Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Hvilket gulv ønsker du deg?

I dagens marked finnes det mange ulike typer gulv, og tall fra Prognosesenteret viser at parkett, laminat og heltregulv er de mest foretrukne valgene for boligeiere i Norge når det gjelder gulv til kjøkken, stue, soverom og entre.

Ekte treverk under føttene med parkett

Med parkett får du ekte treverk under føttene og ved normal bruk er det like slitesterkt som både fliser og laminat. Skulle du få en skade eller hakk i gulvet kan det som regel repareres med litt voks og olje. Avhengig av hvor tykt topp- eller slitesjiktet er, kan du slipe parketten 2 – 4 ganger.

Parkett finnes både som 1, 2 og 3-stavs. 1-stavs parkett har som regel én stor og bred stav på toppen av bordet og ser ut som én lang planke, mens 2- og 3-stavs består av flere mindre staver med ulike mønstre. Ifølge Børge Hannås Liland hos Odde Sagbruk på Evje har antallet staver mye å si for uttrykket.

– Parkett med 2 eller 3 staver vil gi et mer livlig uttrykk, mens 1-stavs parkett fremstår roligere, forteller han.

Evelyn Schedelberger, Marketing Manager hos Boen Parkett, kan også fortelle at en kombinasjon er mulig.

– Mange velger 1-stavs parkett i stue og på kjøkkenet, men går for 2- eller 3-stavs i samme materiale og farge på soverommene eller andre etasje. Det gir god helhet, men gjør at gjennomsnittsprisen blir lavere enn å bruke 1-stavs i hele boligen.

Laminat – mer naturtro enn noen gang

I dag finner du et stort utvalg laminat i de fleste tenkelige utførelser, og ifølge Prognosesenteret er det nå flere som vil ha laminat enn heltre på stuegulvet. Populariteten skyldes trolig flere ting, blant annet at laminat:

har blitt mer naturtro og ser i stor grad ut som ekte treverk
er mye mer behagelig å gå på enn før og oppleves ikke lenger som harde plastgulv
Børge hos Odde Sagbruk kan dessuten fortelle at det er et godt valg hvis gulvet utsettes for mye slitasje.

– Laminat er laget for å tåle en ordentlig trøkk uten å ta skade, så om du mister ting på gulvet er det ikke krise. Har du bikkje som spoler rundt på gulvet er det også et godt valg.

Med laminat får du også 1, 2 og 3 staver, og vurderingene av hva slags type du velger er akkurat de samme som for parkett.

Gulv rett fra skogen

Heltregulv har vært en klassiker i mange tiår, og det er ikke helt uten grunn. Her snakker vi nemlig om materialer som er hentet fra skogen, tørket og bearbeidet til å bli flotte og solide gulvbord med kvister og trestruktur som gir naturlige variasjoner i overflaten.

Hvor stort innslag av kvister tregulvet har, avhenger av sorteringen du velger. Noen sorteringer har mye kvist og andre er tilnærmet kvistfrie. Utseendet påvirkes også av overflatebehandlingen, og med et tregulv står du fritt til å velge mellom ulike typer olje, lakk eller voks for å få akkurat det utseendet du er ute etter. Gulv i heltre kan dessuten fint kombineres med gulvvarme. Bare pass på at temperaturen ikke overstiger 27 grader.

Børge hos Odde Sagbruk på Evje understreker også at et heltregulv varer i lang tid:

– Behandler du det riktig beholder du ikke bare det flotte utseendet, men får et vakrere gulv over tid. Vil du friske det skikkelig opp etter noen år, kan det slipes ned og lakkes, oljes eller vokses på nytt.

Er du usikker på hvilket gulv du skal velge? Sving gjerne innom oss på Byggeriet for en hyggelig gulvprat, så finner vi sammen ut av hva som passer deres behov best.

Vi snekres!