Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

KLEDNING – Valg av kledning

Kledning av tre er et svært utbredt fasademateriale på norske hus, og selv om det stadig introduseres nye byggematerialer på markedet er det ingenting som tyder på at kledning av tre kommer til å gå av moten i overskuelig fremtid.

Mye av grunnen er trolig at det gir deg stor valgfrihet i forhold til estetisk utseende med forskjellige profiler, treslag og overflatebehandling, samt at det er forholdsvis enkelt å montere og vedlikeholde. Legger vi til at tre både er et bærekraftig, fornybart og kortreist materiale, som ofte kommer fra sertifiserte skoger, kan det i grunnen ikke blir særlig bedre.

Når du skal velge kledning er det viktig at du gjør det ut ifra dine behov, for du skal tross alt leve godt med valget ditt i mange år, både når det gjelder vedlikehold og utseende. En av de viktigste tingene er å tenke på er hvilken stil du ønsker til huset ditt. Da er det viktig å være klar over at kledning leveres i et bredt spekter av klassiske og moderne profiler, i flere ulike dimensjoner tilpasset ulike stilarter og arkitektur.

Her er noen tips du bør ta med deg videre:

  • Stående kledning gir et høyreist og smalt uttrykk, mens liggende kledning gir et lavere og mer kompakt uttrykk
  • Fabrikkmalt kledning sparer deg for tid – trolig også kostnader.
  • Vedlikeholdsvennlig kledning sparer deg for vedlikeholdsarbeid over tid og gir en helt spesiell glød i fasaden
  • Følg leverandørens monterinsanvisning til punkt og prikke for et godt sluttresultat
  • Bruk trykkimpregnert kledning på spesielt værutsatte steder
Varesortiment_kledning_Hasås-800x600.jpg

Bilde: Hasås, kledning i fargen 2746 Mørk rubin fra Jotun (Foto: Hasås)

Stående eller liggende – klassisk eller moderne?

Om huset ditt skal ha stående eller liggende, smal eller bred, slett eller profilert kledning er i bunn og grunn en smakssak og praktisk vurdering. Kanskje vil du også kombinere flere typer kledning, eller ulike typer materialer? Det meste er mulig med dagens utvalg av kledning fra våre leverandører. Likevel er det noen typer kledning som er mer populære enn andre. I dag ser vi at det går mye av de moderne, dobbelfalsede profilene. Dobbelfals Tett, Dobbelfals med spor eller Dobbelfals Rett, er eksempler på profiler som passer en moderne byggestil.

På mer klassiske og tradisjonelle hus norsk tradisjon, ser vi gjerne kledning med litt mer profiler og utsmykninger, men det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva som passer. Da kan du for eksempel vite at Hasås har to kolleksjoner som er rettet inn mot denne typen hus:

  • Klassisk Eleganse passer deg som vil ha vakre detaljer i en herskapelig, klassisk og elegant stil. Sveitservillaer, bygg i rokokkostilen og andre herskapelig bygninger er eksempler på Klassisk Eleganse. Stilen er elegant, lun, vakker – og ekstravagant.
  • Norske Tradisjoner velger du dersom du ønsker deg et Sørlandshus, 70- og 80-tallshus, 2- og 4-mannsboliger, rekkehus eller typiske nøkkelferdige byggefelt-hus.

Noe annet som har blitt populært de siste årene, er bruk av lekter. Der dette tidligere var ensbetydende med konstruksjonsvirke, har de nå fått fornyet oppmerksomhet og utvidet bruksområde. Lekter gjør nemlig sitt inntog på fasader over det ganske land, hvor de både brukes som fasademateriale på hele bygg, og som designelement for å bryte en ellers monoton og ensartet flate. Hva med å legge inn lekter på partier som bryter over to etasjer, under overbygg eller inntrukne inngangspartier?

Smart med fabrikkmalt

Kledning handler også om farge, og det finnes sjelden et fasitsvar på hva som er riktig. Bruk gjerne litt tid på å finne ut hvilken farge som gir deg den beste magefølelsen. Se i brosjyrer, søk opp inspirasjon på hjemmesider, sjekk ut referanseprosjekter i sosiale medier, oppsøk byggevareforhandleren, lytt til råd eller be om vareprøver, så blir det straks enklere å ta en beslutning.

Uansett hva du velger, anbefaler vi at du går for en type kledning som er fabrikkmalt. Fabrikkmalt kledning er behandlet med grunning og deretter et mellomstrøk, som gjør at treverket beskytter huset mot vær og vind, år etter år. Kledningen behandles industrielt, det vil si at treverket grunnes med ensartede strøk innendørs under optimale forhold, uten påvirkning fra sol, regn eller vind. En annen stor fordel med fabrikkmalt kledning er at den er klar til å monteres, uansett hvilken tid av året og hvordan været er. I tillegg trenger du ikke haste så voldsomt med å finne frem malerkosten.

Uansett hva slags kledning du går for, er det viktig å huske på at levetiden er avhengig av en rekke forhold. Disse forholdene har stort sett mer med utførelse og omgivende forhold å gjøre enn trevirket i seg selv. Det er med andre ord svært viktig å montere kledningen på riktig måte og sørge for korrekt overflatebehandling. Dette kalles ofte for konstruktiv værbeskyttelse. Det er særlig viktig å unngå såkalte vannfeller, som gjerne oppstår rundt vinduer, dører og i overganger mellom bygningsdeler. Det er dessuten viktig å sørge for gode takutstikk som beskytter veggene, noe som ofte ikke er tilfelle på moderne hus bygget i funkis-stil.

Bor du i et område som er veldig vær- og fuktighetsutsatt, anbefaler vi å bruke trykkimpregnert kledning. Impregnert kledning kan som regel bestilles ferdig tørket og grunnet, slik at du ikke trenger å vente på at impregneringsvæsken skal tørke ut før du kan male.

Våre leverandører

Bergene Holm

Over 70 års kompetanse på kledning

Siden 1946 har Bergene Holm produsert og levert trelast med tømmer fra norske skoger. Deres kompetanse er å videreforedle solide, miljøsertifiserte tømmerstokker til en rekke solide treprodukter. De produserer nesten alt du trenger for å bygge et typisk norsk hus, hytte eller uterom i tre: konstruksjonsvirke, forskaling, rekker, lekter, kledning, terrassebord, panel og listverk.

Mange av Bergene Holms produkter har eksistert i flere generasjoner og er kjente og kjære klassikere, men de har også nyutviklede produktkolleksjoner med unike og trendy behandlingsmetoder. Selskapets varer selges til de største byggevarekjedene i Norge og til industrikunder i inn- og utland.

Hasås

Hasås har levert kledninger i over 60 år, og kan levere det du måtte ønske. Du kan velge mellom standardprodukter, som vi har på lager, eller skreddersøm som produseres etter dine behov. Vi har god kapasitet, stor fleksibilitet og få begrensninger når det gjelder produksjon av profiler og dimensjoner. Her er alt mulig.

Hasås har en stor produksjonsavdeling der de produserer kledningen selv. Dette gir dem full kontroll over kvaliteten, og de bruker kun det beste råstoffet som foredles i produksjonen.

All grankledning er hentet fra skogsområder i Midt-Sverige, der granen har optimale vekstforhold. For at kledningen skal få den beste kvaliteten, bør grantrærne vokse i et moderat tempo. Da får treet optimal årringsbredde, som gir lang holdbarhet og gode lengder. Vokser treet for fort, blir det for store avstander mellom årringene, noe som gjør at treverket råtner, og holdbarheten ikke blir like god. For best mulig resultat bør du derfor vurdere Kjernekledning til ditt neste prosjekt!

Moelven Wood

Bredt utvalg med skandinaviske byggevarer.

Moelven Wood utvikler og produserer et stort utvalg trebaserte bygg- og interiørprodukter med høy foredlingsgrad. Deres kunder er hovedsakelig byggevarehandelen og industrikunder i Skandinavia.

Moelvens siste nyhet er HEFTIG kledning malt med DRYGOLIN Nordic Extreme, som gir overlegen beskyttelse uansett vær. Den har ekstrem farge og glansholdbarhet og med sine selvrensende egenskaper får man et flott nymalt utseende – lenge! HEFTIG kledning malt med DRYGOLIN Nordic Extreme kan stå inntil 5 år før toppstrøket må påføres.