Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Vintermatter kan bidra til økt produktivitet i vinterhalvåret

Med vintermatter blir det enklere å håndtere utfordringer med kulde på byggeplassen.

I et land med mye kaldt vær og ofte ganske brå overganger fra pluss- til minusgrader, er det lurt å være godt forberedt og å ha de riktige produktene lett tilgjengelig. Et godt eksempel på et slikt produkt er vintermatter.

Da snakker vi om matter av glass- eller steinull som er pakket i en kraftig og vanntett plastfolie, som tåler forholdsvis store påkjenninger. Mattene er laget for midlertidig frostsikring eller isolering på byggeplass, og leveres i store formater. Dette gjør det enkelt å dekke store områder på kort tid. Standard format på Glavas vintermatter er 50x120x3000 cm, men det er mulig å bestille mattene på spesialmål helt opp til ni meter.

Holder grunnen frostfri

Vintermattene kommer ofte tidlig inn i et byggeprosjekt. Dersom det skal gjøres grunnarbeid om vinteren, er det vanlig å bruke dem for å tine opp eller forhindre grunnen i å fryse. Dermed blir det enklere å sette i gang arbeidet med gravemaskinen. Når ringmuren er satt brukes mattene gjerne til å isolere muren for å gjøre byggegropen mindre utsatt for kaldras.

Å bruke mattene til tildekking av bakken kan også være en fordel dersom du jobber med fundamentering i perioder der det er god temperatur på dagtid, men frost om natten. Da vil mattene forhindre at bakken fryser til i løpet av natten, og dermed blir det enklere å gå i gang med arbeidet igjen dagen etter.

Som regel er det tilstrekkelig å bruke ett lag med matter for å holde grunnen frostfri, men dersom det er svært kaldt kan det være fornuftig å legge dobbelt lag.

Miljøbilde_Glava vintermatter_800x600.jpg

Bilde: Vintermatter i bruk under byggingen av Drammen sykehus. (Foto: Glava AS)

Beskytter betongen

Støping vinterstid kan være en utfordring og krever ofte at det settes i verk tiltak for å hindre at vannet i betongen fryser før herdingen er ferdig. Det kan både dreie seg om å bruke tilsetningsstoffer som senker frysepunktet og å bruke oppvarmet betong.

Du bør imidlertid også sørge for at betongen holder på varmen når støpingen er ferdig. Til dette er vintermatter veldig godt egnet da de enkelt kan legges over støpen for å holde på varmen, og dermed forhindre frostskader. Det er selvsagt heller ikke noe i veien for å bruke dem på akkurat samme måte i mindre prosjekter, slik som å pakke dem rundt søyler eller andre fundamenter som skal herde når det er kaldt.

Gjør brakkene lunere

På litt større prosjekter er det vanlig å sette opp brakkerigger mens arbeidet pågår. Disse settes som regel på en bærekonstruksjon som rager et stykke over bakken. Dermed har både vind og kulde fritt leide inn under brakkene. Ved å kle inn området mellom brakka og bakken rundt hele brakkeriggen, vil dere stoppe en god del av vinden og kulden i å komme inn. Jobben er forholdsvis fort gjort, og vil trolig gi merkbare effekter på innetemperatur og fyringsbehov.

Andre bruksområder for vintermatter kan være:

  • Tildekking av materialer for å unngå at de blir isete og vanskeligere å håndtere
  • Midlertidig frostsikring av vann- og avløpsrør inn- og utvendig
  • Tildekking av vindus- og døråpninger i påvente av at nye vinduer og dører blir montert
  • Lage en isolert, midlertidig dør ved å feste en vintermatte på en kryssfinerplate
  • Pakking rundt pipe og andre gjennomføringer i taket underveis i byggeperioden

I prosjekter der isolasjonen blir fjernet fordi fasaden skal rehabiliteres, samtidig som det skal foregå normal aktivitet innendørs, kan mattene dessuten brukes som midlertidig isolering av ytterveggene. Dette gjøres ofte i forbindelse med rehabilitering av næringsbygg.

For å være sikker på at du har de mattene du trenger når frosten kommer, kan det lønne seg å være litt tidlig ute med bestillingen. Kontakter du oss i Byggeriet hjelper vi deg gjerne å bestille det du trenger i god tid.