Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

EL-VERKTØY og FESTEMATERIELL

Ved valg av verktøy er det spesielt viktig å tenke gjennom hvilket verktøy som passer til hvilken jobb.

En typisk feil mange gjør er å bruke samme maskin til alle typer oppgaver og går da ofte i fellen hvor der de tenker at det kraftigste verktøyet passer til alt. Da risikerer du å bruke en maskin med for liten effekt til tunge jobber, eller en for kraftig maskin til lettere oppgaver. Resultatet kan bli at maskinen går i stykker på grunn av feil bruk, eller at du får unødvendige belastningsskader fordi du bruker en tung maskin når du ikke trenger. Leser du videre, får du noen gode tips til hva du bør velge.

Reisverk og lister

Til kapping av reisverk og lister, er en kapp- og gjærsag det soleklart beste valget ettersom den gjør det svært enkelt å kappe materialer. Da du også har mulighet til å helle og vinkle sagbladet, er det også et naturlig valg når du skal foreta gjæringskutt på lister. Et eksempel på en mobil og praktisk sag av denne typen, er Makita LS0815FLN. Den har dobbel glidemekanisme og linjelaser som sikrer presise kapp. Sagen kan helles 48/5 grader og vinkles 50/60 grader. Sagen bruker 216 mm. sagblad og kan kappe opp til 65x305mm treverk.

varesortiment-elverktøy_kapp og gjærsag-800x600.jpg

Bilde: Makita kapp- og gjærsag

For mest mulig støvfritt arbeid, er det også mulig å koble støvsuger til sagen. Sagen leveres med sagblad, støvpose, materialtvinge og materialstøtter. Støttenes oppgave er å understøtte lenger materiale som skal kappes.Det beste er likevel å bruke sagen i kombinasjon med et dedikert sagbord. Med et sagbord får du nemlig løftet sagen opp i en behagelig arbeidshøyde og du slipper å bøye deg ned for å betjene den. Et sagbord gjør det også enklere å håndtere lange materialer da de både er brede i utgangspunktet og har støtter som kan trekkes ut.

Du kan for eksempel ta en titt på sagbordet DEBWST06 fra Makita. Det er kompakt, har universalbraketter med hurtigklemme WST06 og slås sammen ved å vippe bena inn under sagbordet. For at det skal være enkelt å transportere har det hjul og transporthåndtak. Hurtigklemmene på universalbrakettene gjør det lett ta å sagen av og på stativet. Stativet kan også fungere som frittstående sagbord ved behov. Selve sagbordet er 1150 mm langt og med de uttrekkbare materialstøttene blir spennet 2550 mm.

Varesortiment_elverktøy_makita sagbord-800x600.jpg

Bilde: Makita Sagbord DEBWST06

Plater og annet småkapp

Når det er behov for å kappe plater og mindre småkapp er en sirkelsag et godt mye valg. Her bør du se nærmere på Makita DHS680Z, som er en svært effektiv 18V-sirkelsag med 165 mm. blad som kan kutte inntil 57 mm. Sagen har børsteløs motor, automatisk justering av hastighet og. Andre egenskaper er:

  • Sikkerhetsbryter for å hindre uønsket start
  • Avtagbar støvdyse
  • Deksel og plan laget i magnesium for lav vekt
  • 20mm senterhull
  • LED lys
  • Brems
  • Batteriindikator
  • Blåsefunksjon for støvfri sikt av kapplinje
Varesortiment_elverktøy_sirkelsag makita-800x600.jpg

Bilde: Makita sirkelsag DHS680Z

Ved behov for å gjøre gjæringskutt, kan sagbladet vippes inntil 50 grader. Det følger også med parallellanlegg for å gjøre lange, rette kutt. Med adapter 196953-0 kan du imidlertid også bruke sagen sammen med skinne. 

Skal du kappe gulvlaminat, benkeplater og gjøre formkapp, bør du vurdere en stikksag. Med en stikksag får du en sag som er enkel å håndtere og som gir deg stor frihet til å gjøre kapp på frihånd. Her kan du eksempelvis vurdere den batteridrevne sagen Makita DJV181Z. Den har børsteløs motor, er letthåndterlig og presis, har elektronisk kraftjustering, trinnløs hastighetsjustering og god vibrasjonsdemping. Sagen kapper opptil 135 mm. treverk og 10 mm. stål. Det er tre innstillinger på sagbladets bevegelse. Du velger mellom å sage i normalt tempo og få pent resultat eller raskt med et litt grovere kutt. Den har dessuten effektivt støvavsug og kan vinkles 45 grader til begge sider. 

varesortiment_elverktøy_stikksag-800x600.jpg

Bilde: Makita stikksag DJV181Z

Til boring og skruing

Når du har skal skru eller bore, er du helt avhengig av å ha en god drill i verktøykassa. Du kommer ganske enkelt ikke særlig langt med prosjektene i heimen uten en skikkelig drill. Makita DDF485RTJ er et eksempel på en driftssikker batteridrill med godt grep, smalt håndtak og lav vekt. Det gjør den behagelig å jobbe med, enten du skal bruke den hele dagen lang eller kun trenger den til en liten oppgave. Ligger lange arbeidsdager med drillen i hånden foran deg, er det greit å vite at den leveres med to 18V batterier på 5,0 Ah og lader. Dette er kraftige batterier som holder lenge, og med to stk. har du alltid et fulladet batteri i bakhånd når det ene til slutt går tomt.

varesortiment_elverktøy_drill-800x600.jpg

Bilde: Makita drill DDF485RTJ

Skal du gå løs på prosjekter som innebærer mye skruing, slik som gulvspon, gipsplater og terrasse? Da bør du vurdere Makita DFS452ZJX3, der du kan montere på en skruforsats som gjør maskinen om til en skruautomat. Dermed kan du bruke båndede/magasinerte skruer og øke hastigheten på arbeidet ditt vesentlig. Maskinen er velbalansert med ergonomisk grep som gir god arbeidsstilling, og den har trinnløs bryter for dybdejustering. Den drives av 18V-batterier og har børsteløs motor. Skrueforsats og bits til magasinerte skruer medfølger, men ikke batteri og lader. Har du andre Maktia-batterier fra før av, kan du selvsagt bruke disse.

Hold arbeidsplassen støvfri

En god arbeidsplass er en ryddig og støvfri arbeidsplass – også for den som jobber med prosjekter i sin egen bolig. Bruker du elektriske verktøy som kapp-/gjærsag, sirkelsag og stikksag, er det alltid lurt å koble dem til en støvsuger når du jobber. På den måten fanges det meste av støvet opp før det får anledning til å spre seg i rommet. Det gir et vesentlig bedre inneklima der du jobber og reduserer dessuten oppryddingsarbeidet når du er ferdig.

Vil du ha en kompakt og stabil støvsuger, bør du vurdere Maktia VC2000L våt/tørr-støvsuger. Den har filte i klasse L og egner seg både til rengjøring og tilkobling til verktøy. Filteret rengjøres enkelt ved å trykke på en knapp, og støvsugeren har 20 liters plastbeholder. Det medfølger slange, rør og gulvmunnstykke.

varesortiment_elverktøy_støvsuger-800x600.jpg

Bilde: Makita støvsuger VC2000L

Velg riktige festemidler

Nå skal kledningen skrues, ikke spikres

De siste årene har det blitt mer vanlig med vedlikeholdsvennlige kledninger. Felles for mange av disse kledningene er at de er behandlet med kjemikalier eller inneholder stoffer som går dårlig sammen med den gammeldagse spikeren. I tillegg er både arkitekter, håndverkere og byggherrer blitt stadig mer oppmerksomme på estetikken i en vakker fasade uten rader av store, synlige spikerhoder. Løsningen på begge utfordringene er å skru kledningen med syrefaste klednings- eller fasadeskruer.

En skrudd fasade gir flere fordeler, og den mest åpenbare er estetisk. Små skruehoder, enten de er blanke eller i samme farge som kledningen, synes nesten ikke i den ferdige fasaden. Syrefaste skruer vil dessuten aldri korrodere, og du risikerer heller ikke misfarging og mørke render fra innfestningen. Sistnevnte har dessverre mange opplevd etter å ha montert kledningen med skruer som ikke er syrefaste.

Den praktiske fordelen er først og fremst at syrefaste skruer tåler langt større belastning enn spiker og rimelige skruer. De tåler mye varme, de er seige og kan ta opp store bevegelser i en solvarm fasade. Vi anbefaler syrefaste skruer i alle fasader, men insisterer på syrefast når det gjelder fasader av eksklusive treslag, varmebehandlet tre, fasader med korroderende overflatebehandling som jernvitrol, samt fasader i kystnære strøk.

Varesortiment_elverktøy_fasadeskruer-800x600.jpg

Bilde: Fasadeskruer fra ESSVE

Både Essve og Simpson Strong-Tie har utviklet syrefaste skruer beregnet på kledning og fasade. Essves fasadeskruer har eksempelvis en fiberskjærende spiss som reduserer sprekkdannelser og krever mindre kraft ved innskruing. Når det skal skrus inn hundrevis av skruer er det viktig å ikke måtte bruke mer krefter enn nødvendig. Skruer fra begge leverandører har dessuten en hodeform som hindrer fuktinntrengning og gjenger som gir godt feste og maksimal klemkraft mot underkonstruksjonen, selv i tette treslag.

varesortiment_elverktøy_kledningskruer-800x600.jpg

Bilde: Kledningskruer i forskjellige skruer. (Foto: Christiania Spigerverk)

Fasade- og kledningsskruer kan fås med fargede hoder som matcher de fleste vedlikeholdsvennlige kledninger, slik som hvit, lysegrå, brun, svart og blank. Dermed får du skruer som går mer eller mindre i ett med trevirket og gir en pen, helhetlig fasade. Det handler om å sette prikken over i’en. Det er også mulig å gå for skruer med sylindrisk hode, som gir et minimalt inngangshull og tilsvarende lite synlig monteringsresultat.

Gode tips til innfesting

Tar du en titt i hyllene hos en byggevareforhandler, finner du fort ut at det finnes utrolig mange skruer å velge mellom. Så hvordan går du egentlig frem for å velge den riktige skruen?

Det første du bør tenke på når du skal velge, er hva du skal skru fast. Er det en plate av f.eks. gips, OSB, MDF eller spon du skal montere eller er det stenderverk/konstruksjonsvirke. Skal du skru inne eller ute? Er det sjønært eller i nærheten av veier som saltes om vinteren? Skal du montere gjerde i et jordsmonn som vil bli utsatt for tele påvirkning? Alt dette har noe å si for hvilken overflatebehandling eller stålkvalitet du velger.

Skal du skru innendørs er det blankforsinkede skruer som gjelder. For montasjer utendørs finnes det corrseal, rustfritt og syrefast. For å være sikker på at konstruksjonen tåler bevegelser i trevirket og ikke ruster, anbefaler, vi rustfrie eller syrefaste skruer. Hos våre leverandører finner du flere typer skruer ment for utendørs arbeid – sjekk for eksempel ut bestselgeren Impreg + fra Simpson Strong-Tie eller Essdrive fra Essve. Trevirkeleverandørene har gjerne også anbefalinger til valg av skruer i sine anvisninger - det oppfordres til å følge disse.

Når det gjelder lengden på skruen er det en tommelfingerregel som sier at skruen skal være dobbelt så lang som det du fester. Det sikrer et godt og varig hold mot bakenforliggende lekt/stenderverk.

Innfestning i betong og lettbetong (Leca)

De fleste innfestinger i Leca og andre porøse materialer, løses normalt uten problem med egne lettbetongplugger. For betong finnes det også egne plugger som gjør det enkelt å feste ting. For valg av rett innfestning kan du benytte deg av de innledende spørsmålene vi brukte for skruer, men det er også et par andre ting å tenke på.

varesortiment_elverktøy_lettbetong skruer-800x600.jpg

Bilde: Lettbetongskrue (ESSVE)

Skal du feste i lettbetong eller betong er det viktig å ta hensyn til kantavstand, innbyrdes avstand mellom festepunktene og tykkelsen på det du skal feste noe til (betongtykkelsen). Dette er spesielt viktig når du bruker ekspanderende festemidler som f.eks. ekspansjonsbolter, ekspresspiker og kraftigere pluggløsninger, samt betongskruer og lettbetongskruer

Kommer du bort i situasjoner der du er usikker på vanlig mekanisk innfestning er rett valg finnes det kjemiske ankere som gir gode muligheter for å løse en utfordring. Hos Essve og Simpson Strong-Tie/Christiania Spigerverk finner du kjemiske ankere mange varianter som kan benyttes i ulike typer steinmaterialer. Kjemiske ankere er ikke vanskelige å bruke og fremgangsmåten finner du på patronen eller i leverandørens dokumentasjon på nett.

Innfestning i gips

Mange synes det er vanskelig å velge innfestning når det er behov for å henge opp noe i gipsplater. Det første du bør gjøre er å finne ut om det er enkle eller doble plater du skal feste i. En sjelden gang er det også 3 plater utenpå hverandre. Tykkelsen på gipsplatene har noe å si for hvor langt festemiddelet må være for å skape et godt feste i plata.

Deretter bør du vite noe om hvor tungt det som skal festes, blir til slutt. En enkel knaggrekke veier ikke så mye i seg selv, men når du henger opp jakker, frakker og kåper veier den plutselig vesentlig mer. Skal du for eksempel henge opp en flatskjerm på en brakett er det viktig å tenke på at den kommer litt ut fra veggen. En huskeregel her er da «kraft x arm». Når vekten flyttes ut fra veggen belastes veggen mer.

varesortiment_elverktøy_duck foot-800x600.jpg

Bilde: Duck foot (ESSVE)

Det er flere ulike løsninger for oppheng i gips. Lette bilder kan henges opp ved bruk av en Universalplugg, Driva eller Arrow Anchor. Den siste lager veldig små merker i gipsplata. For tyngre oppheng kan du bruke Duck Foot eller et plateanker. Går du for plateanker anbefaler vi sterkt å bruke en montasjetang. Da er du sikker på at «vingene» slås ut på riktig måte på baksiden av gipsplata.

Er du fortsatt usikker, finnes det i dag skikkelig skruefaste gipsplater på det norske markedet. Disse tåler høyere belastninger enn en standard gipsplate. Kanskje bør man benytte disse der man vet at kjøkkenet skal opp eller der flatskjermen skal sitte.

Raskere arbeid med skruforsats

Når du skal skru mye, kan det være lurt å investere i verktøy som gjør arbeidet raskere. Slik som Quik Drive skruforsats fra Simpson Strong-Tie, som gjør skrumaskinen din om til en skruautomat. Dermed kan du jobbe vesentlig raskere når du eksempelvis monterer gipsplater. Forsatsen kan monteres på de fleste skrumaskiner på det norske markedet, slik at du kan bruke de maskinene du allerede har. Quik Drive kan både benyttes på batteri- og nettdrevne maskiner

QuikDrive er kjent for å være et pålitelig system. Det sikrer blant annet at du unngår skruer som kiler seg i automaten og du kan dermed jobbe mer effektivt.

varesortiment_elverktøy_quick drive-800x600.jpg

Bilde: Quick Drive (Foto: Christiania Spigerverk)

Rimeligere bygningsbeslag og alternativ til franske treskruer

I prosjekter der du trenger bygningsbeslag, er det ikke fritt for at du kan bli litt overrasket over hvor mye penger det går med til å kjøpe dem. Da skal du vite at Simpson Strong-Tie har kommet med ZPRO-bygningsbeslag. ZPRO er en mellomting mellom pre-galvanisert stål og syrefast stål, men prismessig ligger ZPRO-beslagene betydelig lavere enn syrefaste beslag.

Med beslag i ZPRO-materialer får du muligheten til å lage sammenføyninger utendørs med samme korrosjonsbeskyttelse som ved bruk av varmgalvanisert stål. De er meget godt egnet til terrasser og liknende konstruksjoner.

Simpson Strong-Tie har også utviklet en sekskantskrue som kan brukes der du tidligere har brukt Franske treskruer. Skruen har fiberkutt som hindrer sprekkdannelser ved innskruing. I tillegg til at skruen har sekskanthode, har det også TX bits-spor. Under hodet finner er det en konet del som gjør at skruen fyller hullet i for eksempel et beslag.

Våre leverandører

Simpson Strong-Tie / Christiania Spigerverk

Christiania Spigerverk er nå en del av Simpson Strong-Tie, som er verdensledende produsent av bygningsbeslag. De er nå en totalleverandør av bygningsbeslag og festemidler. Fra 2020 er hele deres sortiment lansert under varemerket Simpson Strong-Tie. Med fabrikker i Sverige og Danmark kan de levere kortreiste produkter i nye, solide og miljøvennlige forpakninger som tåler norsk klima. Som produksjonsbedrift står kvalitet og dokumentasjon som en viktig grunnpilar i deres organisasjon. Dette gir deg som kunde en trygghet for at kvaliteten er ivaretatt.

Simpson Strong-Tie har stort fokus på dokumentasjon og har utviklet et bransjeledende dimensjoneringsprogram som gir brukeren full oversikt over kapasiteter ved noen få tastetrykk. Programmet er også velegnet til å finne egnet produkt til spesifikke oppgaver. Dette gir sikrere konstruksjoner og bedre bygg økonomi.

ESSVE

Siden 1970 har ESSVE lansert produkter som raskt har blitt selvskrevne i proffens verktøykasse, og som dessuten har gitt dem en ledende posisjon i Europa. Deres forretningsidé er å gjøre hverdagen enklere, sikrere og mer lønnsom for proffene – håndverkere, ingeniører og innkjøpere. Det gjør selskapet ved å tilby produkter, tjenester og service som de trenger for å få jobben gjort. Fra skruer, innfestninger, lim og fug til dyptloddende ekspertise innenfor industriell festeteknikk, dimensjoneringsprogrammer og support for konstruktører. Alt kan oppsummeres i deres kundeløfte: GET IT DONE!

ESSVEs ledende posisjon innenfor byggeindustrien skyldes først og fremst deres grunnfilosofi: Innovasjon gjennom innsikt i kundenes behov og adferd. De jobber tett på sluttbrukerne og studerer deres behov. De intervjuer, filmer, diskuterer og har hele tiden fokus på hva som kan gjøres annerledes og bedre. Alt for at proffen skal kunne gjøre jobben enklere, sikrere og mer effektivt.

Når de oppdager en mulighet for forbedring eller innovasjon, begynner de å utvikle løsninger som vi tester og finjusterer helt til de har et produkt som vi vet kommer til å bli kjøpt, brukt og elsket. Produktutviklerne arbeider i et velutstyrt laboratorium på hovedkontoret i Stockholm. De har også et nært samarbeid med kjente tekniske universiteter og høyskoler i Sverige, som for eksempel Core Lab ved Chalmers Tekniska Högskola.

Makita

Makita tilbyr produkter av høy kvalitet og tjenester som hjelper deg å nå dine mål ved å gjøre arbeid morsomt og enkelt. Makita leverer elektroverktøy, tilbehør og relaterte tjenester til en rekke kunder, hovedsakelig innen bygg- og industri, og til forbrukere.

De er en etablert markedsleder innen sin bransje. Designet for å overgå alle forventninger, suppleres selskapets produkter med et servicenettverk av høy kvalitet. Makitas verktøy er det profesjonelle valget!