Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Velg riktig vater!

De fleste vet at boblen i et vater flytter på seg om du løfter vatereti den ene enden, men hvor mye den flytter seg er ikke likt på alle vatere. Det handler nemlig om hvor følsomt vateret du holder i hendene er.

Standard følsomhet er 10 mm/m, og passer bra for et allround-vater som skal brukes til mange ulike jobber. Trenger du skikkelig presisjon bør du derimot gå for et med følsomhet på 1 eller 2 mm/m. For eksempel hvis du skal montere dører og vinduer.

Løfter du ett vater med standard følsomhet og ett med 1 mm/m følsomhet et par millimeter i den ene enden vil du se hvor stor rolle følsomheten spiller. På standardvateret vil boblen flytte seg litt, men fremdeles være mellom strekene. På det andre vil boblen faktisk flytte seg forbi den ene streken. Det kan ha mye å si.

Må tåle en trøkk

Selv om vateret er et presisjonsverktøy og du ikke akkurat skal slenge det rundt omkring, må det tåle litt røff behandling på en byggeplass. Tre ting er spesielt viktig:

- Libellene bør være uknuselige

- Det må være så solid at det ikke bøyes eller deformeres hvis du mister eller tråkker på det.

- Det bør ha støtabsorberende endeklosser

- De mest solide vaterne er laget av aluminium. Skal du være helt sikker på at det tåler litt juling, bør du velge et som veier minst 500 gram per meter, sier Bent Noreng hos Mathisen & Mathisen i Narvik.

For deg som jobber mye med sement og mørtel, er det ikke nødvendigvis så viktig å velge et vater laget av aluminium. Da er det ofte bedre å gå for et plastvater da mørtelen ikke fester seg så godt.

Ifølge Bent er det også lurt å tenke på en annen sak når vi snakker om vatere:

- Velg et vater med selvlysende væske i libellen. Da blir det lettere å se boblen, sier han.

Lengden er viktig

Vatere finnes i mange ulike lengder, og hvilket du bruker bør ikke være helt tilfeldig.

Skal du sjekke om et undergulv er rett før du legger parkett eller laminat, bør du bruke et vater på 180 cm eller 240 cm. Det gjør det også enklere å se om det er ujevnheter som dumper eller forhøyinger i undergulvet. Vatere på 180 cm og 240 cm er også de beste valgene for avretting av bjelkelag og for å sjekke at stenderne står i lodd når du setter opp vegger.

Skal du montere dørkarmer er det best å bruke et vater på 180 cm, men du kan også klare deg med et på 120. cm. Den samme typen vater kan du også bruke for å montere store vinduer.

Til mindre vinduer og tverrbjelker i stenderverk er det som regel best å bruke et 60 cm. vater.

Men det er egentlig ikke noe grunn til å gå rundt å huske på dette. Lær heller en enkel tommelfingerregel – bruk så langt vater som mulig. Jo lenger vateret er, jo mer nøyaktig er det.