Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Syrefast A4 – kongen av utendørsskruer

Som snekker bruker du garantert bøttevis av skruer hvert eneste år, og du vet godt at det finnes forskjellige skruer for innen- og utendørs bruk.

Dessuten vet du at det ikke er ett fett om du bruker varmgalvaniserte, rustfrie A2-skruer eller syrefaste A4-skruer når du jobber utendørs. For det avhenger jo av hvor i landet du er, og hvilket miljø skruene skal brukes i.

Stort sett pleier vi å dele bruksområdene til de ulike skruene på denne måten:

- Varmgalvaniserte/overflatebehandlede: til konstruksjoner over bakkenivå i innlandsområder der de ikke usettes for sjøvann og salt.

- Rustfrie A2: til bruk over bakkenivå i kystnære miljøer med moderat saltinnhold.

- Syrefaste A4: til bruk i kystnære og aggressive miljøer eller i nærheten av basseng/boblebad

Mer krevende materialer

Vi i Byggtorget synes ikke du skal kaste denne inndelingen på båten, for den er fremdeles et godt hjelpemiddel i mange prosjekter. Samtidig vil vi understreke et par viktige ting som valget av skruer.

- Det blir mer og mer bruk av mer eksklusive, vedlikeholdsvennlige materialer som ikke skal overflatebehandles. For eksempel kebony, malmfuru, lerk og termofuru.

- Klimaet blir våtere og våtere.

De eksklusive materialeneer nemlig ganske kresne når det kommer til skruer – de vil aller helst bli festet med syrefaste A4-skruer eller rustfrie A2. Styr alltid unna varmgalvaniserte, i alle fall hvis du vil bruke tiden din på andre ting enn reklamasjoner og krangler med kunden. Galvaniseringen på denne typen skruer har en lei tendens til å reagere kjemisk med treverket og spesielt på kledning kan det bli stygge rennemerker av slikt.

Dessuten har denne typen materialer høyere vridningskraft og ekspansjon enn vanlige materialer. Bruker du varmgalvaniserte risikerer du rett og slett stålbrudd i skruene på grunn av disse kreftene. Rustfrie og syrefaste skruer er mykere og følger bevegelsene i treverket bedre.

Våtere klima øker fare for rust

Et våtere klima betyr ikke bare at du må sele på deg regntøyet oftere. Det betyr også at skruene utsettes for større påkjenninger og større risiko for rust. Da skal du vite at rustfrie skruer også kan ruste i spesielt utsatte omgivelser! Og selv om de ikke ruster, kan de få et belegg som i alle fall gjør at de ser litt rustne ut.

Vil du være helt sikker på at skruene holder mål over tid, er det altså syrefaste A4-skruer som er greia. De er ganske enkelt utviklet for å tåle de tøffeste forholdene og holder seg blanke uansett hva de blir utsatt for.