Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

På tide å tenke nytt rundt rekkverk?

De fleste terrasse- eller balkongrekkverk på bolighus her til lands er trolig laget av treverk. Det henger både sammen med at vi er vant til å bygge med tre og at rekkverk av tre passer godt sammen med den tradisjonelle byggestilen vi har. Samtidig er det lov å tenke nytt – kanskje et glassrekkverk er noe å vurdere?

Maksimal utsikt med minimalt vedlikehold

En av de fremste fordelene med et glassrekkverk er at du får bedre romfølelse på terrassen eller balkongen, samtidig som du får vesentlig bedre utsikt enn med et tradisjonelt rekkverk som sperrer siktlinjene. Maksimal panoramautsikt får du ved å velge et stolpefritt glassrekkverk, men du ser ikke akkurat dårlig dersom velger et med stolper heller. Rekkverk med stolper gir dessuten en fin symmetri. I bunn og grunn er valget mellom de to typene en smakssak.

Uansett får du et stilrent og tidløst rekkverk som passer til både moderne og tradisjonelle bygg. Og selv om det ikke er mulig å tallfeste, vil trolig både materialvalget og panoramautsikten ha positiv innvirkning på boligens verdi.

En stor fordel er også at et glassrekkverk er vedlikeholdsvennlig, og ifølge Paal Stabel hos Byggtorget Skjervøy er dette en kvalitet mange ser etter:

– Vi opplever helt klart en tendens til at flere og flere velger vedlikeholdsvennlige materialer til rekkverkene sine. Mange rekkverk har stolper og spiler som står tett inntil hverandre og det er vanskelig å komme til med penselen for å male, olje eller beise. Da er det en fordel å velge materialer som krever lite vedlikehold, sier han.

Med glass gjør du et svært godt valg i så måte ettersom du kun trenger å vaske over med en mild såpe et par ganger i året. Stolper og håndløpere i syrefast stål bør dessuten renses jevnlig. BMI anbefaler å bruke rensemiddelet Innosoft B570 til dette.

Selvsagt er verken svertesopp, råte eller liknende noe å tenke på med glass. Det er alltid en fordel, men kommer virkelig til sin rett i kystnære strøk med saltholdig luft eller andre værutsatte steder.

Bygg rekkverket selv

I mange tilfeller er det trolig enklere enn å montere et glassrekkverk enn rekkverk i tre – rett og slett fordi det er langt færre deler som skal festes og tilpasses. Med glassrekkverk fra både BMI Icopal, Plastmo og Arnøy Engros trenger du enkelt sagt bare å skru fast stolpene i eksisterende terrasse, tre glasset på plass og montere håndløperne. Stolpefrie rekkverk er også enkle å montere, og BMI har nylig lansert en modell med en av markedets enkleste løsninger for montering og justering. Det er modulbasert og egner seg svært godt for montering på egenhånd.

En forutsetning uansett rekkverk er imidlertid at du følger leverandørens monteringsanvisning til punkt og prikke, både når det gjelder montering som sådan og eventuelt behov for forsterkning av terrasse eller balkong. Dette er også Paal Stabel hos Byggtorget Skjervøy opptatt av:

– Med tanke på sikkerhet er det svært viktig at rekkverket er godt festet og står stabilt. I en del tilfeller kan det dessuten være lurt å tenke på vindlast ettersom vinden kan ta godt tak i et glassrekkverk, understreker han.

Gjør du jobben riktig kan du være helt trygg på at du har fått et rekkverk som både er vakkert og sikkert. Sikkerheten ligger både i at stolper, håndløpere, glassfester osv. er solide, men også i at glasset er herdet og laminert. Hele konstruksjonen er rett og slett laget for å tåle høye belastninger, og skulle et laminert glass knuse vil det fremdeles henge sammen og ikke falle ned. Dermed utgjør det ingen fare for verken mennesker eller gjenstander.

Valgmuligheter finnes

Det første du tenker på med et glassrekkverk er kanskje syrefaste stolper med klart glass, men det finnes også andre muligheter. Velger du et rekkverk fra Arnøy Engros kan du også få stolpene i hvit eller sort utførelse i tillegg til syrefast. Plastmo tilbyr også sort og hvit, men kan i tillegg levere i antrasitt og anodisert aluminium. Du trenger heller ikke å tenke klart rundt glasset. Selv om klart glass gir fantastisk utsikt, er det ikke til å komme unna at det gir akkurat like godt innsyn. Derfor skal du vite at du kan få frostet eller sotet glass fra både Arnøy Engros og Plastmo. Når det gjelder størrelse på glass, kan du få dem i standardstørrelser fra 200 mm. til over 1,4 meter. Det gjør det enkelt å tilpasse rekkverket til akkurat din terrasse eller balkong. Skulle det likevel ikke passe er det mulig å spesialbestille glass i andre størrelser.

Er du nysgjerrige på mulighetene som finnes? Sving gjerne innom din nærmeste Byggtorget-forhandler for en hyggelig prat.

Vi snekres!