Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

VINDU - tenk gjennom dette hvis du skal ha nye vinduer

Kjøp av vinduer for den enkelte boligeier kan være utfordrende. Investeringen i nye vinduer er noe du skal ha både nytte og glede av i mange år, og det er derfor viktig å bruke tid på å finne den riktige løsningen for din bolig.

Det finnes flere priskategorier og ulike kvaliteter å velge blant. Anbefalingen fra fagfolk er ofte at det lønner seg å satse på kvalitet. Investeringen som i utgangspunktet ble rimelig, kan vise seg å bli dyr dersom vinduene ikke innfrir forventningene om verken funksjonalitet eller levetid.

varesortiment_vindu_inwido-800x600.jpg

Foto: Inwido

Viktige ting å tenke på når du skal velge vinduer er blant annet:

 • Vurder investeringen i et 25 – 30 års perspektiv og gå for kvalitet
 • Vinduer med god isoleringsevne (lav u-verdi) gir god komfort og lite varmetap
 • Vinduer med aluminiumskledning krever praktisk talt ikke utvendig vedlikehold
 • Glass kan leveres med innebygde funksjoner som selvrens, soldemping og lyddemping – det kan være gull verdt
 • Hvilken åpningsfunksjon vil du ha? Valget påvirker både utseende og praktiske ting som vasking og lufting
Varesortiment_vindu_nordan-800x600.jpg

Foto: NorDan

Tenk langsiktig om vinduer

Disponibelt budsjett er som regel avgjørende for valget du skal ta, og det kan være smart å tenke 25-30 år fram i tid. Fordelt på antall leveår opplever mange at investeringen ikke er så omfattende som først antatt. Norskproduserte vinduer, med kjerneved på den utvendige siden, lever opp til forventningene enhver entreprenør, arkitekt eller boligeier har. God kvalitet gir langvarige og gode resultater.

Materialvalg kan også være helt avgjørende, ikke minst når det gjelder geografisk sted. I enkelte områder er det «mer vær» enn andre steder, og det stilles da krav til mer værbestandige løsninger. Miljøaspektet er også et avgjørende element for den bevisste kjøper, og ved å velge norskproduserte trevinduer ivaretar du det miljøvennlige valget på en god måte.

Hvilket vindu du velger betyr dessuten mye for helhetsinntrykket av huset. Store vindusflater gir et moderne preg mens mindre smårutede vinduer ofte oppfattes mer nostalgisk. Sammen kan vi finne den løsningen du ønsker.

varesortiment_vindu_natre-800x600.jpg

Foto: Natre

2- eller 3-lagsglass?

I dag kan du hovedsakelig velge mellom vinduer med 2- eller 3 lagsglass. Det har mye å si for hvor god isoleringsevne vinduene har, ofte kalt U-verdi. Jo lavere u-verdi vinduet har, dess bedre isolerer det. Med lav U-verdi reduserer du fyringskostnadene, og dermed også miljøpåvirkningene. Det er både nyttig for deg og miljøet.

2-lags glass inneholder to lag med glass, der ett av glassene har et tynt, usynlig lag med isolasjon (energibelegg). Mellom glassene er det argongass, som forsinker varmeutslippet.

Med 3-lags glass har to av glassene innebygget isolasjon, og det er to lag med argongass. Dette vil gi økt komfort, mindre energiutslipp som gir mindre fyringskostnader og du unngår kaldras fra vindu og ned mot gulv. Er det gulvkaldt, kan det faktisk skyldes at det kommer kaldras fra vinduene dine. Med 3-lags glass holder du både kulden ute og varmen inne. Kostnaden ved å strekke seg til 3-lagsglass er såpass liten at investeringen tjenes inn i løpet av noen få år som følge av lavere fyringskostnader.

Når du vurderer U-verdi på vinduet er det viktig at du ikke ser deg blind på glasset, men vurderer hele vinduskonstruksjonen samlet. Karm-/rammekonstruksjonen har normalt høyere U-verdi enn isolerglassene.

Glass med mange funksjoner

Glasset i et vindu kan ha ulike egenskaper eller funksjoner. Dette kalles funksjonsglass, og hvor i huset vinduene skal plasseres er avgjørende for hvilke tilleggsfunksjoner glasset bør ha. Alle våre leverandører leverer vinduer med følgende typer funksjonsglass:

 • Selvrensende glass, som gjør vaskejobben for deg. Her er det et belegg på glasset som gjør at skitt og smuss vaskes bort når det regner. Slike vinduer er spesielt praktisk der det er vanskelig å komme til for å vaske.
 • Soldempende glass, som stopper mye av solvarmen fra å komme inn i huset. Det bidrar til lavere innetemperaturer og bedre inneklima. Soldempende glass bør alltid vurderes på solbelastede deler av fasaden. Et alternativ til soldempende glass er å bestille vinduer med integrerte screens fra fabrikk. De stopper opptil 90% av solvarmen uten å ødelegge husets estetikk.
 • Støyreduserende glass, som isolerer bedre mot støy enn standardglass. Støyreduserende glass er spesielt aktuelt i områder med mye trafikkstøy eller i sentrumsstrøk med mye folkeliv.
 • Sikkerhetsglass, som både gjør vinduet vanskeligere å knuse og som der glasset ikke knuser i skarpe og farlige biter dersom uhellet faktisk skulle være ute. Sikkerhetsglass er spesielt relevant dersom du skal ha store vinduer eller vinduer som går helt ned til gulvet.
 • Antidugg-glass, som forhindrer utvendig dugg på av 3-lagsglass i ni av ti tilfeller.
varesortiment_vindu_uldal-800x600.jpg

Foto: Uldal – trevinduer med mørk aluminium

Hvordan ser du på vedlikehold?

Alle våre leverandører kan levere tradisjonelle trevinduer og det som kalles for tre/alu-vinduer. Velger du et trevindu, får du et tradisjonelt produkt med malt treverk på begge sidene. De har ofte kjerneved på den utvendige siden som gir lang holdbarhet, men det er ikke til å komme unna at de krever en del vedlikehold i form av maling og skraping med jevne mellomrom.

Vil du ha trevinduer med minimalt vedlikehold, lønner det seg derfor å velge tre/alu-vinduer. Det er i bunn og grunn trevinduer, men det legges på en vedlikeholdsvennlig. pulverlakkert aluminiumskledning på vinduets ytterside. Du får altså det tradisjonelle treverket på innsiden, men en slitesterk og vedlikeholdsvennlig overflate av aluminium på utsiden. Så slipper du å bruke ferien til å skrape og male vinduene, og de vil holde seg like fine i år etter år. Det er spesielt smart å velge tre/alu dersom du skal ha en mørk utvendig farge på vinduene. Solen sliter nemlig veldig på vanlige trevinduer med mørk utvendig farge, og gjør at tiden mellom hver gang du må til pers med malerkosten blir kortere. Med tre/alu-vinduer trenger du ikke å tenke på det.

Du kan også velge forskjellige farger på inn- og utside av dine nye vinduer, hvis du vil det. Innvendig kan du for eksempel velge samme farge som på veggene, mens utsiden kan være standard hvit. Eller en annen av regnbuens mange farger. Våre leverandører kan levere alle mulige farger og bruker både NCS- og RAL-systemet for å gi deg full valgfrihet.

varesortiment_vindu_uldal_jente i vindu-800x600.jpg

Foto: Uldal

Åpningsmuligheter

Det finnes flere muligheter når det gjelder åpningsfunksjoner på vinduer, slik som:

 • Toppsving
 • Topphengslet
 • Sidesving
 • Sidehengslet
 • Innadslående


Hva slags åpningsfunksjon du velger, avhenger av behovet ditt og hvilket rom det skal monteres i. Med toppsving og sidesving kan du for eksempel snu vinduet helt rundt, sånn at du får vasket vinduet på utsiden og innsiden. Et innadslående vindu kan være en praktisk løsning da det åpnes enkelt i toppen for trekkfri lufting. Det kan imidlertid også svinges helt opp sideveis, ofte med samme vrider. På denne måten kan vinduet helt trygt vaskes innenfra.

Topphengslede vinduer er utadslående og brukes ofte i for eksempel kjellere. Rett og slett et godt, gammeldags vindu. Sidehengslede vinduer er også utadslående og utstyrt med tradisjonelle hengsler. De passer godt til gamle boliger som skal rehabiliteres eller nybygg som skal ha et gjennom ført preg av svunne tider.

varesortiment_vindu_gilje-800x600.jpg

Foto: Gilje

Smarte vinduer

Stadig flere ønsker å sikre hjemmet og hytta med smarthus-produkter, og vinduene er ikke noe unntak. Hos eksempelvis Gilje og Nordan er det mulig å få vinduene levert med sensorer som gir deg full kontroll på om dører og vinduer er åpne eller lukket. Med Gilje Sense får du informasjon via en enkel app på telefonen, og kan i tillegg velge om du vil ha varsling hver gang dører og vinduer åpnes.

Dermed kan du holde øye med alle dører og vinduer både hjemme og på hytta uten å være fysisk til stede. Sensorene i Gilje Sense-systemet er integrerte, slik at du slipper irriterende synlige støvsamlende dingser på dine nye flotte vinduer.

Våre leverandører

Uldal

77 års erfaring gir god kompetanse på hvilke kvalitetskrav og finishkrav det norske markedet stiller til vinduer og dører. Nordisk klima, vær og vind gir utfordringer for alle utendørsprodukter – i Uldal er de så sikre på kvaliteten at de gir 30 års garanti mot sopp og råteskader på alle egenproduserte vinduer og dører. De er opptatt av kortreist og bærekraftig materialbruk og alle deres vinduer og dører i tre produseres med trevirke fra de nordiske skoger.

De tilbyr dessuten ferdig montert vindsperre med tape fra fabrikken. Dette gjør montering på byggeplass både enkel og tidsbesparende. Vindsperren med tape fester på alle vindsperrer, betong og GU-gips. Nylig har de også lansert utforingsprofil i alu – i både 13mm og 30mm dybde slik at det passer både til liggende og stående kledning. Profilene leveres selvsagt i samme farge som vinduenes alu-kledning for perfekt helhet.

Natre

Med over 75 års erfaring, nærmere 400 medarbeidere og flere store fabrikker i Norge, er Natre i dag den største produsenten av kvalitetsvinduer til norske hjem via byggevarehandelen.

De produserer trevinduer, balkongdører og heve-/skyvedører, både med og uten utvendig aluminiumskledning som sikrer deg mot vær og vind og sørger for minimalt med vedlikehold. Med flere fabrikker strategisk plassert rund om i landet er de i stand til å levere deg kortreiste vinduer fra nord til sør. Hos Natre benyttes 100 % kjerneved på værutsatt side for å øke motstandsdyktigheten mot sopp og råte. Deres produkter gjennomgår 3-trinns overflatebehandling med impregnering, grunning og toppstrøk.

Natre har NDVK-sertifisering og innehar merkerett på samtlige «standardprodukter». Alle tre Natre-fabrikker er NDVK-sertifisert. Deres produkter er registrert i Svanens husproduktportal og kan brukes i svanemerkede bygg.

Gilje

Gilje er en av landets største vindusprodusenter. De har rundt 260 ansatte som årlig produserer 120 000 vinduer og 20 000 ytterdører. Produktene er bygd på solid, norsk håndverkstradisjon og tilpasset det siste innen ny produksjonsteknologi. De har noen av de mest miljødokumenterte produktene på markedet. Du kan velge blant en rekke egenskaper som gir produktene de kvalitetene du ønsker. Deres forhandlere hjelper deg gjerne med å velge riktige løsninger for ditt hus. Gilje leverer solid kvalitet i alle ledd, hele veien, og er kjent for individuell tilpasning og punktlig levering. Deres produkter er tilpasset dagens behov og gjeldende tekniske forskrifter.

Norskproduserte vinduer fra Gilje har frist på 5 år for reklamasjon, som er vesentlig lenger enn Forbrukerkjøpslovens frist på 2 år. De gir også 20 års garanti mot sopp og råte for vinduer som er produsert etter 1 januar 2018. Det er en utvidet garanti som går betydelig lengre enn kjøps- og forbrukerlovens minste garanti. Trygghet for kjøper og bevisst kvalitetsstrategi fra leverandøren legger til rette for gode løsninger.

NorDan

NorDan AS ble grunnlagt på Moi i Rogaland i 1926, og i dag er vi en betydelig produsent av dører og vinduer i Europa. Konsernet hadde i 2019 totalt 11 fabrikker, 30 salgskontor, ca 1800 medarbeidere og en omsetning på ca 2,7 milliarder NOK. Hos Nordan kan du være sikker på å finne vinduer til alle behov.

For eksempel NorDan sikkerhetsvindu – et innadslående, toveissvingende vindu med tre ulike luftestillinger og full åpning som muliggjør utvendig vask innenfra. Med tre håndtak og syv lukkepunkter er dette et av markedets tetteste og sikreste vindu. Les mer på: www.nordan.no/privat/ntech-vinduer/sikkerhetsvinduet

Eller NorDan NTech One – med ett håndtak håndterer du alle fem låsepunkter og åpner vinduet like lett i luftestilling som i vaskestilling. Dette innadslående vinduet har den mest avanserte lukkemekanismen på markedet, men er også veldig enkel i bruk. Les mer på: www.nordan.no/privat/vinduer/ntech-vinduer/ntech-one-innadslaaende

Hos Nordan kan du dessuten velge mellom Classic og Modern profil på innsiden av vinduet. Dette er kanskje ikke noe du har tenkt over, men det gir en mulighet til å skape et sømløst design og uttrykk som gir en rød tråd gjennom boligen. Dette er det veldig mange som er opptatt av i dag, og Nordan leverer løsningene som gjør det mulig. Les mer på www.nordan.no/tilvalg/profil

Lyssand

Gjennom stolte tradisjoner og godt håndverk har vi i Lyssand utviklet og definert vindusløsninger av høy kvalitet siden 1947. Lyssand vinduer og dører er kvalitetsprodukter ned til hver minste detalj. Deres produkter er tilpasset et krevende norsk klima og leveres med elegant design og funksjonalitet som ivaretar din trygghet og komfort.

Lyssand er opptatt av kvalitet, både for tømreren og for sluttkunden. Derfor har de innført Lyssand-standarden som sikrer høy kvalitet både ved installasjon og ved bruk.

 • Opptil 30 års garanti mot sopp og råte
 • Justerbare karmhylser ferdig montert i de fleste vindustyper for enklere montering
 • Slitesterke stål-ruller i låsmekanismen gjør vinduet lett å åpne/lukke
 • Låsetapper med en kappe i herdet stål, svært innbruddssikkert
 • Rustfrie stålbeslag i alle hjørner på toppsving-rammer for ekstra stabilitet.
 • Alle glassene er limt til karm/ramme for ekstra sikkerhet mot innbrudd.