Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Slik hjelper du kunden med vindusvalget

Det er en god stund siden valg av vinduer handlet om størrelse og åpningsfunksjon, og i dag er vindusbransjen så tilpasset at kundene stort sett kan få akkurat det de ønsker. Det betyr også at du som snekker må ha god oversikt over hvilke egenskaper et vindu kan og bør ha – det er jo tross alt ofte du som blir spurt til råds når kunden skal ha nye vinduer.

Alltid vinduer med 3-lagsglass

Det aller viktigste er at du alltid bør anbefale kunden å gå for vinduer med 3-lagsglass. Prisforskjellen fra 2 til 3 lag med glass er ikke veldig stor, men forskjellen i U-verdi er såpass stor at kunden vil tjene inn merkostnaden gjennom reduserte fyringsutgifter over tid. Dessuten har ikke vinduer med 3-lagsglass de samme utfordringene med kaldras og opplevelsen av kald trekk langs gulvet som 2-lagsglass har. Dermed får kunden økt komfort og bedre muligheter til å møblere i nærheten av vinduet.

Den gode isoleringsevnen kan imidlertid føre til dugg på utsiden under enkelte omstendigheter. Det forsvinner som regel så snart temperaturen går litt opp og det blir bevegelse i luften ute, men det er uansett viktig å gjøre kunden klar over at det vil kunne skje vil kunne. Samt at utfordringen reduseres kraftig ved å gå for glass med antidugg-belegg. Dette belegget har imidlertid også noen ulemper ved seg – blant annet at det krever en viss forsiktighet ved utvendig vask av glasset og at vinduene bør maskeres når den årlige husvasken gjennomføres.


gilje_fast_skyvedoer_interior_stue.jpg


Foto: Gilje. Dugg på utsiden av vinduet sperrer for utsikten. Med antidugg-glass er denne utfordringen vesentlig mindre, men det følger også med et par ulemper på kjøpet.

Aluminiumskledning gir mindre vedlikehold

De færreste synes at pussing, skraping og maling av vinduer er særlig givende, og ofte innebærer det arbeid høyt over bakken. For å unngå denne typen vedlikeholdsarbeid er det smart å anbefale kunden å gå for vinduer med aluminiumskledning. Det er egentlig helt vanlige trevinduer, men på utsiden er de kledd med pulverlakkert aluminium som tåler det meste av vær og vind – og som aldri trenger å males.

Det setter trolig de fleste pris på, men det er spesielt gunstig der vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøsprøyt eller generelt røft klima. Tre/alu-vinduer passer til de fleste hus og det finnes flere eksempler på bruk i verneverdige prosjekter. Det er også mulig å få slike vinduer med ulike farger på inn- og utside. Vanlige trevinduer kan for så vidt også leveres i ulike farger, men det blir mer kostbart da det krever mer manuelt arbeid.

Ulike typer funksjonsglass

I dagens marked finnes det ulike typer glass med forskjellige funksjoner, og ofte er det behov for ulike typer glass på ulike deler av huset. Hva som er nødvendig og ønskelig henger sammen med lokale forhold som sol, nedbør og hvordan huset er bygget. Derfor må dette vurderes i hvert enkelt tilfelle. Er du i tvil om hva du skal anbefale kunden, kan det være lurt å ta kontakt med leverandørene for å diskutere løsninger. Noen generelle tips som gjelder de mest utbredte typene funksjonsglass kan vi imidlertid dele:

  • Solvarmedempende glass stopper solvarmen fra å komme inn i huset og kan ha mye å si for innetemperaturen når solen steker. I mange tilfeller kan det redusere eller eliminere behovet for tradisjonelle solskjermingsprodukter. Vinduer med soldempende glass er spesielt nyttig på sør-vestvendte fasader.
  • Selvrensende glass gjør at glassflaten vasker seg selv ved hjelp av regnvann og sollys. Selvrensende glass gjør vindusvasken enklere når kunden faktisk må til pers – ofte holder det å spyle dem med hageslangen. Det er en god egenskap på store glassflater eller på vinduer det er vanskelig å komme til.
  • Sikkerhetsglass bidrar til å forhindre risiko for skade dersom det forekommer sammenstøt mellom mennesker og glass. Det er spesielt relevant på vinduer som går langt ned mot gulvet, og i henhold til TEK17 skal det alltid brukes sikkerhetsglass dersom vindu/glassfelt er lavere enn 0,8 meter over gulvet. Sikkerhetsglass (herdet) reduserer også faren for termisk brudd.
  • Lyddempende glass tar brodden av utfordringen med stadig mer støy rundt oss. Det viktigste her er å kartlegge hvilke støykilder som finnes og å vurdere hva slags vinduer som kan bidra til å redusere problemet. Ifølge Uldal finnes lydglass i alle prisklasser, så det trenger ikke nødvendigvis å bli så dyrt for kunden. Visste du forresten at riktige vinduene demper så mye lyd at de kan eliminere behovet for støyskjermer langs trafikkerte veier?

Husk at vinduer også har blitt smarte - Gilje kan eksempelvis levere vinduer som er klargjorte for smarthus. Ved å investere i smarthus-klare vinduer er det enkelt å innlemme vinduene i et fremtidig system på et senere tidspunkt.

gilje-extra-skyvedoer-med-aluminiumsbekledning.jpg


Foto: Gilje. Glasspartier som går langt ned mot gulvet bør ha sikkerhetsglass for å minimere risikoen for knusing og skader.

Dokumentasjon og etterrettelighet er avgjørende

Alle valgmulighetene som finnes i dagens marked, har konsekvenser for hvordan du som snekker eller byggmester bør gå frem når du hjelper en kunde med å velge nye vinduer. For det første er det viktig å gjøre kundene klar over alle valgmulighetene de har. Får de ikke vite om det før de tar valget, er sjansen stor for at de finner det ut i etterkant. Da vet du hvem som får telefonen med klager på at de ikke har fått muligheten til å velge 3-lagsglass, tre/alu-vinduer eller ulike typer funksjonsglass.

I mange tilfeller kan det være smart å være litt formell underveis. Dokumenterer du hva kunden har valgt og hva som har blitt valgt bort, er det vesentlig mindre risiko for at det oppstår uenighet i etterkant. Natre har eksempelvis laget vindusguiden «Steg for steg» – som både inneholder informasjon og sjekklister som kan fylles ut når du er på befaring. Dermed er du sikker på å få med all informasjon, samtidig som du får dokumentert kundens valg når det gjelder glass, sprosser, vridere, åpningsfunksjon osv.

Dette bør du også om kundene i utgangspunktet er fast bestemte på hva slags vinduer de skal ha. De vet ikke nødvendigvis at det finnes flere egenskaper å velge mellom, så ved å ta en gjennomgang kan du både få mersalg og mer fornøyde kunder.

Unngå monteringsfeilene

Montering av vinduer er kanskje ikke den mest krevende oppgaven, men leverandørene forteller likevel at en del slurv forekommer. Noen problemområder stikker seg frem:

  • mangelfull isolering mellom karm og vegg, som bidrar til redusert U-verdi totalt sett.
  • feilmontering av vannbord – blant annet at vannbord og beslag ikke har nok klaring mot dryppnesen på vinduet. For at monteringen skal være korrekt, må det være 5-6 mm. klaring her.
  • vindsperren tapes på aluminiumskledningen på tre/alu-vinduer. Vindtetting må alltid skje mot treverk for å unngå at regnet blåser inn mellom treverket og aluminiumsprofilen.

Alle slike utfordringer slipper du unna hvis du leser og setter deg seg inn i produsentens monteringsanvisning. Det være forskjeller fra produsent til produsent, så det er alltid viktig å sjekke hva som gjelder.