Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Skap et nytt hyggelige hagerom i sommer

Forleng sommeren med et nytt hyggelige hagerom, og flytt kosen utendørs. Byggeriet hjelper deg med alt fra idé til ferdigstillelse.

«Det er en klar trend at folk legger mye i uterommene sine og flytter noe av stilen man har inne ut», forteller Henning Ødegaard i Kaare Ødegaard AS på Gaupen i Ringsaker. Det å lage seg en koselig uteplass kan faktisk være mindre jobb enn man tror. Med planlegging og et nøye grunnarbeid, kan du relativt raskt få et hyggelig nytt uterom i sommer.

En lun uteplass forlenger sommeren

Det er mange fordeler ved å velge belegningsstein eller heller til uteplassen. Stein holder godt på varmen, og er både lun og enkel å vedlikeholde. Et hyggelig uterom kan bidra til å øke trivsel og livskvalitet, og til å forlenge sommerkveldene ute i det fri, både i ferien og i hverdagen. «Tross alt er fleste mest hjemme», påpeker Ødegaard.

Grunnarbeidet er viktig

Når man bygger uterom er planleggingen og grunnarbeidet alfa og omega for et pent resultat. «Vi bor i Norge, og må ta forhåndsregler for grunnforholdene», forklarer Ødegaard og sikter til både frost og tele. Hvor nøyaktig man er med underlaget er det som avgjør om resultatet blir pent og jevnt over tid. «Får man ikke grunnflaten stabil og god, blir det heller ikke bra», konkluderer han.

Ta livet med ut

Med ferske sommer og varmerekorder i minne er det mange som har oppdaget hvor godt man kan trives hjemme i sin egen hage, mener Ødegaard. Han ser at mange velger å legge mer og mer tid og penger i hage og utendørsarealer. «Det er slutt på den tida at folk sitter ute i en skråning med en klappstol», ler han. Mange av de som kommer innom butikken for inspirasjon og råd har kanskje allerede en stor terrasse i tre, men ønsker å legge til rette for flere hyggelige uterom i hagen. «Spesielt med naturtomt synes mange det er pent med steinheller i betong eller naturstein som skifer og lignende», sier Ødegaard, som også forteller at en kombinasjon av ulike materialvalg blir mer og mer vanlig.

«Ved å kombinere tre, steinheller og/eller betong og beplantning kan man skape et veldig spennende miljø», forklarer han. Ofte er det bare fantasien som setter begrensningen. Byggeriet har mange dyktige medarbeidere som kan hjelpe deg gi innspill på materialvalg og andre gode ideer. «Trenden nå er definitivt at man tar med seg livet ut. Hyggelige uterom blir en forlengelse av stua».

Varmere med stein

Det er ikke bare utseende som teller når en skal velge materialer til uteplassen. Det er flere fordeler ved å velge heller i stein eller betong: Det er både lettere å vedlikeholde og gir en lunere følelse enn trematerialer. «Vi sier gjerne at stein gir rundt 3 grader høyere temperatur på uteplassen. Det tar bort mye av råheten i lufta», sier Lars Espen Haugen, markedssjef i BMC. Etter at sommersola har varmet opp i løpet av dagen, holder stein på varmen og varmer opp omgivelsene også etter at sola har gått ned i sommerkvelden.