Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

DØR – Hva bør du tenke på når du skal velge ytter- og innerdør?

Dører er en viktig del av husets stil og stemning. Når du velger nye dører, bør du naturligvis velge et design som passer til hjemmet ditt. Samtidig kan dørene være så mye mer enn bare et praktisk skille mellom rom.

Innerdøren kan gjøres til en spennende del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom. Bor du i en moderne, minimalistisk bolig med store, rene flater, bør dørens design matche enkeltheten. Bor du i en villa med stukkatur og paneler, passer det kanskje bedre med en dør med klassiske fyllinger. Her er det fullt mulig å kombinere farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsning. Du kan også få dører med lydisolerende egenskaper, skyvedørsløsninger og et stort utvalg pardører.

6 tips til deg som skal kjøpe nye innerdører:

  1. Velg dørdesign som passer din bolig
  2. Velg rett dør etter rommets funksjon. Har du f.eks behov for å dempe støyen inn til et rom, bør du velge en støydempende dør.
  3. Velg håndtak– vurder også wc-vrider til toalett/bad
  4. Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad
  5. Bruk leverandørenes apper for å få hjelp om du er i tvil om hvilken dør som vil passe best til ditt hjem
  6. Velg en skyvedør om du har behov for å spare gulvplass
Varesortiment_dør_innderdør_garderobe_harmonie-800x600.jpg

Bilde: De fleste innerdører kan også leveres som skyvedører, og da sparer du plass. (Foto: Harmonie)

Mye å velge i

Det fins flere muligheter enn bare en enkel dør som går ut i rommet. For å spare for å spare gulvplass kan du sette inn en skyvedør. Stort sett alle innerdører kan leveres som skyvedører, men husk å planlegge for det før veggen bygges.

Har du derimot god plass, kan du vurdere innerdører med sidefelt eller tofløyede dører. Dette gir et herskapelig, luftig inntrykk og gir god romfølelse. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør, og flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design. Sidefelt kan fås i både massiv, formpresset og kompakt utgave.

Det fins også mange stiler å velge i. Velger du en glatt dør får du et stilrent inntrykk som passer i de fleste miljøer. I tillegg til fargede dører, kan du velge mellom lette slette eller kompakte dører med finert og lakkert overflate. Lakkert finer er en slitesterk overflate som varer i lang tid. Her har du mulighet til å velge noe som setter særpreg på din bolig, kontor eller andre lokaler. Det er mulig å bruke standard hvite karmer eller karmer laget med samme finér som dørbladet. Dører med finerte overflater kan leveres i ulike treslag og alle dørene er ferdig lakkerte som standard.

Du får også dører med spennende løsninger, blant annet dører med moderne overflater og innovative løsninger som tavle, whiteboard, speil og glass.

Varesortiment_dør_ton-i-ton-800x600.jpg

Bilde: Foto: En dør som går ton-i-ton med veggen gir et harmonisk utrykk. (Foto: fra Bygg1)

Hvilken farge vil du ha på innerdørene?

Dører er kanskje detaljer når du bygger nytt eller pusser opp, men helheten ligger i detaljene. En ganske synlig detalj, er fargen på døren. Siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Dette gjelder også de fleste andre malte byggevarer.

Vi har imidlertid lenge sett en stor økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen NCS S 0500-N, klassisk hvit, som er en mer nøytral farge. NCS S 0500-N inneholder 5 % svart, men ellers ingen andre fargetoner. Da kan den trygt brukes opp mot alle fargetoner, mens bomull kan oppleves litt gulaktig. Likevel er fortsatt Bomull standard, men hos eksempelvis Bygg1 og Harmonie finner du mange lagerførte dørmodeller og karmer i klassisk hvit. Hos Harmonie får du også flere modeller i den grå NCS fargen S 7500-N. Flere og flere velger dessuten å bestille innerdørene sine i en valgfri NCS-kode, med samme farge på karmen.

Vil du gjøre noe helt annet, kan du vurdere svart. Det er kanskje ikke det første som slår deg når det blir snakk om dører, men det burde det kanskje være. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta. Stadig flere velger svart kjøkken, vinduskarmer, VVS-artikler og dører. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast. For å få et gjennomført resultat kan du også velge svarte dørvridere og wc-signalskilt.

Miljobilder_varesortimend_dør_Bygg1-800x600.jpg

Bilde: Hva med å lage spastemning hjemme? En innerdør med frostet glass lar lyset komme inn, samtidig som det hindrer innsyn. (Foto: fra Bygg1)

Glassdør inn til badet?

Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn. Lenger sør i Europa har bruk av glassdører inn til bad vært brukt lenge. Nå begynner denne trenden å spre seg nordover. Badet vil føles utrolig mye større, friskere og åpnere med en glassdør. Om du har vært på hotell i Norge i det siste, har du kanskje lagt merke til at glassdører inn til baderom også her hjemme har blitt stadig mer populært.

Det er i de fleste tilfeller ikke gjennomsiktig glass vi snakker om her, men som regel frostet glass. Frostet glass gir deg mye lys og god skjerming, ingen vil kunne se annet enn skygger på innsiden. Glasset er herdet, slik at sikkerheten er bevart.

Det kan også være smart å bruke WC-signalskilt inn til bad og toalett. Man er ofte bekymret for at små barn skal låse seg inne eller velger å gjemme den vanlige nøkkelen til badet. Denne problemstillingen slipper du med WC-signalskilt. Du slipper også problemet med at nøkkelen forsvinner, samt at det ser mye bedre ut. Det finnes mange forskjellige WC-signalskilt, også i svart.

Innerdører med ekstra egenskaper

I en del tilfeller trenger du innerdører som gir deg noen ekstra egenskaper. Dører med brannhemmende egenskaper isolerer mot brann og sørger for et sikkert og trygt miljø. Avhengig av klassifisering og utseende kan du tilpasse din branndør til ditt miljø. I private hjem er det mest vanlig med en branndør i tre. Tredørene leveres i et bredt utvalg farge, malte overflater, laminater og finér, slik at du finner en løsning som passer.

Det finnes også ståldører med fokus på brann og mekanisk styrke. Disse kommer i et bredt utvalg av standardiserte ståldører. Dermed kan du velge en dør med passende utseende og farge til miljøet i ditt bygg. Til tross for at for at ståldørene er standardiserte, kan du velge mellom et utvalg av karm-typer, terskel-typer og ulike beslag.

Trenger du en dør til et lydstudio, kinorom, lydrom, øvingslokale, entrédør til leilighet eller mot lignende rom der god lyddemping er ønskelig, er det lurt å gå for en dør med lyddempende egenskaper. I enkelte rom kan det faktisk også egne seg å montere to lydisolerende dører i samme lysåpning for å få økt støyisolerende effekt.

Når det gjelder normale dører, bør du også tenke litt på lyd. Du kan nemlig velge mellom av bra-bedre-best når det kommer til innerdører. Vi anbefaler alltid å velge kompakt dør eller massiv dør. Dette for å oppnå god lydreduserende evne. Om du velger en kompakt dør med pakning oppnår du veldig god lydreduserende evne fremfor en lett formpresset dør. Velg kompakt eller massiv dør inn til rom du vet trenger mulighet til å stenge lyd uten. Dette være for eksempel soverom, toalett eller vaskerom.

varesortiment_dør_oppbygging-800x600.jpg

Foto: Illustrasjon fra Harmonie.

Fem ting å tenke på når du velger ytterdør

Inngangspartiet og ytterdøren er husets velkomst og en viktig del av førsteinntrykket. Den samme ytterdøren blir gjerne stående i 20 til 30 år. Da er det viktig å velge en dør som passer til stilen og fargene du har på boligen din, og tenke godt igjennom hvilken kvalitet og funksjonalitet du ønsker at døren skal ha. Omgivelsene, bruken og arkitektur på boligen er avgjørende for valget. Ytterdøren skal komplettere husets arkitektur, og med en god konstruksjon er den både sikker, støydempende og fungerer optimalt i vårt nordiske klima.

Miljobilder_Dør_Bygg1-800x600.jpg

Bilde: Det er mange muligheter innen både farge, stil og egenskaper, når du skal velge ytterdør. (Foto: fra Bygg1)

Her er fem ting du bør tenke på når du velger ytterdør:

  1. Velg en dør som passer til boligen
  2. Sjekk at døren både er sikker og isolerer godt
  3. Det er lov å velge en sprek farge!
  4. Vurder elektronisk lås for en mer praktisk hverdag
  5. Bruk leverandørenes apper om du er i tvil om hvilken dør du skal velge
Varesortiment_Dør_Helle_Harmonie-800x600.jpg

Bilde: Med sprosser på vinduene og et tradisjonelt hus, kan du godt velge en herskapelig dobbeltdør til ditt hjem. På bilde ser du døren Helle fra Harmonie.

Velg dørdesign som passer din bolig - tenk på husets helhet

Velg en dør som passer til husets stil og farge. Har du klassisk eller moderne hus? En ytterdør som gjør seg bra på en urban funkisvilla kan fremstå helt annerledes på en bolig bygd på 50-tallet. Skal døren forsterke husets arkitektur, skape kontrast med en spesialfarge eller skal den gå i samme stil som huset? Er det hensiktsmessig å benytte glass i døren eller velge en ytterdør med sidefelt for å gi bedre lys og øke romfølelsen? Særlig hvis du velger en tett dør anbefaler vi å velge sidefelt for å slippe inn lys om du har plass. Har du plass til det, kan du også vurdere en dobbel ytterdør.

Tenk også på hvordan inngangspartiet er plassert i forhold til vær og vind, og hva som står i stil til boligen din. Har døren overbygg eller takutstikk som skjermer mot vær og vind, er en dør med standardkvalitet rett valg. Står døren mer utsatt plassert, anbefales det å gå for et dyrere alternativ. Kompaktlaminat kan velges som tilvalg til alle dører, for de som trenger ekstra god beskyttelse. Dette er spesielt anbefalt for dører utsatt for hard bruk eller ekstreme værforhold langs kysten.

Flere av våre leverandører kategoriserer sine dører slik at det skal være enkelt å finne den som passer for deg. Bygg1 deler eksempelvis sine dører inn i kategoriene god, bedre og best. Forskjellen på dørene i de ulike kategoriene er blant annet tykkelse, låssystemer og isoleringsevne.

I dagens marked har du også nye valgmuligheter når det gjelder dørhåndtak. Tradisjonelle dørhåndtak med nøkkellås er fremdeles et godt valg, men kanskje det er på tide å vurdere en elektronisk lås og håndtak?

Miljøbilde_Varesortiment_dør_Harmonie_Ytterdør-800x600.jpg

Bilde: En dør kan både se flott ut og være trygg. (Foto: Harmonie)@Sikkerhet, isoleringsevne og levetid på ytterdører

Sikkerhet, isoleringsevne og levetid på ytterdører

Ytterdøren skal ønske dine gjester velkommen, og sier noe om hvem du er. Den er i bruk flere ganger om dagen, utsatt for vær og vind og skal holde både kulde, lyder og innbruddstyver ute. Ytterdøren bør derfor være av gode og solide materialer. Ytterdøren er også viktig for sikkerheten i huset ditt, så du gjør lurt i å velge en dør som er innbruddsforsterket. Det er viktig å sjekke lås og låssystemer grundig, og alt fra sylinder til låskasse og sluttstykke bør være FG-godkjent. Karm, hengsler og antall skruehull har også stor betydning for sikkerheten. Ved utvendig belistning kan karmen bli dratt fra hverandre, men med fire forborede hull ytterst, sikres en stabil karm. Skjulte hengsler bidrar også til økt sikkerhet, samtidig som det gir et moderne og stilrent uttrykk. 

Nye ytterdører har langt bedre isolasjonsevne enn gamle dører, med mer isolasjon og bedre pakningssystem. En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men har også en god effekt med hensyn til miljø og lommebok. Bor du i et eldre hus, er sannsynligheten stor for at du også har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne.

De siste årene har det også kommet strengere og strengere krav for U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøra har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 1,0 eller mindre, og hos alle våre leverandører finner du ytterdører som tilfredsstiller dette kravet med god margin.

Husk også at døren er noe vi bruker hele dagen. Den skal åpnes, lukkes, slamres og bankes på. Den skal ganske enkelt brukes, og derfor er garanti viktig. Alle våre leverandører gir inntil 10 års formgaranti på sine ytterdører. Tykkelsen spiller en viktig rolle her! En tykkere dør er mer solid, isolerer bedre, tåler harde værforhold og har bedre lydreduserende evne.

varesortiment_dør_rød_swedoor-800x600.jpg

Bilde: Hva med en rød yttedør? (Foto: Swedoor)

Spreke farger er lov

Du skal heller ikke være redd for å velge en dør i en sprek farge. Ifølge leverandøren Harmonie har salget av fargede ytterdører økt med hele 154% de siste fire årene. Hos de fleste leverandørene kan du få ytterdøren din i akkurat den NCS fargen du ønsker, og det er fullt mulig å velge en to-farget ytterdør. Dermed kan du ha en sprek farge på den ene siden av døren og en dusere farge på den andre siden av døren. Vi ser døren mer fra innsiden enn utsiden – da er det viktig at innsiden også ser flott ut! Vil du leke deg litt med mulighetene, kan du bruke leverandørenes apper til å ta et bilde av veggen med eksisterende dør og se hvordan ulike dører med ulike farger vil passe inn.

I dag velger dessuten flere og flere klassisk hvit fremfor fargen Bomull, som ofte har vært brukt som standard. Derfor finnes det et bredt utvalg av lagerførte modeller klassisk hvit uten tillegg i pris.

Miljobilde_Varesortiment_Dør_ytterdør_bygg1-800x600.jpg

Bilde: Hvordan ytterdøren ser ut innefra er også viktig. (Foto: Bygg1)

Miljøvennlige ytterdører

På de fleste områder, har klima og miljø blitt stadig viktigere, og de fleste valg vi tar kan ha en innvirkning på miljøet. Ytterdører er selvsagt ikke noe unntak, og hos Swedoor finner du for eksempel klimavennlige ECO-dører. Ved å investere i en slik får både du og miljøet mer verdi for pengene på sikt. Utvendig er den vakker å se på, og innvendig skjuler det seg miljøvennlig trefiber som holder kulden ute med sine utmerkede isoleringsegenskaper. Du får en lunere gang fri for trekk, og kan være sikker på at det ikke lekker varme fra ytterdøren.

De trebaserte materialene er FSC-sertifisert. Kjernen i døren er laget av porøst trefiber, et materiale som er langt mer miljøvennlig enn kunstig fremstilte materialer. I tillegg isolerer materialet ekstra godt, noe som bidrar til at du kan redusere energiforbruket ditt. I et passivhus, lavenergihus eller null-energihus bør derfor ECO-dører være en selvfølge. ECO fås som tilvalg til de fleste modeller i Swedoors Character, Function og Classic-serier.

Varesortiment_dør_eco_Sweedor-800x600.jpg

Bilde: Swedoor tilbyr ECO-dører som passer til alle hus.

Våre leverandører

Jeld-Wen

JELD-WEN etablert i 1960, er en av verdens største produsenter av dører og vinduer med produksjonsfasiliteter i 20 land, primært i Nord-Amerika, Europa og Australia.

JELD-WEN designer, produserer og distribuerer et bredt utvalg innerdører, ytterdører, tre-, vinyl- og aluminiumsvinduer, samt relaterte produkter til nybygg og renoveringsmarkedet. JELD-WEN er anerkjent innen produksjon av energibesparende produkter og ønsker å bringe skjønnhet og trygghet til de områdene som berører livene våre.

Deres produkter markedsføres i Norge under merkenavnet Swedoor. Produktsortimentet inkluderer innerdører, ytterdører, skyvedører, støyreduserende dører, sikkerhetsdører, energivennlige dører, ståldører samt spesialfremstilte dører.

Bygg1

Bygg1 tilbyr dører og andre byggevarer til forhandlere, husfirmaer og entreprenører. De skal være best på levering og service.

Bygg1 er grossist og samarbeider med produsenter som har lang erfaring med produksjon av dører og andre byggevarer. Deres moderne lager og kontorbygg ligg sentralt plassert i Ørsta kommune – hjertet av Sunnmørsalpene.

Gjennom Ørsta går kyststamveien E39, som gjør at de får transportert dørene raskt ut til sine kunder. Effektiv logistikk og mange varer på lager, gjør at de kan levere i løpet av et par dager til store deler av landet.

Harmonie

I Harmonie settes kvalitet og design høyt. Det skal være kvalitet i produktet du kjøper fra dem, og du skal ha valgmuligheter når det kommer til design. Deres standard ytterdører har derfor markedets tykkeste ytterdører med 78 mm tykkelse på dørbladet, og når det gjelder innerdører kan man velge mellom bra-bedre-best. Harmonie tar også sikkerheten på alvor, derfor er det en standard for dem å ha forsikringsgodkjent låsenhet på sine dører. Harmonie vil gjøre valget enkelt for deg som kunde.

Selskapet holder til i Stokke i Vestfold hvor de har et dørlager på hele 10.000 kvm. Med så stor lagerkapasitet har de mulighet til å lagerføre en stor del av sortimentet for rask levering.