen legger for eksempel til grunn at så mange som 1,9 millioner innbyggere plages med trafikkstøy på over 55 desibel utenfor boligen sin. Det er sjelden mulig å flytte en vei, men du kan redusere støyen ved å velge riktig dør. Da skal du vite at en endring på 3 desibel vil utgjøre en merkbar forskjell, og at en endring på 10 desibel innebærer en halvering/dobling av lyd.

Så selv om det er penger å spare på å kjøpe en enklere dør, er det smart å tenke langsiktig og legge litt mer penger i en dør med bedre lydisolering. Vi er helt sikre på at du vil sette pris på det de neste 20 årene.