Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Maling av panel

Med malt panel får du klassiske og flotte vegger i huset, men for at sluttresultatet skal bli bra er det viktig at du gjør jobben på riktig måte. Det starter med å ta utgangspunkt i underlaget som skal males.

Ubehandlet panel, uavhengig av om den har stått på veggen i mange år eller nettopp er montert, må alltid grunnes med to strøk kvist- og sperregrunn. Ved å grunne oppnår du to effekter:

  • Toppstrøkene får bedre heft
  • Du forhindrer at kvistene i treverket blør gjennom toppstrøkene og lager gulaktige merker.

Er panelet gammelt, er det viktig at du vasker ordentlig før setter i gang med grunningen. Til dette bør du bruke anbefalte rengjøringsprodukter fra produsenten fremfor rengjøringsmidler du tilfeldigvis har stående i skapet. Mange velger for eksempel å bruke salmiakk, men det skal du være litt forsiktig med. Dersom du ikke får fjernet alle restene av salmiakken kan det nemlig bli liggende igjen en hinne som gjør at malingen får dårligere heft.

Lakkert panel kan også overmales, men da er det viktig å vaske med et grovt rengjøringsmiddel og å mattslipe bordene for å få god heft. Deretter er fremgangsmåten lik som for ubehandlet panel ellers.

- Er panelet malt eller glatt fra før av, bør du forresten vurdere å bruke heftgrunning for å være sikker på at grunningen sitter godt og gir god heft for de neste malingsstrøkene, sier Geir Aasbrenn hos Byggtorget Byggpartner i Rendalen.

Unngå krympestriper

Gjennom året vil panelbordene krympe og utvide seg i takt med luftfuktigheten. På den tørreste tiden av året vil ha krympet mest og da kommer gjerne umalte felter frem. Det er dette som kalles krympestriper.

Det finnes noen måter å unngå disse stripene på, og hva du velger å gjøre er litt avhengig av hva du selv synes er mest praktisk. En forholdsvis enkel måte å gjøre det på er ved å male fjæra på bordene med toppstrøkfargen underveis i monteringen. Da kan de krympe så mye de vil uten at umalte felter stikker seg frem på veggen.

Vil du ikke male fjæra før montering, bør du la panelet stå i rommet noen uker for at den skal akklimatiseres skikkelige før du finner frem penselen. Hvor vellykket det blir, er imidlertid avhengig av årstid.

- Det beste er om du kan male panelet vinterstid. Da har panelet som regel krympet maksimalt og gjør at du kan male områdene som vil bli synlige når neste vinter kommer, kan Geir hos Byggtorget Byggpartner fortelle oss.

Maler du vinterstid er det dessuten lettere å holde riktig maletemperatur, som bør ligge på mellom 18 og 20 grader. Moderne malinger tørker ganske fort, og hvis det er for varmt vil du kunne oppleve at det blir vanskeligere å jobbe med dem.

Vil du helst slippe unna hele problemstillingen med maling av panel? Da kjøper du ferdigmalte panelbord eller panelplater som monteres med skjult innfesting. Da er du faktisk ferdig så snart du har fått dem opp på veggen. De finnes i en rekke ulike profiler, så det skal ikke by på problemer å finne en variant som passer i akkurat ditt hus.

Har du spørsmål om panel, er du selvsagt også velkommen til å stikke innom Geir eller våre andre dyktige Byggtorget-ansatte landet rundt.