Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Presse isolasjonen sammen – har det noe å si?

I en helt vanlig isolasjonsmatte skjuler det seg noe du ikke har sjanse til å se: tusenvis av bittesmå luftlommer. Hadde de ikke vært der, hadde ikke isolasjonen hatt så veldig mye for seg.

Isolasjonen bygger nemlig på et veldig enkelt prinsipp. Lars Simonsen, som er salgssjef hos Byggtorget Lofoten forklarer nærmere:

Stillestående luft isolerer bedre enn luft som er i bevegelse. Mange bittesmå luftlommer der luften står stille gir altså gode isoleringsegenskaper, sier han.

Derfor er det blant annet det utrolig viktig at isolasjonen dekkes til med en tett vindsperre på utsiden. Hvis vindsperren mangler eller ikke er montert riktig forsvinner mye av effekten du forventer å få fra isolasjonen.

Akkurat det samme gjelder også for vinduer Flere lag med glass som har stillestående luft eller gass mellom lagene gir god isoleringsevne. Punkteres ett av lagene vil isoleringsevnen bli svakere.

Økt sammenpressing er bra

Så - hvis disse luftlommene er så viktige, blir det vel helt gæli’ om isolasjonen presses sammen? Sånn i utgangspunktet skulle du kanskje tro at det gjør at det blir færre luftlommer og mindre stillestående luft.

Dette er typisk noe du støter på i rehabiliteringsprosjekter, der tykkelsen på veggene har en lei tendens til å ikke passe med standarddimensjonene på isolasjonen. Da får du ikke fylt hele tomrommet med én tykkelse isolasjon, mens en annen tykkelse stikker noen cm. utenfor.

Da ville vi valgt den tykkeste og presset den sammen.

For faktisk vil økt sammenpressing forbedre isolasjonsevnen – inntil et visst punkt. Men ikke bli stresset – for det er først når den presset sammen 5-6 ganger at det blir et problem. Har du behov for å presse så mye sammen har du sannsynligvis planlagt forferdelig dårlig i utgangspunktet.

Og husk på en ting til - sammenpressingen må være kontinuerlig over hele flaten. Jevn sammenpressing er altså et viktig stikkord.