Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Hvilket rekkverk bygger du på verandaen eller terrassen?

Det finnes mange valgmuligheter når du skal bygge et rekkverk til terrassen eller verandaen. Valget avhenger både av hvilket utseende du vil ha og hvilke materialer du vil at det skal være laget av.

I en del tilfeller henger disse to tingene nøye sammen. Det finnes i hovedsak tre typer materialer du kan velge mellom:

  • Treverk
  • Glass
  • PVC eller andre plastmaterialer

Treverk – klassikeren for den som bygger selv

Rekkverk laget av tre er det tradisjonelle valget de fleste går for. Det er både rimelig i innkjøp, kan overflatebehandles på flere måter og gir deg mange muligheter med tanke på utseende. Når det gjelder utseendet, spiller blant annet følgende inn:

  • Hvilke materialdimensjoner du bygger med
  • Hvor tett du plasserer spilene
  • Hvorvidt du går for et stående eller liggende rekkverk

I valget mellom stående og liggende rekkverk er det flere og flere som går for liggende spiler eller lekter. Det gir et moderne, smalt og dempet uttrykk som mange er ute etter. Om et liggende rekkverk passer hos deg kommer blant annet an på om du har liggende eller stående kledning på huset, men her finnes egentlig ikke noen fasit. Dette er i første rekke en smakssak.

Når det gjelder materialer kan du både bruke vanlig hvitt treverk, impregnert virke eller mer eksklusive varianter som royalimpregnert. Ifølge Paal Stabel hos Byggtorget Skjervøy Byggservice, går trenden i retning av at flere og flere velger royalimpregnert treverk eller andre typer vedlikeholdsvennlige treslag til rekkverkene sine:

- Grunnen er nok at mange rekkverk er bygget på en slik måte at det er vanskelig å komme til på alle fire sider for å male eller beise. Da er det en fordel å velge materialer som ikke krever så mye vedlikehold, sier Paal.

Vil du ikke bygge selv, skal du vite at det finnes flere typer ferdige rekkverk som leveres i seksjoner. Ferdige rekkverk er svært enkle å montere enten du bygger ny terrasse eller vil friske opp den gamle. RKC sine ferdige rekkverk festet eksempelvis enkelt med solide vinkler/braketter.

Maksimalt utsyn med glass

Vil du gå for et utpreget moderne rekkverk, er et glassrekkverk et godt valg. Paal hos Byggtorget Skjervøy Byggservice kan fortelle at det finnes flere muligheter:

- Du kan både få glassrekkverk med stolper mellom glassene eller varianter uten stolper. Går du for et uten stolper, festes glasset typisk i skinner oppe og nede. Det gjør at du kan få store og sammenhengende glassflater, forteller han.

En annen fordel er selvsagt at glasset gir et utsyn ingen andre typer rekkverk kan konkurrere med. På den andre siden gir det også fullt innsyn. Hvis det er viktig at rekkverket skal skjerme for innsyn er det fullt mulig å få sotede eller frostede glass.

Glass er også et sikkert valg. Icopals glassrekkverk leveres for eksempel med herdet laminert sikkerhetsglass og solide festeanordninger i syrefast stål. Det sikrer mot at personer kan falle gjennom glasset eller at glasset faller ned ved brudd. Kantene på glasset er slipt for å unngå skarpe kanter.

Et glassrekkverk er imidlertid et ganske kostbart alternativ, men du får samtidig svært lang levetid og minimal vedlikeholdsjobb. Du trenger egentlig bare å spyle det fra tid til annen for å holde det rent og pent.

Tradisjonelt utseende med moderne materialer

Et rekkverk trenger ikke være laget av verken tre eller glass, for i dagens marked finnes også rekkverk som lages av PVC eller plast. Mange av dem ser ut som treverk og finnes i både klassiske og mer moderne utgaver, men Paal Stabel forteller at du også kan få dem med aluminiumsrør som spiler.

– Rekkverk i PVC kan dessuten leveres med innebygde lys i stolpehattene, men da må du huske på at det også må trekkes frem strøm, sier han.

Velger du et rekkverk i PVC slipper du også unna vedlikeholdsarbeid som skraping, maling eller beising. På samme måte som for glass holder det å spyle eller vaske lett over.

Fest rekkverket skikkelig

Uansett hva slags rekkverk du går for, er Paal hos Byggtorget Skjervøy Byggservice opptatt av at innfestingen gjøres skikkelig:

– Rekkverket må festes ordentlig for at det skal være stabilt, gi sikkerheten du forventer og holde over tid, understreker han.

Følger det med en monteringsanvisning fra produsenten skal du alltid følge denne for å få et godt sluttresultat. Bygger du selv og er usikker på innfestingen, kan du alltid velkommen til å stikke innom nærmeste Byggtorget for å få gode tips og råd.

Vi snekres!