Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Slik fornyer du barnerommet på en helg

Alle som har barn, vet at årene flyr og at behovene endrer seg veldig fort. Det betyr fort at barnerommet som var helt knall for fem år siden, trolig har behov for en oppgradering nå.

Velger du panelplater kan du faktisk gjøre oppgraderingen på en helg. De kan monteres rett på eksisterende vegger, og kjøper du ferdigbehandlede plater trenger de heller ikke males. Det finnes også tilbehør som hjørnelister, fugemasse, flekkmaling og listverksmaling i samme farge som platene. Det gjør det enkelt å skape en helhet i rommet.

Slike plater finnes i flere farger og profiler, så vi er sikre på at du finner en type som passer perfekt til det rommet du skal i gang med. Faktisk får du også plater som er laget av tre og beiset i ulike farger.

Når det gjelder fargevalg, anbefaler Geir Jensen hos Tommy Jensen i Åndalsnes følgende:

– Gå for litt rolige farger på selve platene og sprit heller opp med sterkere farger på andre ting i rommet, sier han.

Han oppfordrer dessuten til å tenke på inneklima når du velger panelplater til et barnerom:

– Velg gjerne plater som er astma- og allergivennlige, er hans budskap.

Inspo_barnerom_Huntonit-800x600.jpg

Bilde: Velger du nøytrale farger på veggen, kan du sprite opp med farger på seng, tepper og leker i rommet. (Foto: Huntonit)

Lekende lett montering

Panelplater er utrolig enkle å montere og det går fort unna når du kommer i gang. Det enkleste er å feste dem med skruer, men du kan også bruke spiker eller kramper. Velger du skruer, bør de være 3-4 centimeter lange og ha senkehode.

På langsidene skrur du i fjæren, slik at skruene skjules når neste plate skyves på plass. I topp og bunn må du skru i selve platen, men dette blir skjult av gulv- og taklister. Ved montering på betong- eller murvegg kan du bruke lim.

Ifølge Geir er det veldig viktig å starte monteringen på riktig måte.

– Første plate må være helt i lodd for at sluttresultatet ikke skal bli skjevt, forteller han.

Andre nyttige monteringstips:

– Mål veggene for å se hvor mange hele plater du har plass til. Da kan du tilpasse slik at du slipper en smal flis på den ene siden.

– La det være 5 – 10 mm avstand mot tak og gulv.

Legger du platene utenpå eksisterende vegg, øker veggtykkelsen og du må fore ut vinduer og dører tilsvarende tykkelsen på platene. Til dette finnes egne utforingslister slik at du ikke trenger å kjøpe nye utforinger til vegger og dører.

Artig for ungene

Når du er i gang, kan du også benytte anledningen til å gjøre det lille ekstra. Har du småbarn er det trolig få ting som er mer populært enn å lage et slott eller en borg. Det trenger ikke å være så vanskelig. Tar du utgangspunkt i en køyeseng, kan du bruke noen lekter og et par sponplater for å lage en taggete form som etterlikner en klassisk borg i den øverste køya. Vil du ikke bygge i høyden, blir det trolig minst like moro om slottet eller borgen bygges på gulvet. En annen mulighet er å bygge inn sengen som et lite hus.

Også andre ting kan skape mye moro på barnerommet:

– En klatre- eller ribbevegg slår sannsynligvis godt an – eller et armgangstativ, foreslår Geir.

Egentlig er det bare din egen kreativitet som setter grenser for hva du kan gjøre, så det er du og sjefen på rommet som bestemmer hva dere vil gjøre.

Bare husk at god lek er trygg lek, så forsikre deg om at byggverket blir solid nok til å tåle belastningene det utsettes for. Det handler blant annet om å:

  • Velge riktig dimensjon på konstruksjonsvirke og festemateriell
  • Unngå åpninger som barna kan sette seg fast i
  • Sikre byggverket mot at noen kan falle ned
  • Unngå skarpe kanter, utstikkende skruehoder og liknende

Trenger du mer inspirasjon, tips eller triks? Sving innom din nærmeste Byggeriet-butikk for en hyggelig byggeprat.