Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Isolerer du på riktig måte?

Synes du det kan være kjedelig å isolere gulv, tak og vegger og egentlig bare vil gjøre det ferdig så fort som overhodet mulig? Det skjønner vi godt, men selv om du har det travelt og vil komme deg videre i prosjektet, bør du skynde deg langsomt for å gi kunden et skikkelig godt sluttresultat.

Mål og skjær riktig

For det første er det viktig at isolasjonen sitter godt i fakket du skal plassere den. Når du skal tilpasse en isolasjonsplate må du huske på at den skal ha litt overmål i forhold til bredden/lengden på fakket. Det er jo ikke helt tilfeldig at en standard isolasjonsplate er litt bredere enn avstanden mellom to stendere eller bjelker lagt med CC60.

Ifølge salgssjef Lars Simonsen ved Byggtorget Lofoten, er det også lurt å ha litt overmål når du skal måle og skjære isolasjon.

- Legg til en centimeter på målene du har tatt. Da kommer isolasjonen til å sitte godt og fylle hele fakket, sier Lars.

Jobber du med prosjekter der det er mye skjevheter bør du måle flere steder for å unngå glipper.

Det er også veldig viktig at du skjærer isolasjonen på riktig måte. Bruk en isolasjonskniv og skjær langs en rettholt for å få et pent og rett kapp. Skal du skjære mye isolasjon er det veldig smart å bruke et skjærebord.

Ikke stapp isolasjonen inn

For det andre må du ikke bare stappe isolasjonen inn i fakket. Siden isolasjonsplatene har litt overmål er det nemlig fort gjort at platekantene på baksiden av platen bøyer seg litt og etterlater et tomrom hvis du stapper i vei. Da får kunden kuldebroer på kjøpet.

Du bør helle trykke inn den ene siden av platen mot den ene siden av fakket først. Så dytter du inn platen slik at den ikke treffer den andre siden av fakket før du slipper den. Da spretter platen tilbake til opprinnelig form og fyller godt uten å lage luftlommer.

To lag er bedre enn ett

De fleste misliker sannsynligvis dobbeltarbeid, men i noen tilfeller kan det faktisk være nødvendig.

Si at du skal isolere enn vegg der det er plass til 30 cm. isolasjon. Da kan det være lurt å legge to lag med isolasjon i stedet for ett slik at du kan forskyve skjøtene. På den måten blir isolasjonen så tett som mulig og det blir færre kuldebroer.

PS! Det er alltid viktig å gjøre isoleringen på riktig måte, men det blir viktigere jo større isoleringstykkelsen er. Det gjelder alt vi har vært inne på i denne artikkelen.