Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Slik hjelper du kunden med å gjøre kjelleren mer attraktiv

Boliger som utnytter sine kvadratmetre godt, er attraktive salgsobjekter på markedet. Her spiller riktig isolasjon av kjeller en svært viktig rolle for kvaliteten.

Mange boligeiere ønsker hjelp til å renovere og etterisolere kjellere for å gjøre om disse til attraktive oppholdsrom.

Dette er en smart måte å utnytte eksisterende kvadratmetre på, spesielt i områder med høye boligpriser. Men det er naturligvis viktig at både huseier og entreprenør sørger for at isolering av kjelleren gjøres riktig, slik at man slipper reklamasjoner eller andre uheldige fuktskader som enkelt kunne vært unngått.

Velg riktig type isolasjon

Da det først ble populært å etterisolere kjellere på 80- og 90-tallet, ble all isolasjon og utforing lagt på innsiden av kjellerveggen. I dag vet vi at dette øker risikoen for kondens og skader betraktelig. Dette er grunnen til at den gjeldende anbefalingen i dag er å legge minst halvparten av den totale isolasjonstykkelsen på utsiden, da dette flytter kondenspunktet utover og reduserer faren for fukt og fuktskader betraktelig.

Det finnes flere typer isolasjonsprodukter på markedet. Egenskapene til de forskjellige kan variere, så det er viktig at du følger produsentens anvisninger for det aktuelle produktet. I hovedsak kan vi dele produktene inn i disse gruppene:

Utvendig isolasjon

EPS: Disse isolasjonsplatene til utvendig isolering kan benyttes ved lave oppfyllingshøyder (inntil én etasje), med mindre det fylles tilbake med masser som ikke gir trykk mot veggen. Noen produsenter anbefaler å bruke en grunnmursplate utenpå, husk å sjekke anvisningene på produktet du velger. Type grunnmursplate velges etter type masse det skal fylles tilbake med. EPS kan også brukes til isolering av gulvflater.

Glava_Finnfoam_Isolasjon_EPS-3840x1200.jpg

Bilde: Glava EPS S 80 egner seg for isolering av gulv på grunn, isolering av grunnmurer og etterisolering av betonggulv. XPS 250 FINNFOAM kan benyttes til isolering av gulv på grunn, telesikring og markisolering, kjelleryttervegger, støttemurer, terrasser, garasjer og boder.

XPS: Til utvendig isolering av kjellervegg er XPS-plater ofte et svært godt valg. XPS tåler et høyere trykk og har et lavere fuktopptak enn EPS. XPS kan ofte anbefales når du skal tilbakefylle med drenerende masser, men det finnes også XPS-plater som kan benyttes der det tilbakefylles med stedlige masser. Sjekk med ditt lokale Byggtorget byggevarehus. Ytterligere bruk av grunnmursplater er ikke nødvendig. Mur- eller betongveggen kan med fordel påføres en dampåpen smøremembran først. Det reduserer faren for vanninntrenging. Ønsker du å bruke en knasteplate skal denne legges på utsiden av isolasjonen, fordi et luftlag mellom isolasjon og mur kan medføre luftbevegelser mellom mur og isolasjon, og dermed redusere isolasjonsevnen.

Thermodren: Et alternativ til vanlig EPS-plater, er Jackon Thermodren – en diffusjonsåpen grunnmursplate som både isolerer og drenerer på samme tid.

– Det er en plate i trykksterk EPS, med mange vertikale og horisontale hull som sørger for uttørking av kjellermuren og optimal drenering av fukt og vann. På utsiden er platen påmontert fiberduk, slik at dreneringshullene ikke tettes av finkornet masse over tid, forklarer utviklingssjef Eivind Olsen i Jackon.

Miljobilde_Jackon Thermodren-650x600.jpg

Bilde: Det er viktig å sikre seg mot været, og det blir bare mer nedbør. Da er det veldig greit å ha en grunnmursplate som tar unna vannet. Jackon Thermodren bidrar til å sikre mot ekstremnedbør og vanninntrengning, samtidig som den løser isolasjonsproblematikken. Foto: Jackon

Innvendig isolasjon

Innvendig er det ikke bare mot ytterveggen det bør isoleres. Også isolasjon i nye lettvegger eller eksisterende innervegger kan øke bokomforten betraktelig, da dette også fungerer som et lydisolerende tiltak, og gjør det enklere å holde forskjellig temperatur mellom de ulike rommene. Eksempelvis mellom soverom og bad.

To typer mineralull er den vanligste isolasjonstypen her:

Glassull: Består av smeltet glass, der en høy andel er resirkulert glass. Alle glassfibrene ligger i samme retning, noe som gjør dette til et behagelig isolasjonsmateriale å jobbe med. En annen fordel er at glassull har lav vekt.

Det er Glava som produserer glassull i Norge. Proff 34 er standardproduktet deres til både varme-, lyd- og brannisolering. Extrem 32 er produktet for deg som trenger best mulig termisk isolasjonsevne, noe som blant annet gjør denne platen perfekt til klimakonstruksjoner. Økonomi 38 er et mer prisgunstig alternativ til vegger der det ikke er behov for termisk isolasjon, for eksempel innervegger og etasjeskillere.

Steinull: Lages på samme måte som glassull, men av stein. Den har også de samme egenskapene, men egner seg i tillegg ekstra godt som isolasjon i konstruksjoner som er utsatt for fukt, ettersom steinull ikke absorberer fuktighet. Steinull vil derfor heller ikke miste effekt over tid, noe som betyr at den anses som en type isolasjon som ikke behøver å byttes ut.

Ikke glem fuktsikring

Ved bruk av isolasjon er det også viktig med fuktbeskyttelse. En isolering er et diffusjonsåpent materiale som transporterer fukten begge veier, avhengig av temperaturen i massene under bakkenivå. Yttervegger under terreng bør derfor ha en fuktbeskyttelse, ikke bare dreneres med en isolasjonsplate eller drensplate av EPS/XPS.

Platon_Multidrain-3840x1200.jpg

Bilde: Platon MultiDrain 400 Dreneringsplate er et eksempel på et produkt du kan bruke for fuktsikring og drenering av vegger som er isolert med XPS/EPS, mineralull eller byggesystemer av isoleringsblokker.

Velg vanntett murpuss

Ved isolering på utsiden av grunnmuren, må det også etterarbeid til her for å stå igjen med en pusset og pen mur. Er du ute etter en løsning som både sparer deg for tid og gir et godt sluttresultat, bør du velge en vanntett murpuss.

Heydi_Murpuss-650x482.jpg

Bilde: Pusser du muren med Hey’di Fiber Hvit eller Hey’di Fiberpuss Dekor Grå behøver du ikke å male i tillegg, da disse er ferdig farget. Begge produktene er i Hey’dis Waterseal-serie, som gir et vanntett resultat.

Hey’di Fiber Hvit er en hvit pussmørtel som også kan benyttes på isolasjonsmateriale som mineralull, EPS- og XPS-polystyren.