Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Vil du høre lyden fra radioen? Bruk hørselvern!

Som håndverker utsettes du for mye støy, og en del av den er direkte skadelig for ørene dine. Vil du beholde den gode hørselen bør du ha riktig hørselvern og bruke det på riktig måte.

Det aller viktigste er at du velger en type som beskytter deg mot den støyen du faktisk utsettes for. Lydstyrke (desibel) og frekvenser er viktig å ta hensyn til. Det kan være lurt å få hjelp til å gjøre støymålinger for å finne ut av hvilken type hørselvern du bør velge. Her er det nemlig en balanse å ta hensyn til.

På den ene siden må du dempe de skadelige lydene på byggeplassen. Samtidig skal det ikke dempe lyder du gjerne vil høre, blant annet varslingslyder eller kollegaer som snakker til deg. Et hørselvern som demper for mye lyd øker sjansen for at du tar det av deg og dermed redusere brukstiden, som vi kommer tilbake til i neste avsnitt.

100 % brukstid er alfa omega

Selv om du har det aller beste hørselvernet på markedet, hjelper det lite hvis du ikke bruker det. Brukstiden bør være 100 % for at hørselen ikke skal ta skade.

Selv med 99 % brukstid reduserer du effekten, og dropper du ned til 90 % kan det nærmest sammenliknes med å ikke bruke hørselvern i det hele tatt. Poenget er at de 20-30 minuttene du ikke bruker kan det bety så mye skadelig støy at du risikerer varige hørselsskader. Det er utrolig viktig at du ikke tenker at dette «bare tar 2 minutter» eller «jeg skal bare kappe en liten lektebit».

For at 100 % brukstid skal være mulig, må hørselvernet være behagelig å ha på. Bruker du ukomfortabelt utstyr er sjansen mye større for at du legger det fra deg eller slurver med å ta det på i løpet av dagen. Derfor er komfort utrolig viktig å tenke på – prøv flere typer før du tar valget.

Unngå falsk trygghet

Ettersom tiden går, blir hørselvernet slitt og beskyttelsen redusert. Det kan gi deg en falsk trygghet. Bruker du øreklokker er det for eksempel viktig at du skifter ut tetningsringene med jevne mellomrom. Slitte tetningsringer gjør at mer lyd når inn til ørene dine. Hvor ofte du trenger å skifte tetningsringene vil variere med bruken av hørselvernet. Sjekk bruksanvisningen for å finne ut hva slags vedlikehold som anbefales.

Andre ting kan også gi deg falsk trygghet, og ofte handler det om de små detaljene. Bruker du briller, har kinnskjegg eller fullt skjegg? Det kan gjøre at øreklokkene ikke demper lyden så godt som de skal. Da kan du for eksempel:

  • Bytte til briller med tynnere stenger
  • Velge et hørselvern som sitter strammere
  • Velge et hørselvern som demper mer lyd.

Er du usikker på hvilket hørselvern som passer for deg? Stikk innom oss i Byggeriet for en prat!