Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Montering av panel

Innvendig panel kan både monteres stående og liggende. Det er først og fremst en smakssak, men dersom du bygger veggen fra bunnen av, har det også mye å si for hvordan du gjør det. Med stående panel må du nemlig ha liggende spikerslag, mens liggende panel krever stående spikerslag.

– Vurderer du å montere panelet liggende, bør imidlertid vite at alle profilene fort blir støvsamlere. Selv om det kan bli fint, bør du tenke gjennom om du vil ha enda et sted å tørke støv på, sier Geir Aasbrenn hos Byggtorget Byggpartner i Rendalen.

Som en generell regel skal spikerslagene ha senteravstand på 60 cm. Det vil si at det skal være 60 cm. fra midten på ett spikerslag til midten på det neste. Noen leverandører tillater også spikerslag med større senteravstand, men dette må du sjekke før du avviker fra den generelle regelen.

Panel kan også monteres på eksisterende vegger av sponplater, kryssfiner eller annet treverk, men det er viktig at spikerne får tilstrekkelig feste. Derfor er det alltid lurt å sørge for at spikerne eller skruene treffer spikerslagene bak eksisterende veggkledning.

Skjult eller synlig innfesting?

Innvendig panel kan festes på ulike måter, både skjult og synlig. Er panelbordene bredere enn 120 cm. skal de som regel festes med synlige spikere, mens du kan bruke skjult innfesting på panel som er 120 mm. eller smalere. Det er imidlertid viktig å lese leverandørens monteringsanvisning – den gir deg alltid det helt riktige svaret for den typen panel du har kjøpt.

Skal du spikre med synlige spikere bruker du to spikere i hvert spikerslag for å forhindre kuving og vridning på bordene over tid. Spikerne slås inn omtrent to cm. fra kantene på bordet. Bruk dykkertspiker da de har et lite spikerhode som ikke blir særlig synlige, og husk at spikerne skal være tre ganger lengden av panelet du monterer.

– Er panelet 12 mm. tykt skal du altså bruke spikere med minimum 40 mm. lengde, opplyser Geir hos Byggtorget Byggpartner.

Til skjult innfesting kan du både bruker spiker, skruer og panelklips. Bruker du spiker eller skruer slår eller skrur du dem inn på skrått i fjæren, slik at de skjules av neste panelbord som monteres. Bruker du panelklips festes de på notsiden av bordet, skrus fast i spikerslaget og skjules av neste bord. Med alle typer skjult innfesting bruker du spiker eller skruer øverst og nederst, som senere blir skjult av tak- og gulvlister.

I et helt standard rom går det hundrevis av spiker, så det er smart å bruke dykkertpistol for å få litt fart i arbeidet. Med synlig spikring bør du bruke dykkertpistol med panelfot – den beskytter mot stygge merker i panelet når du fyrer av.

Bruk kalkulatoren

For å få et pent sluttresultat, gjør du lurt i å planlegge monteringen på forhånd slik at panelbordene i hver ende av veggen blir like brede. Den enkleste måten å få dette til på, er ved å måle bredden på veggen du skal montere panelet på og dele målet på panelbordenes synlige bredde.

La oss si at veggen er 355 cm. meter lang og panelet har en synlig bredde på 11 cm. Ved å dele 355 på 11 får du 32, 27. Da får du plass til 31 hele høyder og to høyder på 0,63 av panelets bredde. Det finner vi ut av ved å trekke 31 fra 32,27 og dele svaret på to. Det eneste som gjenstår nå er å gange 11 med 0,63 for å finne ut at de to høydene på sidene skal være 6,93 cm. brede.

Geir Aasbrenn hos Byggtorget Byggpartner i Rendalen tipser dessuten om at det er viktig å tenke på materialutnyttelse før du starter monteringen:

– Panel kommer i pakker med fallende lengder der bordene typisk varierer mellom 3 og 5 meter. Noen av bordene kan deles i to lengder som passer til standard takhøyde på 240, mens du kun får én lengde fra andre. Derfor bør du planlegge slik at du kan bruke kapp over/under vinduer og over dører, og ikke sitter igjen med for mye ubrukelig kapp, sier han.

Han legger også til at det viktig å være litt tålmodig før du går i gang.

– Bordene bør akklimatiseres ca. en uke i rommet de skal monteres slik at de får samme fuktighetsinnhold som rommet ellers har, understreker Geir.

Andre tips du bør ta med deg når du skal montere panel:

  • Bruk kapp som slagkloss hvis du trenger litt ekstra kraft for å drive bordene sammen, så unngår du å skade panelbordene
  • Bruk vateret når du setter opp første bord for å være sikker på at det monteres i lodd.

Panelvegger på en enklere måte

Selv om montering av panel er en ganske enkel jobb, tar det en god del tid. Vil du korte ned på tidsbruken, bør du vurdere panelplater. De er ferdigmalte og fås med en rekke ulike profiler. Enten du vil ha perlestaff, v-fas eller noe annet kommer du til å finne en variant som passer.

Platene kan enten monteres på bindingsverk med 60 cm. senteravstand eller på eksisterende vegger, og festes typisk med skruer eller kramper. Når du en gang føler behov for å endre farge, overflatebehandles de på akkurat samme måte som trepanel.

Stikker du innom en Byggtorget-butikk hjelper vi deg gjerne med spørsmål om både panel og panelplater.