Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Det finnes mange ulike varianter av ytterdører. Ytterdør med sidefelt er svært populært, men nå skal ikke ytterdøren lenger bare være svart, grønn eller hvit.

Inngangspartiet og ytterdøren er det første du møter når du kommer hjem, og det siste du ser når du forlater huset. Du bør derfor se på valget av ytterdør som en langsiktig investering.

Du skal tross alt hilse på døren flere ganger om dagen de neste 15 til 20 årene, så det er viktig å gjøre et riktig valg.

Byggeriet fører kvalitetsdører fra Swedoor, Harmonie, Gilje og Bygg1, så du kan være trygg på at du finner drømmedøren blant det store utvalget våre leverandører kan tilby.

Moderne eller tradisjonell ytterdør

Swedoor-DebussyECO-ytterdør-800x1000.jpg
Gilje-Helios-orange-ytterdør-800x800.jpg

Bilde: Hvilken stil er huset ditt? Valget av dør bør henge sammen med resten av uttrykket. Bilde 1: Swedoor. Bilde 2: Gilje

For mange handler valget først og fremst om å finne en dør som passer til huset. I moderne boliger med minimalistisk preg vil en dør med rene og stramme linjer være et passende valg. Enda mer stilrent blir det om du går for en dør med integrerte hengsler.

Mer tradisjonelle hus fortjener typisk dører som henter inspirasjon fra det forrige århundreskiftets arkitektur. Her snakker vi om dører med klassiske fyllinger, glassfelt med sprosser i ulike varianter eller forseggjorte profiler og utsmykninger.

Samtidig er det ikke til å komme unna at mange hus har et mer anonymt preg, der det kanskje ikke er så enkelt å finne en dør som passer perfekt. Da er det faktisk ikke noe i veien for å tenke omvendt og ta utgangspunkt i interiøret for å finne den perfekte døren.

Pass på vær og vind

Swedoor-FunctionHudson-ytterdør-800x1200.jpg

Bilde: En dør som ikke beskyttes av et overbygg, bør ha ekstra kvaliteter som tåler vær og vind. Foto: Swedoor

Å tenke på de litt mer praktiske tingene knyttet til valg av ytterdør er heller ikke så dumt.

Har du et inngangsparti uten overbygg, kan det eksempelvis være lurt å legge noen ekstra kroner i en dør med kompaktlaminat som tåler vær og vind bedre.

Ønsker du deg en mørk dør, bør du sørge for at veggen døren skal monteres i ikke vender mot syd eller vest.tenke over hvilken retning døren vender. Han legger også til at mørke dører

– Der skinner solen så mye at temperaturforskjellen mellom utvendig og innvendig overflate på dørbladet kan bli så stor at det kuver. Da kan det både bli vanskelig å lukke og låse døren, forteller Tara Liv Hall, produktsjef i Jeld-Wen.

Ytterdør med farger

Gilje-Eugenia_gul_02katedral-ytterdør-800x800.jpg

Bilde: Ikke vær redd for å bruke farger på ytterdøren! Foto: Gilje

Selv om tradisjonelle farger som hvit og sort ytterdør fremdeles dominerer, er det flere og flere som velger andre farger.

– Mange har blitt mye modigere når det gjelder fargen på ytterdøren, og vil ha et inngangsparti som skiller seg ut og står frem. Særlig på funkishus ser vi at mange velger sterke og tydelige farger, som oransje og grønt, forteller Tara Liv Hall.

Også Harmonie merker at fargetrendene er i bevegelse, og opplyser om at det mer enn noen gang velges dører med farger.

Høyrehengslet eller venstrehengslet dør?

Noe av det viktigste du må vite før du bestiller ny ytterdør, er hvilken slagretning døren skal ha, altså hvilken vei den åpner seg. Slagretningen forteller om hengslene sitter på høyre eller venstre side når du står foran den lukkede døren og kan se dem. En høyrehengslet dør har synlige hengsler på høyre side, mens en venstrehengslet dør har synlige hengsler på venstre side.

Bygg 1 ytterdør Fornebu rød.jpg

Bilde: Denne døren fra Bygg1 er venstrehengslet. Foto: Bygg1

Dobbel ytterdør

En dobbel ytterdør får virkelig inngangspartiet ditt til å skille seg ut. Ikke bare skaper det et herskapelig inntrykk, du vil også få en ekstra lys og luftig entré. En pardør eller dobbeldør består av en gangdør som brukes til å gå inn og ut av, pluss en skåtedør som vanligvis vil være lukket. Mange vanlige dørmodeller kan også fås som dobbel ytterdør.

Ytterdør av eik

Gilje-Trym-spiler_langt_håndtak-ytterdør-800x800.jpg

Bilde: Flere ønsker seg ytterdører i eik eller teak. Denne modellen fra Gilje har eikefargede spiler. Foto: Gilje

Naturmaterialer i naturlige farger har blitt stadig mer populært de siste årene. Vi har sett en økt etterspørsel etter ytterdører i eik eller teak, og disse kan fås både som enkeltdør og dobbeldør.

For at en ytterdør i eik eller teak skal holde seg flott i mange år, er det ekstra viktig at du overflatebehandler den umiddelbart etter montering med oljen som følger med. Oljede ytterdører skal også jevnlig påføres ny olje for å beskytte overflaten mot slitasje fra vær, vind og forurensning.

Sikkerhetsdør og lydisolert dør

Når du velger ny dør, bør du ikke bare tenke på utseendet. Sikkerhet og lydisolering er også viktig.

Sikkerheten påvirkes av flere faktorer, der låsen selvsagt er helt avgjørende. Det beste er å gå for en lås med hakereile, som gir en koblet forbindelse mellom dør og karm. I tillegg er det viktig at karmen har solid innfesting i veggåpningen, og at hengslene har bakkantsikring. Solid innfesting gjør det vanskeligere å bryte opp døren med brekkjern, og hengsler med bakkantsikring gjør at det ikke er mulig å få opp døren, selv om hengslene løsnes eller skjæres av.

I en tid der flere og flere bor i urbane strøk og vi utsettes for stadig mer støy, blir dessuten lyddemping viktigere. Tall fra Statens Vegvesen viser at så mange som 1,9 millioner innbyggere plages med trafikkstøy på over 55 desibel utenfor boligen sin. Det er sjelden mulig å flytte en vei, men du kan redusere støyen ved å velge riktig ytterdør. Da skal du vite at en endring på bare tre desibel vil utgjøre en merkbar forskjell, og at en endring på 10 desibel innebærer en halvering/dobling av lyd.

Selv om det er penger å spare på å kjøpe en enklere dør, er det smart å tenke langsiktig og legge litt mer penger i en dør med bedre lydisolering. Vi er helt sikre på at du vil sette pris på det de neste 20 årene.